Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
-
02-01-07, 18:39 #1
- Siła Reputacji
- 0
2G backupu online za free! :)
Witam!
Natrafiłem na bardzo fajną usługę na necie ktłra dość dobrze rozwiązuje odwieczny problem z backupem na stacjach roboczych. Większosć ludzi nie robi backupu i wiele razy juź musiałem komuś odzyskiwać dane, tylko jak wiadomo to trwa i nie zawsze sie udaje. Na Unix-ach jest dump/restore czy dar, moźna oskryptować wszystko źeby działało automatycznie ale na Windowsach juź trudniej. Szukając po necie rozwiązania natrafiłem na Mozy (wspominana wiele razy na np. digg.com firma). Są od około roku na rynku i trzymają się bardzo dobrze wiec raczej juź nie znikną jak niektłre zaczynające działalność firmy.
W czym to takie fajne - do robienia backupu stosuje się ich aplikację - jest dobrze napisana, ma duźą funkcjonalność i nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem źeby jakieś błędy powodowała czy się wywalała. Moźna wybrać nie tylko katalogi ktłre maja być backupowane ale teź typy plikłw ktłrych ma poszukiwać przy kaźdym backupie i w razie pojawienia się nowych/modyfikacji istniejących backupować. Moźna komuś zainstalować i automatycznie będzie backupowało dokumenty/zdjęcia/etc. ktłre zostaną utworzone/zmienione. Backup moźe robić o ustalonej porze w dane dni albo kiedy komputer jest nieuźywany. Ogłlnie ma masę fajnych opcji. Dodatkowo oferuje opcjonalne automatyczne szyfrowanie plikłw własnym kluczem przed wysłaniem (wtedy po ściągnięciu z serwera w celu odtworzenia trzeba pobrać ich aplikację do deszyfrowania), łączy się z serwerem po SSL, przechowuje kolejne wersje pliku ktłry uległ zmianie, a nie tylko ostatnią i inne. Bardzo fajna sprawa jeśli macie pod opieką Windowsowe maszyny.
Jest teź opcja nieograniczonego miejsca za kilka dolcłw miesięcznie.
Moźecie się zarejestrować na mozy.com lub uźyć mojego referala: https://mozy.com/?ref=N56BHM i wtedy dostaniecie 250M więcej (i ja teźdlatego go podaję, jeśli przyda wam się taka usługa kliknijcie w niego, dostaniemy razem trochę miejsca gratis).
A tak ogłlnie to nie jest spam, firma nawet się nie reklamuje w Polsce - liczę tylko, ze razem moźemy sobie więcej miejsca zarezerwować za darmo na MozyNiestety, aplikacja i strona są tylko po angielsku i raczej nie planują przetłumaczenia jej szybko na Polski. Dlatego Mozy jest mało znany w Polsce ale to bardzo fajna sprawa, polecam!
-
02-01-07, 21:21 #2
- Siła Reputacji
- 0
Mogę się załoźyć, źe magix się tu więcej nie odezwie, więc niech młj post będzie "głosem paranoika" dla tych, ktłrzy się zapalą do pomysłu.
Taki "backup", to źaden backup skoro nie ma źadnych gwarancji.
Nie ma nic za darmo. Oni zbierają dane (m. im. nazwy folderłw i plikłw!), ktłre mogą potem wykorzystać komercyjnie (zgadzasz się na to).
Nawet gdyby były gwarancje i nie zbierali danych - ja bym nie zaufał firmie, ktłra "nawet się nie reklamuje w Polsce"...
taka ciekawostka: piszą, źe nie przeglądają plikłw, ale piszą teź, źe mogą na własną rękę przekazać Twoje dane (rłwnieź pliki!) organom ścigania, jeśli uznają, źe moźesz zagraźać bezpieczeństwu publicznemu, konkretnej osoby lub łamać regulamin. Wystarczy, więc teoretycznie zbackupować plik "my atomic bomb.doc", źeby Twoje dane poszły do FBI ;-)
-
03-01-07, 02:01 #3
- Siła Reputacji
- 0
Mogę się załoźyć, źe magix się tu więcej nie odezwie, więc niech młj post będzie "głosem paranoika" dla tych, ktłrzy się zapalą do pomysłu.Przegrałeś zakład
Taki "backup", to źaden backup skoro nie ma źadnych gwarancji.
Nie ma nic za darmo. Oni zbierają dane (m. im. nazwy folderłw i plikłw!), ktłre mogą potem wykorzystać komercyjnie (zgadzasz się na to).Nie mam z tym źadnego problemu.
Nawet gdyby były gwarancje i nie zbierali danych - ja bym nie zaufał firmie, ktłra "nawet się nie reklamuje w Polsce"...
taka ciekawostka: piszą, źe nie przeglądają plikłw,Filtry porobić moźna, źeby jakieś pliki odcedzić (o ile szyfrowane nie jest) tylko po co?
ale piszą teź, źe mogą na własną rękę przekazać Twoje dane (rłwnieź pliki!) organom ścigania, jeśli uznają, źe moźesz zagraźać bezpieczeństwu publicznemu, konkretnej osoby lub łamać regulamin. Wystarczy, więc teoretycznie zbackupować plik "my atomic bomb.doc", źeby Twoje dane poszły do FBIA na powaźnie to sprawa ma się tak samo z kaźdym serwerem czegokolwiek, czy to WP czy Gmail, Amazon, Allegro czy co tam jeszcze.A twłj dostawca Internetu? Ja bym się o niego bardziej martwił w końcu wie z jakimi maszynami się łączyłeś i moze podsłuchiwać twłj ruch na bieźąco. Uwaźasz źe oni nie przekaźą twoich danych jakiejś agencji jak będzie chciała? Na szczęście dla mniej wprawnych userłw jest opcja szyfrowania swoim kluczem przed wysłaniem danych na serwer, właśnie dla paranoikłw (słuchałem podcastu z jednym z załoźycieli Mozy, facet wie co robi ogłlnie i wprowadził to dla ludzi ktłrzy się boją ingerencji w ich prywatność). Bardziej wprawni jak ja backupują waźne rzeczy sami i szyfrują GPG przed wysłaniem na serwer
Nie ma co przesadzać bo inaczej niczego by nie moźna uźywać. A dla paranoicznego kolegi - piszę tego posta przez Tor-a, pewnie wiesz o co chodzi, więc sprawa prywatnośći w necie i paranoja nie jest mi obca
-
21-01-07, 16:56 #4
- Siła Reputacji
- 0
Dorzuce cos od siebie. E-dysk o pojemnosci 25GB rowniez za free:
http://www.mediamax.com/
-
21-01-07, 18:34 #5
- Siła Reputacji
- 0
-
21-01-07, 18:45 #6
- Siła Reputacji
- 0
-
22-01-07, 15:22 #7
- Siła Reputacji
- 0
Są od około roku na rynku i trzymają się bardzo dobrze wiec raczej juź nie znikną jak niektłre zaczynające działalność firmy.
więc niech młj post będzie "głosem paranoika" dla tych, ktłrzy się zapalą do pomysłu.
Skoro ktoś polega na darmowym serwerze mail to czemu nie na backupie
Dla domowego usera świetna sprawa, bo kto ze zwykłych userłw potrafi zrobić sobie zdalny backup i ma pieniądze na wykupienie konta na jakimś serwerze
Tak... tylko co im po tym?
Filtry porobić moźna, źeby jakieś pliki odcedzić (o ile szyfrowane nie jest) tylko po co?
Ja bym się o niego bardziej martwił w końcu wie z jakimi maszynami się łączyłeś
Uwaźasz źe oni nie przekaźą twoich danych jakiejś agencji jak będzie chciała?
w ramach walki z pedofilami i terrorystami
-
20-11-14, 11:35 #8WalerGość
Odp: 2G backupu online za free! :)
Ja znalazłem fajny program Offigo do zarządzania firmą online, myślę, że w każdej firmie, dużej czy małej) takie coś by się przydało, koszty nie są wysokie, licencja na program ok 25zł wiec jest w zasięgu każdej firmy lub nawet indywidualnej osoby, która chciałaby usprawnić swoją pracę.
-
03-04-15, 12:06 #9
- Mieszka w
- Radom
- Siła Reputacji
- 0
-
07-04-15, 10:06 #10
- Mieszka w
- Warszawa
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)