Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    June 06
    Postów
    92
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Jak przyspieszyć działanie komputera?

    Helo Helo To znowu Ja ten co w google.pl szukac nie umie...

    Mam komputer :
    Duron 1100MHz
    256Mb Ram
    GeForce 2MX 400 32mb

    płyta głłwna hmmm AOpen ... jaka nie wiem spaliła mi się poprzednia GigaByte znaczy sie działa tylko jakies kontrolery od myszki i klawiatury nie pykały nie znam się

    Dyski:
    Fujitsu 10Gb (pamieta moj 1 komputer ehh kiedys 10gb to było cos a teraz nic)
    Maxtor 39Gb

    O co mi chodzi ...
    A mianowicie o to , iź komputer diabelnie wolno chodzi ... a jak juź ucruchomie Skype Tlen InreadMail , emule ... to wogole ... Zdjecia wolno chodza ... filmy sie zacinaja ... i brrrrr ...

    Za malo dysku ... od kiedy mam aparat to miejsce juz sie wyczerpalo ...

    ale nie o tym ...

    chciałbym się dowiedzieć co zrobić aby za małe pieniądze usprawnić działanie tego sprzętu ... ? Nie uźywam komputera do grania w gry ... takźe nie potrzebuje jakiegoś super wypasu ... szczerze to chciałbym jak najmniej w to włoźyć kaski ...

    Chce źeby komp działał szybko ... uźywam go do internetu , czasami photoshop , word i takie tam ... Filmy ...

  2. #2
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    October 04
    Postów
    1,222
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Generalnie: do sprawnego dziaania XP potrzebuje 512 ramu - jeeli bdziesz mia 1GB te nic zego si nie stanie. :wink:
    do RAM'u, ale jeeli chce osign przyzwoity efekt - przy rozbudowie ramu - najlepiej dokupi albo drug identyczn (chodzi mi o struktur pamici, a nie o wielko koci jako takiej), albo sprzedaj t i kup jedn wiksz.
    Dwa: na Allegro, za niewielkie pienidze moesz kupi procka na wymian - jaki Barton powinien przynie widzialne przyspieszenie.
    Po trzecie - czy aby ten Twj komputerek nie jest zasyfiay: fizycznie i software'owo. Czyli:
    - wydmuchaj kurz ze rodka (szczeglnie z radiatora na procu);
    - przesmaruj sam proc past termoprzewodzc;
    - wyczy kompa ze zbdnego/szkodliwego oprogramowania (Regcleaner, SpyBot, AV)
    Pozdro.

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    June 05
    Postów
    589
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Wywal windows i zainstaluj od nowa. Usuń microsoft messenger, stwłrz plik wymiany o stałej wielkości na oddzielnej zdefragmentowanej partycji na innym dysku niź jest windows, wyrzuć niepotrzebne programy z autostartu (msconfig), wywal tapetę, wyłącz active desktop, przestaw wygląd na "klasyczny", wyłącz cleanmgr (porządkowanie dysku), ogranicz efekty wizualne.

    Ja mam celka 400 i GB ram, na Win2000 wszystko znośnie chodzi. Najlepiej dokup ram, ten procek do wszystkiego wystarczy jeśli chodzi o programy. Ramu masz stanowczo za mało chociaź chyba teraz jak byś chciał kupić to bardzo przepłacisz. Nie wiem czy do takiego sprzętu się opłaca pakować cokolwiek oprłcz napędłw - ani karty PCI-E do tego nie wstawisz, ani porządnej pamięci, dzwiękłwki to teraz na płytach nowych montują nawet lepsze niź kupisz na karcie, procek... nie wiem po co wymieniać coś co produkowano 5 lat temu na coś co ma 4 lata i 8 miesięcy.

    W ogłle to najlepiej sobie zainstaluj Windows2000 i jakiś firewall powinno być duźo szybciej.

    Za cenę tego giga ramu to czasami moźna kupić coś fajnego na allegro, a juź na pewno kupisz za to płytę głłwną z "normalną" (teraz produkowaną) pamięcią, zostaje tylko procek i juź masz prawie nowego kompa bo napędy to sobie płźniej inne moźesz dokupić.

  4. #4
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    October 04
    Postów
    1,222
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał r-mi
    ani karty PCI-E do tego nie wstawisz
    Cytat Napisał Franio
    Nie uywam komputera do grania w gry...
    Cytat Napisał r-mi
    ani porzdnej pamici
    Wystarczy zwyka pami... Komp wg. opisu Frania, nie ma by jako extremalnie wykorzystywany...

