Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31
  1. #11
    Obserwator
    Dołączył
    February 04
    Postów
    826
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Znając możliwości Microsoftu, ten system faktycznie może zająć 15 GB. Trzeba wziąć poprawkę na to, że Windows, to nie tylko folder Windows. Dochodzi do tego Program Files, Documents And Settings, które wcale małe nie są. Do tego plik wymiany, który rośnie razem z Windowsem i pożera przy domyślnych ustawieniach co najmniej tyle miejsca na dysku, co mamy RAMu.
    Cytat Napisał Black
    Po wyłączeniu 98% usług i obsłudze graficznego pulpitu chodziło. Może nie jak żyleta, ale 10 minut na otwarcie menu start się nie czekało
    Proste pytanie: ile procent użytkowników potrafi wyłączyć 98% usług, żeby nie czekać 10 minut na otwarcie menu start?
    Cytat Napisał Black
    Jakim cudem prawie osiem razy zwiększyli zajmowany obszar dysku. Windows Vista będzie na DVD? A może HD-DVD?
    Pooglądaj sobie screeny z serwisów, które testują. Toż to tak przepchane wodotryskami, że parę giga musi zająć obsługa tych cudów.
    Na pewno będzie na DVD.

    Poza tym nikt nie ukrywa, że nagonka na nowości M$ powoduje nagonkę na nowszy sprzęt, żeby sprostać wymaganiom. Te firmy świetnie ze sobą prosperują, a że dyski tanieją, to przestaje się zwracać uwagę na taki szczegół, jak ilość miejsca na dysku. Minęły czasy, kiedy trzeba było odchudzać DOSa, żeby zaoszczędzić kilkaset bajtów.

  2. #12


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał Black
    Chodzi o to, że udało mi się uruchomić XP na pentiumie III z 500 mhz
    Dokładnie zrozumiałem to samo i nadal twierdzę, że głównym problemem jest brak pamięci.
    Kiedyś u siebie miałem 256 MB (WinXP) i niby było wszystko fajnie dopóki nie dokupiłem kolejnej kości 256 co razem dało 512, nooo tutaj system odżył.
    Następnym krokiem mojej zachłanności do szybkości było wywalenie poprzednich pamięci i wymianę na 2X 512 MB, ale tutaj już nie zauważyłem różnicy, no może oprócz mojej satysfakcji, że mam 1GB mem.

  3. #13
    Obserwator
    Dołączył
    March 06
    Postów
    399
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Jest tak jak mowisz Tyle e kiedy, jeden giga ramu to praktycznie nikt nie sysza o czym takim. Jak si miao 192, gra 256, to "kozaczyo si" Pewnie przesadzam, cho w 2002-3 (nie wiem w ktrym dokadnie wyszed xp'ek) kompy byy sabsze od dzisiejszych. Dzi dzieciaki ju maj 2-4 giga, a wtedy to si mwio, e tyle to chyba "rzdowy komputer" nie ma :P
    Ech, to byy czasy Ciekawe kiedy pierwszy SP wyjdzie do Visty :P

  4. #14


    Twoja ocena: Yes No

    Miałeś kiedyś Atari 800 XL z 64 KB (słownie: kilobajtami) na pokładzie?
    Wiesz, że to działało?
    Apropos... Windows XP we wrześniu tego roku skończy pełne 5 lat.

  5. #15
    Obserwator
    Dołączył
    March 06
    Postów
    399
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Kolorowe telewizory też były Nie zaprzeczam niczemu pomijając mit o tym, że XP nie działa na słabym kompie. Działa i to nie tak, że da się tylko uruchomić menu start po 15 min. Da się normalnie pracować
    Hmm 5 lat... może to i lepiej, z windowsów to jeden z bardziej udanych systemów pomijając 2k, choć imho tamte były mniej stabilne. Jedyny windows który mi się nigdy nie zawiesił, to 3.1 Tyle, że on bardziej funkcje reprezentacyjną pełnił

  6. #16
    Zaawansowany uczestnik moderator
    Dołączył
    May 06
    Postów
    1,460
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Microsoft zmienia polityk...
    czy kto tu korzysta z bety?? ona zajmuje duo mniej ni 15gb, a system raczej juz nie spuchnie, bo od ostatniej bety przynajmniej teoretycznie adne wielkie nowoci w systemie nie maj si pojawia... wtpi eby te 15GB to byo zajte miejsce na dysku po instalacji... xp tez wymaga wicej ni zajmowa zaraz po instalacji.. pomijajc ju kwestie czy da si na tym 1,5gb pracowa...

    Raczej problemw z Sasserami/blasterami nie bdzie. Vista ma mie standardowo wczony firewall na "wejcie'...

    naley pamita e w czasie premiery xp'ka dyski miay pojemno 40-80gb jak dobrze, a teraz standardem staje si 200 gb, a do premiery systemu zostao ok 9 miesicy.

    Plik wymiany przy 15 gb to "drobnostka" ktra zapewne jest ujta w 15 gb, bo jednak bez tego system niemone pracowa...



    Dzi dzieciaki ju maj 2-4 giga, a wtedy to si mwio, e tyle to chyba "rzdowy komputer" nie ma
    Ja jeszcze nie widziaem PC z 4 GB, a o 2GB tylko syszaem... 2 gb to moe jeszcze kto wykorzysta, ale 4gb, na co to komu... tego 3 rwnolegle uruchomione wersje dooma nie zuyj...

    XP mi si zawiesi par razy(przez 3 lata), zawsze problemem byy bdne stery do karty graficznej, nigdy nie sam system... Systemy z seri win 3.x udao mi si zawiesi w pracowni komputerowej, w szkole, z 10 lat temu... 98/me za to wiecha si jak by si z czym ciga.. systemy z seri NT od 2000 za to prawie nigdy si nie zawieszay, jak juz to tak jak XP, z winy sterownikw...

  7. #17
    Obserwator
    Dołączył
    March 06
    Postów
    399
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Firewall uruchomiony na starcie = Problemy z portami itd. a sam FW będzie zapewne dziurawy jak ser szwajcarski. Niestety, ale w polityce bezpieczeństwa nie ufam M$. Nie dlatego, że ich nie lubie czy coś, ale przez ilość wrogów i popularność, haker chyba bierze za punkt honoru znalezienie luki i jej użycie.

    4 giga nie są zbyt popularne, to fakt, ale 2 już w miare są, większość nowszych gierek bez tego się nie odpali, dlatego ludzie kupują.

    Hmm, ja miałem odwrotnie. 98 mi się wieszał, ale ME pomijając, że mulił, to chodził bez zgrzytów. Po confingach i tweakowaniu z ME udało się wykrzesać sprawny i żywy system. NT i 2000 niestety nie miałem przyjemności obsługiwać.

    ...i tak najlepszy to win 3.1 albo Disc Operation System

  8. #18
    Zaawansowany uczestnik moderator
    Dołączył
    May 06
    Postów
    1,460
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Jakie problemy z portami... to bedzie zapewne(sam jeszcze się tym niebawilem) coś dla laików na zasadzie przepuść ruch aplikacji, albo blokuj całkowicie... A jak wiesz co to są porty to znjdz moje ustawienia gdzieś głęboko schowane i se ustawiaj, a jak chcesz mieć łatwy do nich dostęp to zmień firewalla... ale zawsze lepsze to niż brak jakiejkolwiek zapory na połączenia przychodzące....

    Raczej ciężko znaleść grę która nieuruchomi się na 1gb ramu... chyba że ktoś zamierza grać na 4 monitorach jednocześnie, każdy w rozdzielczości 1600x1200... chociaz za to to chyba ram grafy odpowiada... Z me faktycznie dało się walczyć, ale system tak mulił że o jego sensownym użytkowaniu mowy niebyło... Samego NT sam nietestowalem też, ale 2000, xp jak i 2003 to jest rodzina NT, czyli zapewne sam NT musi być stabilny...
    Obecnie pracuje na w2k3 sp1.. system ani razu mi sie niezawiesił - raz po instalacji jak mu trefne stery do grafy podrzuciłem, i nigdy więcej... a chodzi po 30 dni bez resetu... z reguły reset robie po wydaniu i instalacji łatek od ms, czyli 2-3 dni po pierwszym wtorku miesiąca...

    Odnośnie wymagań, udało mi się uruchomić i używać przez 2-3 miesiące xp bez SP na p2 350Mhz, 192mb ram... chodził nieźle, na poziomie me na tym samym sprzęcie... lecz wrócielm do 2000 który jednak okazal się najlepszym systemem dla tamtego pc...

  9. #19
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    March 03
    Postów
    3,115
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Nie wiem jak Wy, ale ja postawiłem Windows XP SP2 na Durnie 800 ze 128 MB RAM i nie chodziło to tak strasznie. Powywalałem większość zbędnych usług i działało całkiem długo i całkiem przyzwoicie (nie mówię o grach i pamięciożernych aplikacjach). Nie wiem co się stało, ale mam dziwne wrażenie, że na Athlonie XP 64bit z 1024 MB RAM ten sam XP`ek chodzi wolniej (a przynajmniej samo ładowanie się systemu trwa dłużej). :?

    Co do Visty - nie czekam na nią, bo nie jest mi potrzebna. Dopóki będzie wsparcie dla XP będę korzystał z tego systemu. Potem pewnie przesiądę się na Linux bo nie będzie mnie stać, na kupno Visty w wersji box.

  10. #20
    Obserwator
    Dołączył
    May 06
    Postów
    27
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał Nimitz
    ale ja postawiłem Windows XP SP2 na Durnie 800 ze 128 MB RAM i nie chodziło to tak strasznie
    ha, ja w takiej konfiguracji (i Gforce 2 - 64) nawet ostro gralem w Morrowinda - dogrywalo sie troche dlugo i detali zbyt duzo nie poogladalem ale grac sie dalo bez "rzucania mięsem" (co prawda po jakichs 2 miesiacach w czasie grania komputer "zdechl" i już więcej się nie uruchomił (padł jednocześnie procek i karta graficzna (!) ) ale nigdy nie zostało udowodnione że to akurat przez Morka

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Open GL w MS Vista
    By benq in forum Systemy Operacyjne
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 06-05-06, 23:09
  2. PC, który będzie działał z MS Vista...
    By maciej3 in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 17-01-06, 03:57
  3. Partia Radia Maryja - Armaggedon nadchodzi
    By Krzysiek in forum PIENIĄDZE, POLITYKA, WŁADZA
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 16-03-05, 04:21
  4. Turbo Pascal ... Tym razem RAM ;)
    By Anonymous in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 20-01-05, 11:23

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer