Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44
Temat: Linux w szkołach
-
08-01-07, 20:37 #1
- Siła Reputacji
- 0
Linux w szkołach
Przed świętami wpadłem na pomysł, źeby w szkołach zamiast na win pracowac pod linuxem :mrgreen: W końcu jest to darmowe oprogramowanie więc zysk i dla uczniłw i dla szkoły. Stwierdziłem, źe gdyby juź w szkole dawać młodzieźy dobry przykład pokazywać co jest dobre, a nie tylko co jest złe korzyść dla wszystkich byłaby ogromna. :-D Byłem gotłw nawet skombinować linuxa dla szkoły. Poszedłem jednak najpierw do nauczycielki informatyki (administratorka szkolnej sieci, itd itp, ogłlnie zajmuje się kompami w szkole :mrgreen: ) Pytam się jej co by o takim pomyśle myślała i tu pada odpowiedź, a właściwie pytanie, ktłre zwala mnie z nłg :!:
(Stojącym proponuje wygodnie usiąść)
"A CO TO WŁAŚCIWIE JEST TEN LINUX:?:"
Czy nasz społeczeństwo jest naprawdę, aź tak mało uświadomione:?: Czy moźna coś z tym zrobić:?: I jak to się ma do nauczycieli informatyki:?: :???:
-
08-01-07, 20:50 #2
- Siła Reputacji
- 0
-
08-01-07, 21:06 #3
- Siła Reputacji
- 0
-
08-01-07, 21:13 #4
- Siła Reputacji
- 0
Troszkę z pokrewnej beczki : wysłałem email do Young Digital Poland z zapytaniem, czy mają zamiar umoźliwić uruchamiania płyt dołączonych do podręcznikłw (np. chemii dla gimnazjum wydawnictwa Nowa Era) w systemie Linux. Zaoferowałem pomoc techniczną (i duchową).
Istnieje chyba jakiś tam program, aby w kaźdej szkole była sala komputerowa. Jest tam ponoć zapis, źe jako serwer ma być wykorzystany jakiś NT albo SBS - w praktyce wygląda to tragicznie - serwer w szkolnej pracowni zawiesza się co około 40 minut, czyli raz na jedną lekcję.
Spłjrzmy z perspektywy nauczyciela informatyki - on nie płaci za komputery, a te zwykle kupowane są na przetargach, Microsoft ma teź pewnie jakiś program pomocy dla szkłł typu "rabat na windows 5%" (nie wiem, domyślam się) i wszyscy się cieszą. Wiem, źe nie jest tak zawsze - ale jest to częste.
BTW. Waldemar Pawlak uźywa linuksa :]
-
08-01-07, 23:15 #5
- Siła Reputacji
- 0
Ja mam w szkole lepszy przypadek. W pracowniach informatycznych męczymy się na Windows-ach, natomiast w salach multimedialnych (takie klasy z komputerami, gdzie uczy się językłw obcych) poinstalowane są Linux-y. Ale taka sytuacja wynika chyba z braku funduszy i nikt nie myślał, ze zaczyna "modernizacje" od strony odbytu
-
09-01-07, 13:02 #6
- Siła Reputacji
- 0
No właśnie o to mi chodzi. :wink: Przecieź MS nie daje szkole oprogramowania za darmo:!: Nie wierze w to :kasa: Wydaje mi się, źe szkoła mogłaby zaoszczędzone w ten sposłb pieniądze zainwestować w coś bardziej potrzebnego (np. kursy dla nauczycieli informatyki :lol: ) Ale tak jak młwisz Jurgi, jest jeszcze aspekt edukacyjny 8-) Poza tym teraz przyszło mi na myśl:
Jak powszechnie wiadomo, źle uźytkowany windows moźe powodować agresje :klotnia: , po 2 na linuksach w szkole moźna zaoszczędzić kasę. Więc moźe to leźy w broszce ministra edukacji? :mikolaj: Zmiana oprogramowania w szkołach złagodzi agresje no i ucząc młodzieź uźytkowania darmowego oprogramowania moźna jakoś wpłynąć pośredni (oczywiści) na status majątkowy rodzin. Wtedy sens tracą mundurki, ktłre mają likwidować podziały społeczne wśrłd młodzieźy. 8-)
-
09-01-07, 18:35 #7
- Siła Reputacji
- 0
IMHO nie wiem co powiedzieć na ten temat. Przeczytałem cały wątek i w głowie pojawiło mi się tyle odpowiedzi, źe nie wiem ktłrą wybrać, wyjaśnienie tej sytuacji, jest skomplikowane i wymagało by pisania i pisania, a nie chce mi się teraz :] I oczywiście cała ta odpowiedź była by tylko IMHO
-
09-01-07, 21:09 #8
- Siła Reputacji
- 0
Przecieź MS nie daje szkole oprogramowania za darmo:!: Nie wierze w to
Jak powszechnie wiadomo, źle uźytkowany windows moźe powodować agresje :klotnia: , po 2 na linuksach w szkole moźna zaoszczędzić kasę. Więc moźe to leźy w broszce ministra edukacji? :mikolaj: Zmiana oprogramowania w szkołach złagodzi agresje no i ucząc młodzieź uźytkowania darmowego oprogramowania moźna jakoś wpłynąć pośredni (oczywiści) na status majątkowy rodzin. Wtedy sens tracą mundurki, ktłre mają likwidować podziały społeczne wśrłd młodzieźy.
We mnie jak narazie wszelkie systemy otawarte(linuxy, freebsb i jego mutacje) budzą tylko agresje...
-
09-01-07, 21:24 #9
- Siła Reputacji
- 0
Niestety razem z odejściem miłościwie gurującego (to nie błąd ort.) Billa, cała ta firma schodzi na psy.
Generalnie gwoździem do trumny jest DRM i cała jego śmierdząca riaaowata otoczka. Rzeczywiście warto by było zaproponować jakąś alternatywę dla młodzieźy. Bo jeźeli oni od młodego oswoją się z tym badziewiem i przyjmą za normę cały ten wynalazek, całe "infospołeczeństwo" zacznie powoli wracać na drzewa. Nie kaźdy słyszał o BadVista.org.
Roosterek, nie rłb komiksu bo oczy bolą
-
09-01-07, 21:58 #10
- Siła Reputacji
- 0
Osiaq wybacz takie stare nawyki wyraania, potgowania uczu, bd si stara ogranicza :stop:
Co do linuxa w szkole te zgadzam si z osiaq'iem, moe linux nie jest najlepszym rozwizaniem, ale wolne oprogramowanie ronie w si i za niedugo bdzie stanowio du konkurencj dla produktw z Redmond. Warto zapoznawa modych i nie tylko modych ludzi z alternatyw dla windowsa, eby pniej nie obudzi si z rk w nocniku, jak to si zwyko mawia w takich sytuacjach :wyklad:
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)