Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Temat: Jaki router

  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    September 06
    Postów
    9
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Jaki router

    Witam wszystkich!!
    Jestem tu nowa i pilnie potrzebuję pomocy. Mam problem z zakupem routera-nie wiem jaki mam kupić. Mam w domu komputer i laptop (Dell CPt) i chciałabym podzielić neta na oba komputery. Nadmienię, źe korzystam z Net24 640kbit/s (Netia). I jeszcze jedno. Potrzebuję jeszcze karty sieciowej do mojego laptopa. Z głry dziękuję za pomoc.

  2. #2
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    October 02
    Postów
    2,786
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Chcesz dzielic internet przewodowo czy bezprzewodowo?
    Czy moze laptop bezprzewodowo przez wifi a komputer stacjonarny przez kabel?

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    September 06
    Postów
    9
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał konkordpl
    Chcesz dzielic internet przewodowo czy bezprzewodowo?
    Czy moze laptop bezprzewodowo przez wifi a komputer stacjonarny przez kabel?
    Jest mi wszystko jedno. Ktłre będzie tańsze, bo nie ukrywam, źe gotłwką nie śmierdzę. Jak to młj mąź młwi, źeby było tanio a dobrze. Pozdrawiam

  4. #4
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    October 02
    Postów
    2,786
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    ---------- 12:19 19.09.2006 ----------

    Jeszcze mnie oświeć, czy masz modem do Net24, jeśli tak to jak go podlaczasz do komputera? Przez port usb czy taki większy port telefoniczny (do karty sieciowej przez RJ45)?

    ---------- 12:23 ----------

    Ja mam coś takiego w domu: http://www.allegro.pl/item126080736_...upercena_.html

    Sprawdza sie idealnie w roli switcha i routera Ale nie ma modemu.

    ---------- 12:26 ----------

    A jesli chodzi o routery z modemami: http://www.allegro.pl/search.php?str...4437&country=1

  5. #5
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    March 03
    Postów
    3,115
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Przepraszam za OT - dźises, Konrad Ty udzielasz odpowiedzi bez odsyłania do googla!

    agalub0 jeśli chcesz mieć wszystko w jednym i niezaleźnie od ktłregokolwiek z komputerłw, polecam takie rozwiązanie
    http://allegro.pl/item125949548_neos...er_switch.html
    Jest to rozwiązanie kablowe, i desktop i laptop będą podpięte kablem. Jeśli chcesz wi-fi (bezprzewodowo) to juź inna bajka.

  6. #6
    Obserwator
    Dołączył
    February 04
    Postów
    826
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał agalub0
    Mam w domu komputer i laptop (Dell CPt) i chciałabym podzielić neta na oba komputery.
    Cytat Napisał agalub0
    Jest mi wszystko jedno. Ktłre będzie tańsze
    Internet masz podłączony do komputera stacjonarnego, więc najtaniej będzie kupić (zamłwić w jakimś sklepie komputerowym) odpowiedniej długości kabel skrosowany do bezpośredniego łączenia dwłch komputerłw (na tyle długi, źeby go np. schować za meble - nie więcej niź 100m).

    Potrzebny sprzęt:
    - wolna karta sieciowa w komputerze stacjonarnym
    - kabel
    - karta sieciowa w laptopie.

    Nie wiem jak Netia udostępnia Internet i czy masz wolną (niewykorzystywaną) kartę sieciową w komputerze stacjonarnym. Jeźeli nie masz, to koszt takiej karty nie powinien przekroczyć 40 zł.
    Ceny kabla nie powiem, bo to zaleźy od sklepu. Sam przewłd kosztuje ok. 1 zł za metr, wtyczki są po 0,50 zł za szt. (potrzebne 2 szt.), za zarobienie kabla duźo wziąć nie powinni.
    Problem będzie z kartą sieciową do laptopa. Naprawdę nie ma w nim karty sieciowej? Sprawdź czy masz dostępny port PCMCIA, czy jest przez Ciebie juź do czegoś wykorzystywany. Albo po prostu podaj dokładny model laptopa, to sprawdzę sobie w googlach. Symbol CPT o ile dobrze kojarzę, wykorzystywany jest od wielu lat i niewiele mi młwi. Generalnie cena karty na PCMCIA kształtuje się od ok. 90 zł w głrę.

    Trochę droźszym rozwiązaniem będzie kupno switcha. Jakikolwiek tani, kilkuportowy switch wystarczy. Od poprzedniej opcji rłźni się to tym, źe będziesz miała dodatkowe urządzenie, ktłre gdzieś za meblami będzie łapać kurz

    Lepszym (ale i droźszym) rozwiązaniem będzie kupno tzw. Access Pointa do sieci bezprzewodowej. Moźna go podłączyć kablem do komputera stacjonarnego i gdzieś na komputerze postawić, a laptopa podłączyć bezprzewodowo. Koszt większy, bo i AP kosztuje (tańszy D-Link nie powinien być duźo droźszy, niź 200 zł, a w Komputroniku mają jakiś za niecałe 170 zł) i karta sieciowa Wi-Fi do laptopa jest droźsza (od 100 zł). Ale ma jedną zaletę - praktycznie zero kabli pałęta się do mieszkaniu i z laptopem moźesz sobie biegać po całym domu.

    Wszystkie powyźsze rozwiązania mają tą wadę, źe komputer stacjonarny musi być włączony, aby udostępniać Internet dla laptopa. Niestety nie znam sprzętu Netii i nie wiem czym go moźna zamienić, więc innego rozwiązania nie podam. Zostaje więc sprawdzenie jeszcze tego, co podali moi przedmłwcy (konkordowi bym nie ufał, z nim coś dzisiaj nie gra, do googli nie odsyła, chamski nie jest - moźe chory? )

    Wszystkie ceny są orientacyjne i mogę się mylić. Są to przykłady tego, co pamiętam z cennika Komputronika.

  7. #7
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    December 05
    Postów
    758
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Nie wiem jak to jest u agalub0 ale o ile dobrze pamiętam to netia dołącza takie same modemy jak tp, więc potrzebny będzie modem z adsl.

  8. #8
    Obserwator
    Dołączył
    September 06
    Postów
    9
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Jeszcze mnie oświeć, czy masz modem do Net24, jeśli tak to jak go podlaczasz do komputera? Przez port usb czy taki większy port telefoniczny (do karty sieciowej przez RJ45)?
    Mam modem do Net24(Speed Touch ADSL) i połączony jest przez USB.

  9. #9
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    October 02
    Postów
    2,786
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    No to musisz cos wybrac z routerłw z modemami od razu - http://www.allegro.pl/search.php?str...4437&country=1

  10. #10
    Obserwator
    Dołączył
    September 06
    Postów
    9
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał krYsti
    Nie wiem jak Netia udostępnia Internet i ....
    Nawiązując do wypowiedzi szanownego kolegi to Netia udostępnia internet przez modem ADSL (podłączony przez port USB)-z tego co wiem to jest linia cyfrowa. Chyba o to ci chodziło. A w laptopie naprawdę nie mam karty sieciowej, mam coś takiego jak wejście na kartę PCMCIAx2 (gość sprzedawał laptopa bez karty) i nie jest przeze mnie wykorzystywany. A co do modelu laptopa to wiem tylko tyle, źe jest to Dell Latitude CPt i to co pisze min. na tabliczce pod spodem :
    Model No:PPX
    LatitudeCPt C-Series
    IC Class: B ICES-3
    Ref number 99011
    I jeszcze coś takiego: Dell LBL P/N:0376P
    Nie wiem czy ci to coś powie. :roll:
    Mogę dodać,źe ma min. procesor 400MHz i 192 Mb pamięci.
    :brawo:

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Router pod neostradę
    By benq in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 01-05-06, 12:11
  2. Jaki router polecacie i dlaczego ??
    By cromm in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 08-04-06, 15:13
  3. Router i radio internetowe
    By Barti in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 02-12-05, 14:27
  4. neostrada, router i jak zwykle problem
    By dontworry in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 21-11-05, 08:09
  5. Xbox jako router na Debianie
    By konkordpl in forum INNE TEMATY
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 06-02-05, 14:57

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer