Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37
  1. #21
    Obserwator
    Dołączył
    May 05
    Postów
    329
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał marakany
    Rantes następny co dużo pomógł napisał
    Nigdy nie sądziłem, że będę musiał podać ten link, ale jednak: http://ag.bocznica.org/.
    myślisz że nie sprawdzałem na google. Jedyne co dało się sensownego znaleźć to: [ciach]
    Wybacz, ale chyba masz problemy ze zrozumieniem prostych zdań. Jkruza napisał Ci wszystko - właściwie można powiedzieć, że wyczerpał temat. Napisał o LiveCD, na co Ty zadałeś pytanie, "z kąd" to wziąć i co to jest. To właśnie zacytowałem w poście, ponieważ wystarczy wpisać w Google frazę "livecd" i od razu wiesz, co to jest. Dlatego dałem adres do bocznicy - znalezienie informacji o LiveCD to nie problem. O kwestiach związanych z rozwiązaniem Twojego problemu w ogóle nie pisałem.

    Wniosek: zanim więc zaczniesz się ciskać, przeczytaj w całości post, na który odpowiadasz. Po Twojej ostatniej wypowiedzi mogę jedynie stwierdzić, że tego nie zrobiłeś.

  2. #22
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    December 05
    Postów
    758
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Zapraszam wszystkich PRO adminów na serwer COD UO (Call of Duty UO) ip:193.42.218.24:28960 hasło lolek zobaczymy czy w tym będzie cie tak dobrzy jak tu w wytykaniu błędów nie mających związku z pytaniem.
    O kurcze pewnie pozabijasz wszystkich
    Cytat Napisał benq
    Live cd - system uruchamiany z płyty bez instalacji na dysku.
    Przecież napisałem ci co to więc w czym problem :?:

  3. #23
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    March 03
    Postów
    3,115
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Pseudo administratorze pseudo sieci w realnym świecie problemy przerastają to uciekasz w gry online? Zamiast skakac i zabijać polecam poszukac informacji o problemie, to ja w necie znalazłem na ten temat multum informacji. Czytając poprawisz swoją ortografię. www.google.com odrobina chęci i wszystko da sie rozwiązać. Dla mnie EOT

  4. #24
    Obserwator
    Dołączył
    May 05
    Postów
    117
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał marakany
    Hmm. Co by tu teraz napisać.
    Zacznę może od początku.
    A może zacznij od miejsca, w którym to co Ci napisałem nie działa?

    Cytat Napisał marakany
    tak podałem hasło wszystkim bo nie mam co robić, nudzę sie i teraz zamiast grać przez neta w Cod Uo pisze tu posty acha byłbym zapomniał podałem jeszcze hasło i inne dane do mojego konta bankowego.
    To ja też kopie poproszę. ;-)

    A na serio: sam się przyznałeś, że żaden z was się nie zna na administracji sieci/linuxem. Skąd mam wiedzieć jak dobrze jest zabezpieczona sieć? (jak widać niezbyt, skoro ktoś zmienił hasło roota). Skąd mam wiedzieć, czy serwer nie stoi w jakimś łatwo dostępnym miejscu? A jeżeli stoi u Ciebie, to skąd wiesz, że ostatni "kolega", który był u Ciebie tego nie zrobił w ten właśnie sposób, kiedy byłeś w toalecie? Idąc tym tropem, skąd mam wiedzieć, że Ty nie chcesz tego komuś zrobić?

    Mnie samego takie "wolnostojące" serwery wiele razy kusiły... :twisted:

    Poza tym... Podałem Ci rozwiązanie. Trochę się nabijałem, zgoda, ale jakoś nie widzę, żebym Ci zarzucał nieostrożność. Czym zasłużyłem na takie traktowanie? :cry:


    Cytat Napisał marakany
    Zapraszam wszystkich PRO adminów na serwer COD UO (Call of Duty UO) ip:193.42.218.24:28960 hasło lolek zobaczymy czy w tym będzie cie tak dobrzy jak tu w wytykaniu błędów nie mających związku z pytaniem.
    Pewnie nie. Nie grałem w takie gry od ładnych paru lat.

