Pokaż wyniki od 81 do 85 z 85
Temat: Papież Jan Paweł 2
-
30-09-08, 00:28 #81
- Siła Reputacji
- 0
Nie znam pojęcia "charyzmatyczna osobowość", ale jeśli Ci chodzi o charyzmat, to dar Ducha Świętego jakoś nie dociera do mnie, jeśli zaś chodzi Ci o charyzmę, to Jan Paweł miał ją, dzięki szczególnym cechom swojej osobowości zdobył autorytet u ludzi.
Jana Pawła postrzegam jako człowieka z ludu polskiego, który rozsławił imię naszego narodu wznosząc się na wyżyny Kościoła.
Był głowa Kościoła, ale to nie przeszkadzało Mu to, wyciągąć rękę do chorego, starego, brzydkiego czy wyznającego inną wiarę, chciał być blisko ze wszystkimi i sądzę, że to Mu się udało.
Papież nie jest aktorem czy piosenkarzem, by wyznaczać Mu wykładnik popularności i ustawiać w rankingach, ale jeśli już, to wykładnik popularności w przypadku Papieża nie jest chyba tak bardzo zależny od liczby osób na mszy, chociaż niewątpliwie ma znaczenie.
W bardziej złożone kwestie typu przestrzenie teologiczne czy reinterpretacje teologiczne nie wchodzę, bo nie znam się na tym.
-
30-09-08, 22:26 #82
- Siła Reputacji
- 0
Duszpasterstwo, to nie markenting. Liczba uczestników nie świadczy o dogłębności oddziaływania.
Inna sprawa, że to co mówił, niewiele głębszego sensu miało, po przyjrzeniu się to tylko gładkie, okrągłe słówka, coś na kształt partyjnej nowomowy.
Jana Pawła postrzegam jako człowieka z ludu polskiego, który rozsławił imię naszego narodu wznosząc się na wyżyny Kościoła.
-
30-09-08, 23:01 #83
- Siła Reputacji
- 0
Na spotkaniu z Papieżem nie byłam, z wielogodzinnych transmisji ogłądałam urywki, głównie homilie i nie zauważyłam by ludzie Mu przerywali, były oczywiście oklaski, były "rozmowy" Jana Pawła z ludźmi, ale raczej po homilii lub na zakończenie spotkania a nie w trakcie kazań.
Nie dopisałam, że rozsławił imię naszego narodu na całym swiecie.
Jan Paweł II odbył 104 pielgrzymki zagraniczne, odwiedził ponad 130 krajów i ok 900 miejscowości, więc tam gdzie był zostawił cząsteczkę polskości.
-
20-10-08, 19:52 #84
- Siła Reputacji
- 0
Nasz Ideał
Karol Wojtyła- Papież POLAK, wielki Polak który uwolnił nas Polaków od niewoli. My staraliśmy się walczyć bronią lecz on zwyciężył ale słowem. Słowo było jego tajną bronią. Dostawał się do środka ludzi, do ich wnętrza. Na zawsze pozostanie w naszych sercach. My, młodzież byliśmy otwarci na Jego słowo. Jan Paweł II nie żyje, lecz jego słowa na zawsze pozostaną w naszych sercach. „Nie lękajcie się, otwórzcie drzwi Chrystusowi...” tak do nas mówił. JAN PAWEŁ WIELKI słowa to za mało żeby opisać to co dla nas zrobił Ten wielki człowiek. Prośmy więc Boga o rychłą beatyfikacje, aby nasz wspaniały rodak nie zaginął w pamięci naszych potomków. Prośmy też Boga oto aby ludzie widzieli w tym papieżu wspaniały ideał do naśladowania, a zwłaszcza młodzi ludzie. Aby naśladować Karola Wojtyłe nie trzeba od razu zostać księdzem, należy żyć w prawdzie i w miłości jaką nas Bóg obdarzył.
Maciek lat 18
-
20-10-08, 21:43 #85
- Siła Reputacji
- 0
uwolnił nas Polaków od niewoli
Prośmy więc Boga o rychłą beatyfikacje
„Nie lękajcie się, otwórzcie drzwi Chrystusowi...”
Aby naśladować Karola Wojtyłe nie trzeba od razu zostać księdzem, należy żyć w prawdzie i w miłości jaką nas Bóg obdarzył
Maciek lat 18
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)