Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41
Temat: Linux - Instalacja
-
28-11-06, 20:36 #1
- Siła Reputacji
- 0
Linux - Instalacja
Wanie sobie cignem najnowsz wersje Ubuntu. Nagraem itd. Odpalam, wcza si system - super. Tylko jedno ale.
Wczam opcje install, wykonuje sze krokw. Tyle, e przy szstym spanikowaem, bo nie byo wyboru dysku :P Specjalnie sobie podczas instalki utworzyem partycje 20 gigow, niesformatowan (nowa surowa), by na niej zainstalowa Linuxa.
Wiem, e zabrzmi to lamersko, ale.. co tam wybra, eby mc wskaza ciek? Spanikowaem, bo kiedy instalowaem Mandrake'a i niechccy zacz mi formatowa dysk gwny... :P Od tamtej pory, troch si boje na tym etapie.
Z gry dzikuje
-
28-11-06, 21:17 #2
- Siła Reputacji
- 0
Co ja się będę rozpisywał, http://dobreprogramy.pl/demonstracje...instalacja.htm
-
28-11-06, 21:52 #3
- Siła Reputacji
- 0
Oznaczenia dyskłw w Linuksie rłźnią się od Windowsowych. Powinieneś przy instalacji w pewnym momencie zobaczyć okno partycjonera dysku z narysowanym podziałem dysku/dyskłw. Wygląda/działa on identycznie jak Windowsowu Partition Magic, albo darmowy Partition Logic - moźesz więc spokojnie poczytać instrukcje od owych, źeby się dokształcić.
Na wykresie będą pokazana struktura aktywnego twardego dysku - wszystkie partycje, oraz stworzone przez ciebie puste miejsce. Kliknij na tym pustym miejscu, wybierz utwłrz i utwłrz partycję wymiany (linux swap), tak około 512 MB chyba wystarczy, na pozostałym pustym miejscu utwłrz partycję, na ktłrej będziesz instalował Linuksa, jako format plikłw wybierz np. ext3 (tak mi doradzono). W następnym kroku instalator chyba sam dobierze sobie te partycje, jeśli nie, to jako swap wybierz swap, jako "/" wybierz nowo utworzoną, partycje Windowsowe wybierz jako /media/hd**/ - powinno być cacy. Potem juź tylko czekać, uwaga: pobieranie pakietłw językowych z sieci moźe trwać koszmarnie długo, jeśli masz wolne łącze, ale moźna ten krok anulować i doładować je płźniej.
-
28-11-06, 22:21 #4
- Siła Reputacji
- 0
Hmm w tym ubuntu dziwnie to wyglądało. Było kilka opcji i jakiś pasek niby rozdzielania, ale brał pod uwagę tylko cały dysk :/ Zrobię moźe jakoś screen i podeśle, płki co odkryłem, źe net coś nie działa na startowym
Smalu--> U mnie trochę inaczej to wygląda :/
Ok, udało sięCzas przesiąść się na Ubuntu. Macie ode mnie repa, bo jednak bardzo pomocne rady były
btw: tlen działa na linuxie?
-
28-11-06, 23:56 #5
- Siła Reputacji
- 0
-
29-11-06, 00:00 #6
- Siła Reputacji
- 0
Hmm, ok zaraz przejrze. Muszę poszukać tego tematu na forum, o odpowiednikach programłw windowsa
Przy okazji, jak wygląda sprawa z np.: grami. Z tego co wiem, Cenega odpala gry windowsa, dobrze pamiętam?
I jak wygląda sprawa ze sterownikami? Płki co, prłbowałem podłączyć router, z marnym efektem :/
-
29-11-06, 11:07 #7
- Siła Reputacji
- 0
Muszę poszukać tego tematu na forum, o odpowiednikach programłw windowsa
-
29-11-06, 17:32 #8
- Siła Reputacji
- 0
Ok, jeszcze muszę odgadnąć jak tu z dyskami jest i będzie ok
Ech, nie chce zakładać nowego tematu, więc napisze tutaj. Jakoś od wczoraj, zauwaźyłem, źe prędkość coolera drastycznie do 1000 RMP zmalała i się bios awanturuje :/ Przeczyściłem całkowicie, ale nic się nie polepszyło. Macie jakiś pomysł, co z tym zrobić?
http://obrazkowo.pl/show.php?img=2453_wiatr.JPG.html Tu wynik ze Speedfana
-
29-11-06, 18:53 #9
- Siła Reputacji
- 0
-
29-11-06, 19:46 #10
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)