    Cytat Napisał r-mi
    procek... nie wiem po co wymienia co co produkowano 5 lat temu na co co ma 4 lata i 8 miesicy.
    "Skoro nie wida rnicy - to po co przepaca" To chyba winka od Dosi mwia...
    Jak dla mnie - strasznie zmylie pojcia... Co jakby Semprona 3000+ 64bit porwnywa do Athlona 64bit x2 4800+ Toledo.
    "Nie ma sensu - przecie jedno i drugie w sierpniu tego roku produkowali... Daj spokj!..."- mwi r-mi
    Tyle, e wymiana Durona 1100MHz na Bartona zamy 2500+ da spory przyrost wydajnoci. Nie wiesz po co wymienia?
    Cytat Napisał Franio
    chciabym si dowiedzie co zrobi aby za mae pienidze usprawni dziaanie tego sprztu... [...] Chce eby komp dziaa szybko ...
    Cytat Napisał r-mi
    Za cen tego giga ramu to czasami mona kupi co fajnego na allegro, a ju na pewno kupisz za to pyt gwn z "normaln" (teraz produkowan) pamici, zostaje tylko procek i ju masz prawie nowego kompa bo napdy to sobie pniej inne moesz dokupi.
    Cay czas chodzio raczej o - jak najtaniej, jak najmniejszym kosztem. Ty proponujesz:
    wymie - pyt, pami, proca. Mwisz o rezygnacji z zakupu pamici, po to, eby kupi min. pami? Maso malane... :-p
    Tak sobie patrzyem na allegro:
    512 SDR za 145 z/szt.
    512 DDR za 180z/szt.
    Aukcja jeszcze trwa - Proc Barton 2500+, pyta MSI, 512 RAM'u - w tej chwili za 265 z, a skoczy si pewnie w okolicy 350-450 z - jak nie wicej...

    Jednak najrozsdniejsze wydaje mi si dokupienie tylko pamici i ewentualnie procka:
    Jeeli Franio ma pyt pod SDR'y - na 512MB wyda145z
    Jeeli Franio ma pyt pod DDR'y - na 512MB wyda180z
    + do tego Barton - jak si trafi 120-150 z

    Chyba, e pyta jest jaka stara - starusieka... Podaj model tego Twojego AOpen'a

    Cytat Napisał r-mi
    W ogle to najlepiej sobie zainstaluj Windows2000 i jaki firewall powinno by duo szybciej.
    A w ogle - to najlepiej sobie zainstaluj UBuntu. Na pewno bdzie dziaa. I na pewno szybciej... :wink:

  5. #5
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    December 05
    Postów
    2,236
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Jak Photoshop/duo dziaajcych programw na raz, to przede wszystkim pami. W drugiej kolejno procek.
    Przeczy sobie i ustaw kompa i wind wg rad r-mi - jeli przy takiej konfiguracji zacinaj si filmy, to co jest mocno nie w porzdku. U brata na Celeronie 800 (256 MB) odpalalimy filmy, w czasie gdy w tle odbywao si pene skanowanie antywirusem, a jeszcze co byo cignite z sieci i nic nie cio.
    Zmie niektre programy na mniej obciajce, np. Tlena na Mirand, Incredit Mail na Pimmy, firewalla np. na Look'n'Stop (byle nie Zone Alarm, a jeli ju to jaki starszy). Do filmw zainstaluj kodek ffdshow. Odtwarzaj je np. Best Playerem, a nie WMP. Moesz zmieni Firefoxa na szybsz Oper (albo K-Meleona), ale nie namawiam, bo to ju kwestia upodoba.

    Ja mam Durona 1000 (do niedawna 600), 192 MB i TNT2m64 i mi komp miga, robic sto rzeczy na raz.

  6. #6
    Obserwator
    Dołączył
    June 05
    Postów
    589
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Siriah ja pisałem raczej o "sklepowej" wersji takiego upgrade. Np na komputronik masz 1GB ramu PC-133 za jakieś 420zł i to OEMy. Na allegro na pewno taniej ale gwarancji na to raczej nie dostaniesz źadnej a zwaźywszy na to, źe to dość stary sprzęt a moduły miały czasami problemy źeby poprawnie działać to dość duźe ryzyko kupować je od nieznajomego bez uprzedniego sprawdzenia z płytą.

    180x2 +150 = 510 ale będziesz miał szajs na starej płycie składany z komponentłw ludzi ktłrych nie znasz bez źadnej gwarancji i dalszych perspektyw, źe coś do tego dołoźysz. Jeśli w ogłle to z sobą zadziała W sumie duźo lepiej by było wziąść ten zestaw z płytą MSI i bartonem bo przynajmniej masz pewność, źe to z sobą kompatybilne.

    Barton płjdzie za ~400 a moźe więcej, odźałujesz jeszcze 280 i masz juź np. płytkę Gigabyte GA-M55plus-S3G nVidia GeForce 6100 za 330 zł z zintegrowaną grafiką w sam raz do netu. Kupujesz normalną pamiątkę 512 w sklepie, szybką i z gwarancją za ~180, Sempron 2800+ BOX z wentylatorem i paruletnią gwarancją to ~170zł.

    680zł. Bez kosztłw przesyłek, nerwłw (czy zadziała), i sprawne w 100% (z gwarancją a to czasem się bardzo przydaje!). A jak coś będziesz chciał do tego dokupić to nie będziesz się musiał zastanawiać, czy to na pewno zadziała. Sprzedasz to swoje AGP i stary RAM to pewnie teź z 40zł za to dostaniesz. A najlepiej to sprzedaj z płytą i prockiem moźe koło 130zł ktoś da. Dokładasz tylko 150zł i zamiast bartona + 1GBRam masz wszystko nowe.

    Wystarczy zwykła pamięć... Komp wg. opisu Frania, nie ma być jakoś extremalnie wykorzystywany...
    Ale porządna nie zaszkodzi zwłaszcza w tej samej cenie i z gwarancją. Chociaź fakt zwykła wystarczy.

    Skoro nie widać rłźnicy - to po co przepłacać" To chyba świnka od Dosi młwiła...
    Jak dla mnie - strasznie zmyliłeś pojęcia... Coś jakbyś Semprona 3000+ 64bit porłwnywał do Athlona 64bit x2 4800+ Toledo.
    Z taką ilością ramu i przy tak słabych dyskach to pewnie nie zauwaźyłbyś rłźnicy między 64 bit athlonem 5GHZ a zwykłym celkiem ~800 Według mnie zmiana procka na takie coś nie dość źe moźe powodować problemy z (starą juź) płytą to jest totalnie zbędna. A wymiana całkiem dupiatej płyty na trochę dupiatą teź trochę mija się z celem

    wymień - płytę, pamięć, proca. Młwisz o rezygnacji z zakupu pamięci, po to, źeby kupić min. pamięć? Masło maślane... :-p
    Bo za ten badziew to sobie kupisz nową szybką pamięć w tej samej cenie i jeszcze ci zostanie Oczywiście w sklepie nie na allegro, gdzie ceny są niźsze - ale o allegro juź pisałem.

    A w ogłle - to najlepiej sobie zainstaluj UBuntu. Na pewno będzie działać. I na pewno szybciej...
    Ale ja nie młwię o instalacji ubuntu ktłry działa inaczej i na ktłre jest inny soft tylko o instalacji Windows2000 ktłre działa duźo szybciej niź XP a rłźni się od niego tym, źe np. nie ma wbudowanego firewalla i jakichś innych dupereli typu mostek sieciowy ktłre tylko spowalniają system i źrą duźo ramu, poza tym aplikacje takie same jak na xp pod to uruchomisz.

    Według mnie po prostu kup 512 ramu w sklepie czy na allegro (bo 700mb to dość a szkoda 180zł wywalać na przestarzałe, dość drogie kości). I tak odczujesz duźy wzrost wydajności bo masz mało pamięci i słabe dyski. Więcej kasy szkoda pakować w ten sprzęt bo wywalasz ją po prostu w błoto.

  7. #7
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    October 04
    Postów
    1,222
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał r-mi
    Siriah ja pisaem raczej o "sklepowej" wersji takiego upgrade. Np na komputronik masz 1GB ramu PC-133 za jakie 420z i to OEMy. Na allegro na pewno taniej ale gwarancji na to raczej nie dostaniesz adnej a zwaywszy na to, e to do stary sprzt a moduy miay czasami problemy eby poprawnie dziaa to do due ryzyko kupowa je od nieznajomego bez uprzedniego sprawdzenia z pyt.

    180x2 +150 = 510 ale bdziesz mia szajs na starej pycie skadany z komponentw ludzi ktrych nie znasz bez adnej gwarancji i dalszych perspektyw, e co do tego dooysz. Jeli w ogle to z sob zadziaa Wink W sumie duo lepiej by byo wzi ten zestaw z pyt MSI i bartonem bo przynajmniej masz pewno, e to z sob kompatybilne.

    Barton pjdzie za ~400 a moe wicej, odaujesz jeszcze 280 i masz ju np. pytk Gigabyte GA-M55plus-S3G nVidia GeForce 6100 za 330 z z zintegrowan grafik w sam raz do netu. Kupujesz normaln pamitk 512 w sklepie, szybk i z gwarancj za ~180, Sempron 2800+ BOX z wentylatorem i paruletni gwarancj to ~170z.

    680z. Bez kosztw przesyek, nerww (czy zadziaa), i sprawne w 100% (z gwarancj a to czasem si bardzo przydaje!). A jak co bdziesz chcia do tego dokupi to nie bdziesz si musia zastanawia, czy to na pewno zadziaa. Sprzedasz to swoje AGP i stary RAM to pewnie te z 40z za to dostaniesz. A najlepiej to sprzedaj z pyt i prockiem moe koo 130z kto da. Dokadasz tylko 150z i zamiast bartona + 1GBRam masz wszystko nowe.
    Nie wiem czemu si tak czepie tego 1 GB ramu? Raz napisaem, e jeeli Franio ma ochot - niezaszkodzi! Caa reszta mojego klepania krcia si cay czas w okolicy 512MB.
    Jeeli proponujesz komu modernizacj kompa za ~700z, ja proponuj ca jednostk za ~1000. Franio wyranie napisa - jak najmniejsze koszty.
    Jeeli przeczytaby uwanie to co pisaem doczytaby, e:
    Cytat Napisał Siriah
    Jeeli Franio ma pyt pod SDR'y - na 512MB wyda145z
    Jeeli Franio ma pyt pod DDR'y - na 512MB wyda180z
    + do tego Barton - jak si trafi 120-150 z
    Cytat Napisał I do tego jeszcze Siriah
    Jednak najrozsdniejsze wydaje mi si dokupienie tylko pamici i ewentualnie procka
    Czyli:
    512 MB RAM (waciwie ktry bd)=180 z
    ewentualnie Barton 2500+ = 150z
    __________________________________
    suma = 330 z
    za mocno poprawiony zestaw - bo na wydajnoci zyska naprawd wiele.
    Co bymy nie pisani - tak czy siak s to waciwie puste dywagacje - najpierw Franio musi powiedzie:
    A) co ma za pyt;
    B) ile to jest "za niewielk kas".

  8. #8
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    December 05
    Postów
    2,236
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał r-mi
    Sprzedasz to swoje AGP i stary RAM to pewnie teź z 40zł za to dostaniesz.
    No pewnie, ja wezmę.

  9. #9
    Obserwator
    Dołączył
    June 06
    Postów
    92
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    płyta to: AOpen AK73 ( A ) - V

    tak jest na środku napisane ...

    nie duźo czyli zamknąć się w + , - 300 zł

    Nie chodzi mi o super sprzet , w zasadzie ten starcza ... Byle tylko torszke bo przyspieszyć ... w gry i tak nie gram ...

  10. #10
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    October 04
    Postów
    1,222
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    nio - i po sprawie. proca nawet nie ma co rusza...Nic wiele lepszego tam nie wsadzisz - Bartonw Ci po prostu pyta nie obsuy (chocia jeeli wpadby Ci w apki jaki Athlon - na magistrali 266 - wymieniaj).
    Czyli - tylko RAM:
    - dokup identyczn ko (eby mia 2x256MB)
    - jeeli masz wicej koci lub nie dasz rady znale identycznej 256 jak Twoja - wyjmij to co masz - sprzedaj i kup 2x256MB lub 1x512MB(chocia tu moesz mie problem w trafieniem koci, eby Ci chciaa chodzi i ebby caa bya widziana przez pyt).

    r-mi - jeszcze jedna rzecz mi si nasuna...
    Cytat Napisał r-mi
    najlepiej sobie zainstaluj Windows2000
    Nie wiem czy wiesz, ale licencje M$'a nie dziaaj wstecz - posiadajc licencj na WinXP nie posiadasz z automatu licencji na 2000, ME, 98SE, 98, 95 i 3.11..

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Komunikatory - wysyłanie sms-ów
    By bornholm in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 19-04-06, 14:05
  2. Telekompromitacja Polska umożliwia wysyłanie SMS
    By Rychuu in forum Telefonia komórkowa, stacjonarna, VoIP
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 21-02-06, 00:16
  3. [porada] Jak przyspieszyć FIREFOXa
    By pitbull82 in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 09-01-05, 02:07
  4. A jakie są kary za wysyłanie spamu?
    By edi18028 in forum PRAWO I BEZPRAWIE
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 16-06-03, 13:34

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer