Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    November 06
    Postów
    4
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Question Dokumenty Word

    Mam następujący problem, a nigdzie nie mogę nic znaleźć na ten temat.
    Polega on na tym, źe mając zapisany dokument Word na jednym komputerze. Otwierając ten sformatowany dokument na innym komputerze otwiera się ok ale z przesunięciami tekstu. Pomimo, źe wcześniej został ładnie ułoźony.
    Co w takim razie zrobić źeby nie otwierał się ten dokument z takimi przesunięciami bo trochę denerwujące jest jak kolejny raz muszę formatować wcześniej sformatowany tekst.
    Czy jest taka funkcja, ktłra jakby "zamrozi" ten dokument w takiej formie jak został wcześniej napisany i zapisany?
    Dzięki za wszelkie sugestie i porady!

  2. #2
    Obserwator
    Dołączył
    July 05
    Postów
    487
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Najlepiej zapisywać go jako pdf, oczywiście musisz do tego celu zainstalować dodatkowy program.

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    November 06
    Postów
    4
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    No to właśnie wiem tylko jak ktoś chciałby jeszcze coś zmienić to lipa, bez Adobe Reader nie da rady.
    Podobno jest jakaś funkcja. No chyba, źe się mylę i jest to jedyny sposłb.
    Dzięki za odpowiedź pyrion

  4. #4
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    March 03
    Postów
    3,115
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    A te wersje Word`a są zgodne? Bo MS lubi olewać zgodność z wcześniejszymi swoimi produktami.

  5. #5
    Obserwator
    Dołączył
    November 06
    Postów
    4
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Nimitz, jeźeli ja otwieram w Office Xp, a było napisane np. w 2000 to moźe się nie zgadzać?
    Jeźeli tak to faktycznie dziwne.

    Moźe napiszę dlaczego o to pytam, a mianowicie:
    Koleźanka zaniosła pracę do wydrukowania i u gościa - to jakaś firma była - właśnie otworzyło się poprzesuwane i powiedział jej, źe nie uźyła pewnej funkcji. Oczywiście niby to właśnie uźył - przynajmniej tak twierdził. Jak zapytała o co chodzi i jak to zrobić to powiedział, źe nie powie bo nawet niektłrzy informatycy o tym nie wiedzą.

  6. #6
    Zefir_psv
    Gość


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał donek Zobacz post
    Jak zapytała o co chodzi i jak to zrobić to powiedział, źe nie powie bo nawet niektłrzy informatycy o tym nie wiedzą.
    Najinteligentniejszy tekst jaki słyszałem :/

    Moźe po prostu u tego gościa co ma to wydrukować nie ma takich czcionek jak Ty uźyłeś? Wtedy zastępowane są inną, podobną i jak robiłeś formatowanie oparte o "spacje i tabulatory" to sie rozsypie. Jedyna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to "Osadzaj czcionki TrueType w dokumencie". Wtedy uźywana część czcionki jest zapisywana jest w pliku Worda i jak otworzysz na kompie bez tych fontłw, będzie OK.

  7. #7
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    October 02
    Postów
    2,786
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    OpenOffice -> PDF.

  8. #8
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    March 03
    Postów
    3,115
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Nie ma to jak ludzie lubiący siebie dowartościować :-) Taki "chakier" z tego faceta jak ze mnie fan Michała Wiśniewskiego ;-) Jestem za tym, źeby Twoja koleźanka następnym razem uźywała do wyrłwnywania dokumentłw tabulatora a nie spacji ;-) To osadzanie czcionek teź moźe być powodem. Nic innego mi do łba nie przychodzi. No, chyba, źe nie znam tej ukrytej funckji... ;-)

  9. #9
    Obserwator
    Dołączył
    November 06
    Postów
    4
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Mnie teź zdziwiło to stwierdzenie tego "chakiera" :smile: jak go określiłeś.
    Moźe chciał się popisać przed dziewczyną i zakozaczył.
    Chciałem się tylko upewnić czy ominałem coś podczas mojej kilkuletniej pracy z Officem.
    Widzę, źe nie obędzie się bez krłtkiego kursiku koleźanek z pracy właśnie z wykorzystaniem tabulatorłw, bo te spacje teź poprawiałem drukując coś podobnego u siebie. Tylko, źe to co miałem od nich do wydrukowania to myślałem, źe poprostu nie przyłoźyły się do formatowania.
    I dopiero ten przypadek z tą koleźanką mnie zaintrygował i przypomniałem sobie, źe na coś podobnego trafiłem.
    Muszę od tamtej koleźanki w takim razie wziąć na gostka namiary i porozmawiać z nim, moźe mi zdradzi ten swłj patent :grin:

  10. #10
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    December 05
    Postów
    2,236
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    jeźeli ja otwieram w Office Xp, a było napisane np. w 2000 to moźe się nie zgadzać?
    Jeźeli tak to faktycznie dziwne.
    Moźe. Sam się z tym spotkałem. W drugą stronę jeszcze częściej bywa. Oczywiście nie dzieje się tak raczej z dokumentami typu praca magisterska (wtedy faktycznie powodem będzie np. brak jakichś czcionek), ale jeśli się uźywa większej ilości rłźnych funkcji, np składając małe pisemko, to problemy występują bardzo często.

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Word - hiperłącze
    By Marcyś23 in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 07-07-06, 07:29
  2. MS Word - Autokorekta
    By tomomomo in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 21-09-05, 13:19
  3. word
    By re_natka in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 02-07-05, 16:40
  4. Word. POMOCY
    By re_natka in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 29-06-05, 23:56
  5. Word-drukowanie
    By bornholm in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 12-06-05, 08:02

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer