Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    August 06
    Postów
    17
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    jak zmienić żeby windows znów odpalał się z dysku c

    zainstalowałam windowsa xp, z płyty a teraz za każdym razem komputer musi mieć płytę,inaczej w ogóle się nie wczytuje.W biosie zmieniłam żeby startował z dysku twardego we wszystkich 3 opcjach ,ale on dalej "woła"płyty czy ktoś mi może pomóc

  2. #2
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 05
    Postów
    474
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Prawdopodobinie partycja C: nie jest aktywna
    Jeżeli tak, rób po kolei:
    1.START (na pasku na dole)
    2.Wybierz URUCHOM
    3.Wpisz DISKMGMT.MSC
    4. Kliknij prawym klawiszem myszy na dysk C:
    5.Wybierz 3 pozycję od góry (Zaznacz partycję jako aktywną)

    Jeżeli nie zadziała, daj znać
    Procedura moze się trochę różnić, ale piszę z pamięci

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    August 06
    Postów
    17
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    ---------- 18:04 13.08.2006 ----------

    ok dzięki już próbuję

    ---------- 18:12 ----------

    A JAK ZAZNACZYC ŻEBY BYŁA AKTYWNA ?? BO NIE WIEDZĘ TAKIEJ OPCJI

  4. #4
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 05
    Postów
    474
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Nie widzisz jej wcale czy jest nieaktywna(szara)?
    trzecia od góry w menu, które wywołujesz klikając prawym klawiszem na ikonkę dysku



    Poza tym jest jeszcze pełno innych możliwości:
    Uszkodzony dysk - Rozwiązanie szybsze:

    wystartuj z płyty, wejdz do kosoli odzyskiwania i wpisz po kolei :
    CHKDSK C:
    FIXMBR
    FIXBOOT
    Uszkodzony dysk - Rozwiązanie dłuższe
    Zainstaluj ponownie w trybie aktualizacji (ważne! Jeżeli zainstalujesz normalnie, stracisz zawartość folderu "Moje Dokumenty")

    Zaqkładam oczywiście, że od początku zainstalowałaś system na C:

  5. #5
    Obserwator
    Dołączył
    August 06
    Postów
    17
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    ---------- 18:52 13.08.2006 ----------

    tak od początku zainstalowałam na dysku c a więc w menu klikam oznacz partycję jako aktywną i nic ,ten opis jest szary nic sie nie dzieje

    ---------- 18:56 ----------

    aha z tego co tu widzę to dysk nie jest uszkodzony ,jest zdrowy

  6. #6
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 05
    Postów
    474
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Niezupełnie, spróbuj w takim razie wejsc do konsoli odzyskiwania (instalator windowsa po starcie z płyty) i wpisać te trzy magiczne komendy w takiej właśnie kolejności:

    CHKDSK C:
    FIXMBR
    FIXBOOT

  7. #7
    Obserwator
    Dołączył
    August 06
    Postów
    17
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    ---------- 19:37 13.08.2006 ----------

    i co mam teraz zrobić

    ---------- 19:43 ----------

    sorki nie zauwazyłam ze mam odpowiedz

    ---------- 19:54 ----------

    nie wiem gdzie znaqjduje sie ta konsola odzyskiwania podpowiesz mi

  8. #8
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 05
    Postów
    474
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Wystartuj instalatora z CD i wciśnij F2 jak się pojawi niebieski ekran. Na dole zresztą będzie pisało

  9. #9
    Obserwator
    Dołączył
    August 06
    Postów
    17
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    JA SOBIE JA ZAINSTALOWAŁAM ,W URUCHOM WPISAŁAM JAKIES POLECENIE I MI SIE ZAINSTALOWAŁA TA KONSOLA OCZYWIŚCIE ,WPISAŁAM TE POLECENIA CO OD CIEBIE DOSTAŁAM I BYŁO NAPISANE COŚ TAKIEGO:KOMPUTER MA NIESTANDARDOWE LUB NIEPRAWIDŁOWE REKORD ROZRUCHOWY? TO BYŁO PO DRUGIM POLECENIU I PÓZNIEJ WPISAŁAM FIXBOOT I ZAINSTALOWAŁAM POMYŚLNIE CHYBA TEN REKORD ,(NIE SPISAŁAM CO WYSZŁAM I URUCHOMIŁAM KOMPUTER PONOWNIE I ZNÓW CHCIAŁ PŁYTE ,TEN KOMPUTER KUPIŁAM WCZORAJ CZY COŚ Z NIM JEST NIE TAK ??? I CO MAM TERAZ ZROBIC NIE MAM POJĘCIA CO DALEJ

  10. #10
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 05
    Postów
    474
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    ---------- 02:44 14.08.2006 ----------

    Aha Trzeba było tak od razu
    Najprawdopodobniej masz dysk SATA, czyli raczej musisz doinstalować z dyskietki sterowniki , bo inaczej nie wystartuje.Sprawdz na fakturze, jaki to dysk.
    Jeżeli SATA to powinnaś mieć dyskietkę , po uruchomieniu instalatora wciśnij F6 i doinstaluj te sterowniki, niektóre płyty (w tym większość ASUS) mają porty SATA nie wykrywane od razu. W większości przypadków dysk co prawda widać, ale za cholerę nie da się z niego uruchomić. Raz miałem taki przypadek.
    Po zainstalowaniu sterownika niestety musisz powtórzyć instalaję windowsa
    . Przed zaistalowaniem wykonaj koniecznie PEŁNY format NTFS. Odpowiednie opcje pojawią się w trakcie instalacji

    ---------- 02:47 ----------

    Jeżeli nie masz dyskietki, dzwoń do sklepu(lub kumpla od którego kupiłaś) i on Ci powie jak zgrać je z płyty CD ze sterownikami dostarczonej do kompa. Jeżeli to też nie to, to po prostu przepisz mi co masz na fakturze i pomyślimy dalej

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 17-06-06, 11:01
  2. Windows XP Rozdzielczość sama się zmienia przy pracy w GG
    By tomasz rakoczy in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 05-05-06, 11:37
  3. Jak zmienić adres kanału RSS DI w Firefox
    By sowa1 in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 22-02-06, 11:17
  4. Masz jeden dzień, żeby wszystko zmienić
    By Aneta (Wiosna) in forum PIENIĄDZE, POLITYKA, WŁADZA
    Odpowiedzi: 31
    Ostatni post / autor: 14-09-05, 19:39
  5. Czego to ludzie nie wymyślą żeby zarobić...
    By an29A in forum INNE TEMATY
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 14-04-05, 22:15

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer