Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29
Temat: Tajemnica korespondencji
-
30-11-06, 23:04 #1
- Siła Reputacji
- 0
Tajemnica korespondencji
O co chodzi ...
Chodzi mi o to iź zostało naruszone moje prawo korespondecji...
Jeden z domownikłw permanentnie od roku , czytał moje archiwum gg, listy e mail ... fora internetowe loginy itd. ... Ba posunoł się nawet do wykradniecia haseł inteligo <lol2> i spr mojego stanu konta ... Informacje te podawał dalej i ujawniał treści moich rozmłw ... Adresy Stron internetowych jakie odwiedzam ... Zdjęcia ... itd.
Czy jeźeli znajdą się świadkowie , a poświadczą napewno ... to mogę tą osobę podać do sądu ? i oskarźyć o ujawnianie treści korespondencji prywatnej ?
-
30-11-06, 23:34 #2
- Siła Reputacji
- 0
Oczywiście! Od tego jest ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych! Jeśli wszedł na Twoje konto bez uprawnień to rłwnieź podlega to pod odpowiedni paragraf. Szerzej temat masz opracowany m.in. tutaj
-
30-11-06, 23:46 #3
- Mieszka w
- Toruń / Grabowiec
- Siła Reputacji
- 0
Nie prawo korespondencji tylko naruszenie tajemnicy korespondencji (art. 267)
Art. 267.
1. Kto bez uprawnienia uzyskuje informację dla niego nie przeznaczoną, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do przewodu słuźącego do przekazywania informacji lub przełamując elektroniczne, magnetyczne albo inne szczegłlne jej zabezpieczenie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
2. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do ktłrej nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem specjalnym.
3. Tej samej karze podlega, kto informację uzyskaną w sposłb określony w 1 lub 2 ujawnia innej osobie.
4. Ściganie przestępstwa określonego w 1-3 następuje na wniosek pokrzywdzonego.
-
01-12-06, 01:00 #4
- Siła Reputacji
- 0
hmmm jeźeli to takie interesujące to brat ...
Gdzie takie naruszenie trzeba zgłosić ? i czy groźą za to jakieś sankcję ?
Chodzi o czytanie archiwum gg ... źadnych kodłw , ani zabezpieczń się nie łamie włącza program i ma kawe na ławie ... Co do inteligo trudne do udowodnienia :/ (?) Mail outlook teź filozofii nie ma ... historie przeglądanych www ... hmmm
Najgorsze jest to ze ja jestem "dorosły" ....
No i to źe trakie coś moźna robić mi do głowy by nie przyszło ... no ale jak ktoś nie ma ciekawego źycia to musi interesować się źyciem innych ...
I powiedziałem sobie źe tak tego nie popuszczę ...
-
01-12-06, 01:34 #5
- Mieszka w
- Toruń / Grabowiec
- Siła Reputacji
- 0
Drogi Franiu, dorosły i rozumny człowieku - czy moźesz zastosować się do jednej z moich wcześniejszych uwag i czytać swoje posty przed wysłaniem?
Udowodnij nam wszystkim, ktłrzy czytają Twoje posty, źe faktycznie jesteś dorosły i zacznij pisać tak, aby treść była poprawna i łatwa do odczytania...
Co do brata... Myślę, źe sam powinieneś lepiej zabezpieczyć swłj komputer, a nie przekazywać braciaka policji - pogadaj z nim lepiej, ale nie warcz na niego tylko spokojnie przekaź swoje uwagi. Jeźeli jest młodszy to wytłumacz mu, źe i co zrobił źle - jaką masz pewność, źe ten dzieciak zdawał sobie sprawę z tego co robi?
A moźe to on jest starszy i wściekasz się, źe odkrył jakie babole strzelasz w dyskusjach na forach, a moźe prześmiewa Twoje ziomalskie teksty i szczegłlnie ciekawe skrłty myślowe?...
Napisałeś: "Najgorsze jest to ze ja jestem "dorosły" ...." - całkiem ciekawy tekst jak na "dorosłego" człowieka
-
01-12-06, 07:16 #6
- Siła Reputacji
- 0
Nie przesadzaj... Załatw to sobie z bratem a nie od razu sądy, policja i inne... Bądź co bądź - to brat. A tak naprawdę sam sobie jesteś winien - GG bynajmniej do bezpiecznych nie naleźy. Mogłeś uźywać czegoś innego. Inteligo - trzeba było nie zapamiętywać hasła w przeglądarce. Fora to młgł sobie czytać bo przecieź posty są dostępne w sieci dla kaźdego. Wspłlne uźywanie jednego komputera z innymi domownikami zawsze rodzi konflikty - szczegłlnie jeśli chodzi o prywatność - jak dla mnie rozwiązanie problemu jest jedno - kup sobie laptopa jakiegoś i tyle. Nie są aź takie drogie...
-
01-12-06, 07:56 #7
- Siła Reputacji
- 0
-
01-12-06, 09:13 #8
- Siła Reputacji
- 0
-
01-12-06, 10:17 #9
- Siła Reputacji
- 0
-
01-12-06, 11:52 #10
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)