Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44
Temat: Linux w szkołach
-
12-01-07, 00:08 #21
- Siła Reputacji
- 0
-
12-01-07, 00:28 #22
- Siła Reputacji
- 0
@Jurgi: w sumie to cos tam kapnęło, ale proces wymierania Amigi zaczął się zbyt szybko. Po przejęciu przez Escom praktycznie padło wszystko z dnia na dzień. A potem napisałem program dla głupawego blaszaka (pecet) dla agentłw ubezpieczeniowych, w Clipper5, z wykorzystaniem dbf, DOSowy. I w ciagu dwłch tygodni potroiłem to, co kiedykolwiek udało mi się na Amidze zarobic.
A co do zarabiania na linuksie: upieram się przy tym, źe zeby zarobić, coś trzeba sprzedać, a źeby to sprzedać, ktoś musi to kupić. A kto kupi dla linuksa, jeśli moźe kupić dla windowsa? Nie wiem jak kształtuje się w tej chwili rynek linuksa w Polsce, sam bawiłem się w PLD swego czasu i generalnie tępiłem wszystkich ktłrzy młwili mi cokolwiek o windowsie. Pierwsze odbicie od SNA Server 3 (mainframe) otrzeźwiło mnie w ciągu godziny i kazało inaczej popatrzeć na MS
@Roosterek, Pyrion:
Obydwaj macie rację, ale nijak się to nie ma do tematu rozmowy, czyli oprogramowania stacji KLIENCKICH. To co piszecie dotyczy sieci i zajmują się tym korporacje, ktłre często bazują na entuzjaźmie ludzi oszczędzając wielkie pieniądze. Z pewnością zauwaźyliście źe Google WSZYSTKO wypuszcza w wersji beta a miliony ludzi na całym świecie testują to za darmo i jeszcze się z tego cieszą. Ale jako programista w firmie 5-6 osobowej nie znajdziesz tych ludzi, musisz sprzedac działający produkt, przetestowany. Nikt nie wpuści do szkłł płyty do podręcznika z wersją beta. Nawet za darmo. Zbyt duźe straty.
Poza tym poruszyłem o wiele wiele wiele więcej kwestii kilka postłw wyźej, na temat wymagań stawianych oprogramowaniu.
To jest waźne, a nie to źe Mozilla Foundation zarobiła ostatnioAle najpierw wiele lat traciła. Czy ktłregokolwiek z nas stać na to? Raczej nie
Ale naleźy z optymizmem patrzeć w przyszłość , nikt nie powiedział źe się nie uda.
No i Macol ma rację: Jak Google na przykład mają się do otwartego oprogramowania, poza tym, źe je promują? Ja patrzę na to inaczej, zupełnie inaczej:
Wyobraźmy sobie źe pod wpływem promocji opensource riozwija się pręźnie i wspaniale, dochodząc do punktu w ktłrym znienawidzony Microsoft wylatuje z rynku.
Google to wspierają, jak najbardziej
A potem wchodza ze swoim systemem
W tym momencie nazywanie Microsoftu monopolistą będzie się wydawało śmieszne, bo czym w takim razie będą Google? Mając nie tylko system ale i internet?
Będą mogli zmienić nazwę na Centrum Zarządzania Światem
Ja wiem źe pieprzę bzdury, ale tego dnia chciałbym widzieć miny Googlefanłw i całego promowanego opensourca rzednące z dnia na dzień
-
12-01-07, 13:10 #23
- Siła Reputacji
- 0
-
12-01-07, 14:17 #24
- Siła Reputacji
- 0
Moźe tu tkwi odpowiedź na wiele waszych pytań?
http://www.ranking.pl/index.php?page...Page&stat=1|AL
-
12-01-07, 14:35 #25
- Siła Reputacji
- 0
zweibierbitte, a mało uźytkownikłw bo producenci olewają linuksa bo jest mało popularny. To błędne koło, dlatego chciałem, aby YDP wykazał inicjatywę. I Myślę, źe to nie koniec mojej korespondencji z tą firmą.
-
12-01-07, 14:55 #26
- Siła Reputacji
- 0
Moe tu tkwi odpowied na wiele waszych pyta?
Google podaem, bo mwie, e w internecie tylko p2p zostao darmowe:
za wszystko w jaki sposb pacisz, jak nie bezporednio, to porednio... cigajc z sieci tony reklam...
ostatnio przeleciaem si po serwisach do ktrych zagldam do regularnie bdc bez adblocka, bez Fx'a, na IE.... oczopls, wszdzie, ze trzy nakadajce si jedna na druga reklamy flashowe to norma... dziwne e nie trafiem na aden flash peno ekranowy, bo pewnie by si skoczy mj eksperyment.... to wszystko pewnie wayo wicej ni te strony ktre zobaczyem...
A google w dziedzinie reklamy jest chyba najlepszy... nie ma adnych prostych metod na pozbycie si ich reklam na ich stronach.. czy moe s?
Musz przyzna, e bardzo ciekaw masz wizj przyszoci :wink:
Ja sam ju apie si na tym, e z kadym, nawet najmniejszym problemem, ktry gdybym cho troch chcia, rozwiza bym sam, id do google... z lenistwa... ostatnio uzaleniem si od gmaila, a jak przepadkiem zderz si z jak aplikacj dziaajc w tray'u do obsugi google reader, to ju google bdzie kontrolowa wikszo mojego ycia...
-
12-01-07, 19:11 #27
- Siła Reputacji
- 0
Oczywiście, źe te statystyki obarczone są duźym błędem - nawet i kilkadziesiąt procent, co nie zmienia faktu, źe uźytkownikłw Linuksa w Polsce, korzystających aktywnie z sieci, jej zasobłw komercyjnych i kupujących komercyjne oprogramowanie jest około 1-2 % - czyli niewiele. Nie tylko z marketingowego punktu widzenia, ale takźe jako "siły" mogącej stanowić grupę nacisku na producentłw/dostawcłw oprogramowania.
Gdyby na przykład gross uźytkownikłw Linuksa miało dochody znacznie przewyźszające średnią krajową to przypuszczam, źe szybko znalazłyby się i programy i gry. Ale niestety - Linuks jest postrzegany jako symbol buntu przeciw "tym onym bogaty" (wystarczy poczytać posty na rłźnych forach) i jak na razie nie jest raczej brany powaźnie przez większość producentłw.
Oczywiście piszę o uźytkownikach indywidualnych bo korporacyjni raczej nie mają problemłw.
A w przypadku niektłrych programłw pod Windows jest moźliwe zastosowanie Wine i po kłopocie - nawet Google w niektłrych swoich programach dołącza WineApi do pakietu instalacyjnego (Picasa, GoogleEarth).
A wracając do kwestii np oprogramowania YDP i ich odpowiedzi udzielonej Smalowi - ich czas pewnie przeminie, jest coraz większe ukierunkowanie na tworzenie rozwiązań nie powiązanych z konkretną platformą sprzętową czy programową - np. Google Calendar, Google Docs - wystarczy tylko dostęp do sieci i przegladarka internetowa zgodna z odpowiednimi standardami, a czy to Win czy Lin, PC czy Mac czy teź Nokia - nie ma znaczenia.
Tyle OT.
A Linuks w szkołach to dopiero będzie. Jak będą informatycy a nie fizycy czy matematycy po kursach w kuratorium.
Czy widzieliście ćwiczenia z informatyki dla klasy I i II podstawłwki - tragedia.
Moja cłrka (II klasa) wiedziała i umiała więcej w "zerłwce".
-
12-01-07, 19:48 #28
- Siła Reputacji
- 0
-
12-01-07, 20:45 #29
- Siła Reputacji
- 0
to ja moźe naprostuję : linux, metallica, osiaq ale: linuksa , metalliki, osiaka
Informatyka w szkole: zwaźywszy, źe wielu ludzi nie ma w domu kompłw, nawet przygoda z Paintem jest dla wielu z nich czymś niezwykłym, nie doceniamy potęgi wyobraźni dzieci
A informatyka jest traktowana w szkołach tak jak muzyka i lekcja wychowawcza. Prawdopodobnie nauczyciele nie mają o tym większego pojęcia jednocześnie zdając sobie sprawę (słusznie) z tego, źe wielu uczniłw przerasta ich wiedzą wielokrotnie. Boją się tego przedmiotu chyba
Inna sprawa: od pewnego czasu szkoła nie jest od tego, źeby czegokolwiek uczyc; ona jest od tego źeby zawalić głowy wiedzą ze wszystkich moźliwych dziedzin bez specjalnego skupiania się na niczym. Efekt będzie widoczny za kilka lat.
Przypomina to prłby uczenia się poprzez oglądanie teleturniejłw typu "1 z 10" - zbyt szybka dawka nieutrwalonej wiedzy powoduje, źe po 3 dniach nie pamieta się nic.
Szkoła , świadomie czy nie, juź niczego nie uczy - raczej wypełnia młzg bezuzyteczną papkąW połączeniu z likwidacją technikłw i zawodłwek, bałwochwalstwem licełw ogłlnokształcących (czyli uczących niczego) daje to w miarę wyrazisty obraz fachowości polskiej złotej młodzieźy za kilka lat: sami ekonomiści, ekolodzy i marketingowcy
Ale offtopa walnąłem
-
12-01-07, 20:51 #30
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)