    Uwaga: Dopiero tu się robię złośliwy...

    Tak to już w życiu jest:

    jedni grają, nie widzą świata poza grą i wszystkie problemy sprowadzają do ilości fragów

    drudzy nie tylko grają i coś wiedzą. I umieją czytać porady...

  5. #25
    Obserwator
    Dołączył
    February 06
    Postów
    8
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    No cóż wypada jedynie mi powiedzieć Sorki! do wszystkich trochę mnie poniosło ale tak czasem bywa gdy człowiek jest zdenerwowany.
    Wracając do zmiany hasła to zmiana z konsoli przez kogoś obcego czy nawet sąsiada lub kolegę jest raczej wykluczona serwer stoi w miejscu do którego tylko ja mam klucz a żeby tam sie włamać to trzeba by sforsować porządne drzwi i dwa dobre zamki. Najprawdopodobniej zostało to dokonane z neta. Ostatnio słyszałem ze są takie Trojany co potrafią zmienić hasło. Był wczoraj kolega z płytą najprawdopodobniej była to płytka CD-Live(nie pytałem ale tak myślę) udało mu się dostać do systemu wydawało się ze wszystko już pójdzie gładko wpisywał tam komendę chroot która ma niby zlikwidować hasła w systemie i nadać nowe i wszystko przebiegało pięknie ale po restarcie hasło dalej nowe nie działało. Kolejne próby zmiany hasła nie dawały żadnego efektu z tego co mi powiedział to system podaje że w tej powłoce co się zmienia hasło komenda chroot nie chce za działać taki przynajmniej wyskakuje komunikat. Tak że ogólnie w sumie dalej lipa. Zostaje jeszcze jedna możliwość co do kto zmienił hasło mógł to zrobić ten co stawiał serwer. Serwer był aktualizowany w połowie grudnia hasło zostało zmienione 9 stycznia godz.17.51 wtedy widać w systemie został zmieniony plik. Pisałem do gościa czy potrafi to zmienić powiedział mi że niema pojęcia jak to zrobić ale tez powiedział że może postawić nowy serwer za 120 zł (znaczy nowy system z podziałem itp.) Tak że nie wiem co o tym sądzić wydaje mi sie że jeżeli ktoś stawia serwery to raczej powinien znać sie na hasłach które sam zabezpiecza tym bardziej że robił to tak że będąc poza moją siecią podając hasło takie jak trzeba nie można było sie dostać do serwera tylko z sieci albo z konsoli natomiast on bez problemu dostawał sie do serwera i go aktualizował oczywiście nie za darmo. I tu mnie trochę to zastanawia czy to czasem nie jego robota i chce teraz kasę wydrzeć.

  6. #26
    Obserwator
    Dołączył
    May 05
    Postów
    329
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał marakany
    wpisywał tam komendę chroot która ma niby zlikwidować hasła w systemie i nadać nowe
    Chroot tego nie robi, sluży jedynie do zmiany katalogu w taki, który przez system będzie widziany jako katalog główny. Jeśli jesteś na koncie roota, wydaj po prostu polecenie passwd.

  7. #27
    Obserwator
    Dołączył
    May 05
    Postów
    117
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał marakany
    Był wczoraj kolega z płytą najprawdopodobniej była to płytka CD-Live(nie pytałem ale tak myślę) udało mu się dostać do systemu wydawało się ze wszystko już pójdzie gładko wpisywał tam komendę chroot która ma niby zlikwidować hasła w systemie i nadać nowe
    No cóż, kolega się mylił, chroot nie ma nic wspólnego ze zmianą haseł.

    Ponawiam moje pytanie:

    W którym miejscu nie działa to co Ci napisałem. Probowałeś w ogole to zrobić, czy od razu uznałeś, że "za trudne"?

  8. #28
    Obserwator
    Dołączył
    February 06
    Postów
    8
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    ---------- 12:18 13.02.2006 ----------

    rantes - chciabym eby to byo takie proste kolega by wczoraj na koncie roota ale rozumiem e konto roota ta takie konta gdzie ma si dostp do wszystkich plikw i mona robi z nimi wszystko(edycja,kopiowanie, usuwanie) i tak bya ale niewiadomo czego ale komenda passwd wogle nie dziaa i to jest bardzo dziwne (dla mnie nie bo i tak si na tym nie znam) wyskakuje tak komunikat teraz nie pamitam jego dokadnej treci a le cos w rodzaju ze niema takiego polecenia oraz nieraz wyskakuje komunikat sorry! i to wszystko.

    ---------- 12:26 ----------

    ikruza chodzi ci o to
    Mona te:
    - odpali jak pyt "live"
    - zamountowa dysk serwera
    - wykona "echo -n 'nowehaslo' |md5sum" i wpisa wynik (tylko "hash", cig literek i cyferek, bez " - ", ktry si pewnie pojawi)
    - wyedytowa plik etc/shadow i w linii "root:...." podmieni hash na nowy
    jeeli oto do doszed do do shadow ale co tam podmieni tam jest wszystko zakodowane jest zaraz na pocztku x co ma wiadczy niby e haso jest przechowywane w innym pliku. Powiedzmy usun cay wiersz i nic to nie dao.

  9. #29
    Obserwator
    Dołączył
    July 05
    Postów
    487
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Nie wiem z jakiego livecd korzystasz ale np. w knoppix i pochodnych trzeba najpierw ustawić hasło dla roota. Następnie sie na tego roota zalogować. Gdy już jesteś rootem to wydajesz polecenie "chroot" (musisz podać gdzie sie chcesz chrootowac). Teraz wystarczy zmienić haslo.

  10. #30
    Obserwator
    Dołączył
    February 06
    Postów
    2
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    ---------- 00:32 14.02.2006 ----------

    PostWysany: Pon Lut 13, 2006 12:50:18 Temat postu:
    Nie wiem z jakiego livecd korzystasz ale np. w knoppix i pochodnych trzeba najpierw ustawi haso dla roota. Nastpnie sie na tego roota zalogowa. Gdy ju jeste rootem to wydajesz polecenie "chroot" (musisz poda gdzie sie chcesz chrootowac). Teraz wystarczy zmieni haslo.
    Byem przy tym serverku i z korzystaem w/w metody .
    Uyem CD1 slackware i NND. \podmontowanie udalo si, ale przy probie chraoot ownaia wywalio mi zebym uy powoki '/bin/bash'tak jakby jej nie byllo...??? wrzucilem do /bin \-basha i dalej to samo! Polecenie chroot wogle nie dziaa! Moze powinnienem robi na innym Live CD moe rzne jaja i dlatego..? - hasa nie moglem zmieni .
    Wyawaliem rwnie haso z /etc/passwd- nic nie dalo ... wyglada na to, ze hasla s przechowywane winnym pliku. Na tym zakoczyem prby, bo wicej sposobw mi nie znane. :? Niby Linux jak reszta , ale ... dziwne problemy heh... Przy starcie sporo bedw dysku wywala fsck co sobie nie radzi. Trudno powiedzie, co jest nie tak, nie maj uprawnie roota ani uytkownika, moe co z dyskiem si dzieje sporo uszkodzonych plikow system cigle naprawia... - moe z td ten problem!?

    ---------- 00:38 ----------

    No c, kolega si myli, chroot nie ma nic wsplnego ze zmian hase
    chroot /mnt passwd root
    no ale to juz ma :-)

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. nie prawidłowe hasło gg...
    By nettie in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 22-07-07, 14:05
  2. Debian - pytania, pytania...
    By benq in forum Systemy Operacyjne
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post / autor: 07-02-06, 19:17
  3. Zapomniane hasło BIOSA
    By anolasz in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 22-09-05, 21:22
  4. hasło w the bat!
    By gerwina in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 29-04-05, 21:12
  5. sdi - błędne hasło
    By kikuj in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 28-11-03, 18:22

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer