Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31
-
19-05-06, 16:11 #1
- Siła Reputacji
- 0
Windows Vista nadchodzi... a razem z nim zagłada?
Witam
Przeczytałem dziś news na DI (link: http://blog.di.com.pl/post/13789,1.html)
Po jego przeczytaniu oparłem się wygodniej o krzesło i zacząłem dumać, lekko mówiąc - zbity z tropu.
...Jakim cudem ten system operacyjny może wymagać 15 (!) giga ?
XP zajmuje około 2 giga i te 15 to osiągnie jak napuchnie rejestr, a na pulpicie będzie 10 filmów DVD :P Jakim cudem prawie osiem razy zwiększyli zajmowany obszar dysku. Windows Vista będzie na DVD? A może HD-DVD?
Pomine fakt wymagań, które i tak wydają mi się przesadzone. To co sugerują autorzy Windy to albo wielka kobyła, której jak się porządnie w tyłek nie kopnie, to nie ruszy albo po prostu marketing.
Myślę, że to drugie, biorąc pod uwage, iż te wszystkie 3D hiper duper bajery i inne wodotryski będzie można wyłączyć.
Mimo wszystko, zastanawiam się, czy... warto się przesiadać. Mając dobrze skonfigurowaną winde, reinstall może do przedwczesnej siwizny doprowadzić
Może zrobie sobie obraz iso windowsa i dla próby przeinstaluje, nie wiem. Chciałbym pomimo wszystkiego zobaczyć to nowe "dziecko M$" :P
Co ogólnie sądzicie i czego się spodziewacie? Ja mam mieszane uczucia. Z jednej strony boje się, że zrobią syf*, z drugiej nadzieje, że w końcu będzie system którego nie trzeba miesiąć konfigurować.
Pozdrawiam
PS: Jeśli był taki temat, to serdecznie przepraszam, przed założeniem przejrzałem nieco i nie znalazłem, jeśli są starsze gdzieś dalej upchane, to myśle, że nie ma sensu się bawić w archeologa
PS2: Te minimalne wymagania XP są prawdziwe. Udało mi się uruchomić w miare stabilnie XP na pentiumie 3 500 mhz, rivie tnt 2 i 128 mega ram (jeszcze SDDR) Po wyłączeniu 98% usług i obsłudze graficznego pulpitu chodziło. Może nie jak żyleta, ale 10 minut na otwarcie menu start się nie czekało
...szczegół, że jak wspomniałem wyżej trzeba było sporo podłubać. No, ale jak się ktoś uprze to się da
---
*Sam używam Linuksa i prosiłbym o nie zakładanie od razu, że będzie syf :P Oryginalny XP nie jest zły i chodzi bez zgrzytnięcia po paru modyfikacjach (i bez da się pracować, ale niestety należe do ludzi dla których zawieszenie się czy też zbyt wolne działanie jest niedopuszczalne dlatego kombinuje jak się da z systemem by chodził pięknie, niczym linuks. Ok przesadzam :P)
-
19-05-06, 16:30 #2
- Siła Reputacji
- 0
-
19-05-06, 16:33 #3
- Siła Reputacji
- 0
-
19-05-06, 16:37 #4
- Siła Reputacji
- 0
-
19-05-06, 16:41 #5
- Siła Reputacji
- 0
-
19-05-06, 16:50 #6
- Siła Reputacji
- 0
Z tego co wiem vista ma być wydana na DVD.
Odnoścnie 15 gb, to jest to możliwe, xp po instalacji tez pare gb zajmuje, i do tego jeszcze jakieś 3gb w powietrze wycieka, pozatym mniejsce na pliki tymaczasowe, pamięć wirtualna itd. Pozatym co to jest 15 gb?? Przy obecnych maszynach to jest 7-20% dysku...
-
19-05-06, 16:50 #7
- Siła Reputacji
- 0
-
19-05-06, 18:33 #8
- Siła Reputacji
- 0
macol--> Tyle, że te 15 giga to najprawdopodobniej czystka instalka. Ze swapem i wirtualem itd. może nawet do 20, a nawet 25 giga wynieść. To mimo wszystko już dość dużo jak na system
Mnie ciekawi jedno. Czy też będzie problem z sasserami i blasterami którymi winda infekuje się po 20 min :P W XP to tragiczne jest, goły system, a niezdatny do użytku.
-
19-05-06, 18:45 #9
- Siła Reputacji
- 0
Wiesz... nowy system, nowe wymagania i co prawda nie wgbiaem si zbytnio w Vist i nie bardzo jest w krgu moich zainteresowa dopki nie wyjdzie wersja handlowa.
Zapewne wwczas zmieni mojego rzcha A2400+32bity na co nowszego i przed zakupem nie omieszkam zaatwi sobie jak wersj 30-sto dniow eby sprawdzi co to cudo moe i czy warte pienidzy.
25 GB na system, niby duo, niby w sam raz, tego nie wiem, poniewa nie widziaem jeszcze na oczy tego OS'a
Biorc pod uwag ceny dyskw i ich pojemno to chyba nie s wygrowane wymagania.
Napisał Black
-
19-05-06, 19:08 #10
- Siła Reputacji
- 0
Właśnie zauważyłem swój błąd, nie napisałem rzymską. Chodzi o to, że udało mi się uruchomić XP na pentiumie III z 500 mhz na pokładzie
Ja komputer mam zupełnie inny
Nie wiem czy będzie 30 dniowa, ja pewnie przed instalką u ludzi co zakupili/zdobyli inną drogą sprawdzę jak się sprawuje. Jak porządnie i śmiga aż miło, to pewnie zakupie. Boje się jednak, że to byłoby zbyt piękne, biorąc pod uwagę, że hakerzy jako punkt honoru postawią shaczenie windy :P
Dla mnie 25 gig to nawet dużo. Mam dysk 160 giga (w rzeczywistości 144)
i w moim wypadku te 10 giga więcej na partycje C robi dość dużą różnice. Tyle, że to kwestia sposobu użycia komputera.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)