Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45
Temat: NEOSTRADA TP...
-
01-09-04, 19:54 #1
- Siła Reputacji
- 0
NEOSTRADA TP...
Neostrada TP, czyli szybki i stały dostęp do internetu. Szybki - niesądze. Srednia wartość transferów z serwisów polskich i zagranicznych dla opcji (aktualnie) 640kbit/s wynosi raptem 430-430. Specjaliści z TP zapewniali, że przesiadka z 512 na 640, która związana jest z obniżeniem VAT`u (który zostanie najprawdopodobniej znów zostanie podniesiony) spowoduje podwyższenie prędkości transferu. Niestety zamiast przyspieszyć, Neostrada zwolniła. Płacimy za 2/3 faktyczniej usługi. Kolejnym "cudem" ma być wprowadzenie dla opcji 640 kbit/s przyspieszenia do 1Mbit/s. Jeśli to przyspieszenie będzie wyglądało tak jak w przypadku z 512 na 640, to możemy płacić 2 razy drożej niż powinniśmy, bo transfer będzie połową oferowanej przez TP prędkości. To naprawdę żenujące, ale to nie koniec rewelacji. Jak informował Dziennik Internautów oraz wszystkie inne serwisy z branży IT TP postanowiła wprowadzić 5 GB miesięczny transfer plików. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że są ludzie, którzy nie ściągają plików z internetu, żadnych filmów, muzyki czy czegokolwiek co nie jest legalne i zostaną strasznie pokrzywdzeni. Żeby wykorzystać w ciągu tygodnia (i to bez specjalnego wysiłku) cały limit jakim TP nas uraczy wystarczy oglądać transmisje strumieniowe - audycje radiowe, telewizyjne, animacje, czy cokolwiek innego. Postaram się przytoczyć Wam prosty przykład jak szybko można się pozbyć tych 5GB limitu...
1MBit/s to 128 kB/s realnego transferu. Czyli w ciągu minuty ściągamy 7680 KB - 7,5 MB. W ciągu godziny człowiek oglądający bądź słuchający muzyki przy takim transferze wykorzysta 450 MB. Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że podczas pracy na komputerze lubię posłuchać dobrej muzyki. Dziennie pracuję jakieś 3-4 godzinki. Prostym rachunkiem obliczam, że dziennie wytransferuję jakieś 1350-1800 MB. Idąc dalej mogę śmiało stwierdzić, że w ciągu tygodnia wykorzystam nie 5GB (czyli 5120 MB) a jakieś 9450-12600MB. Napisałem, że jest to przykład w którym wcale nie używam jakichś liczb z kosmosu, tylko realne liczby. Licząc nawet, że będę słuchał tej muzyki czy oglądał TV przy połowicznym transferze daje to liczby, które pokazują jak łatwo wykorzystać cały limit w ciągu tygodnia. A gdzie obsługa poczty, gdzie surfowanie po stronach WWW? Czy ktoś z Was ma pomysł jak pokazać "specom" z TP jak bardzo krzywdzą klientów?
P.S. Nie jestem wrogiem TP, ale wydaje mi się, że chęć zysku i realizacji planu marketingowego zasłoniła im zdrowy rozsądek, co prowadzi tylko do pokrzywdzenia klientów i do spadku i tak bardzo niskich notowań firmy. Taka polityka może prowadzić tylko do zmienjszenia liczby klientów.
-
01-09-04, 20:03 #2
- Siła Reputacji
- 0
-
01-09-04, 20:38 #3
- Siła Reputacji
- 0
Konrad :
1. Nie można podnosić paniki, można wywołać panikę... ;-)
2. Czyli uważasz, że TP dobrze zrobiła? Że dyskryminuje wielu ludzi, którzy korzystają z internetu wg ich sloganu, czyli szybko i stale? Czy opcja 1Mbit ma być przeznaczona dla ludzi, którzy korzystają z internetu raz w tygodniu po 2-3 godzinki? Czy to nie nabijanie klienta w butelke? Wydaje mi się, że jest to strzał samobójczy...
Czy ktoś orientuje się, czy nie można uniemożliwić TP prowadzenia takiej taryfy?
-
01-09-04, 20:46 #4
- Siła Reputacji
- 0
-
02-09-04, 02:37 #5
- Siła Reputacji
- 0
TPSA TO SZit
Dobra prawie wszystko jest zgodne z tym co napisales . Ja wzielem se neo 512kb jakies rok temu . Maksymalnie jak cos sciagalem to osiagalem 52 KB . Jak podniesli do 640 (tu akurat nie wiem o co chodzi bo w polaczeniu wyskakuje mi ze mam 768) to ciagne z 68KB na maksa mniejsza w to - i tak to sie nie kalkuluje! Ale ok to jeszcze da sie przerzyc , bo w przeciwienstwie do moich kumpli u mnie wszystko dzialalo stabilnie - nie rozlaczalo sie do ....... okolo 3-4 dni temu ( Wtedy wlasnie ujrzalem cudowna reklame tEPSY -neo 1024) Rozlacza sie okolo 30 razy na dzien . I jak mam to rozumiec ? Umowa mi sie konczy za miesiac . Wiec chyba inteligenci z TP prubuja mi w ten sposob wytlumaczyc ze opcja 640 jest zla i powinienem wziasc se 1024. To sie nazywa dbać o klienta! Przyznam sie ze jestem zaskoczony! Normalne ze Tp ma uzytkownika gdzies tam , ale myslalem ze w ostatnim miesiacu umowy to beda mi w d**e wlazic i ze lacze bedzie smigac jak szalone! No cuz ! Rzem sie pomylil.
Odnosnie opcji 1024 to jest "idealna" dla takich ludzi jak ja . Moj komputer dziala 24h na dobe , przez caly czas sciagam filmy muzyke i inne rzeczy . Tak wiec gdybym powiedzmy mial te 80 - 90KB przy downloadzie to bym to wykorzystal w dwie doby - 48 h !!!!!!!! (Mowie tu o promocyjnym limicie 15GBWiec tak placi sie 180 zl za 2 -3 dni predkosci 1MB a potem co? 32kb do konca miesiaca! Przeciez to nie jest nabijanie klienta w butelke - to zwykly bałach !!!
Najgorsze tylko to ze duzo ludzi sie na ten bałach załapie , bo im gały wyjdą jak zobaczą 1024kbps , a nie beda wiedzieli o limicie.
Więc jeżeli macie tylko możliwosc bierzcie wszystko byle by nie tP.
-
02-09-04, 07:24 #6
Jesli jestes jeszcze na starej umowie to idz do BOKu tpsy i zazadaj przedluzenia umowy na czas okreslony - bedziesz musial podpisac aneks. Wtedy zostaniesz przy wersji 640 bez limitow i dalej w cenie 139 zl. Jesli tego nie zrobisz przedluza ci umowe automatycznie ale na czas nieokreslony, czyli bedziesz mial dalej 640 bez limitow tyle ze w cenie 185 zl.
W sprawach forum uderzajcie do moderatorów, proszę. W sprawach DI korzystajcie z formularza na stronie Hidden Content . Dzięki.
-
02-09-04, 15:26 #7
- Siła Reputacji
- 0
-
02-09-04, 16:07 #8
Napisał konkordPL
W sprawach forum uderzajcie do moderatorów, proszę. W sprawach DI korzystajcie z formularza na stronie Hidden Content . Dzięki.
-
02-09-04, 16:14 #9
- Siła Reputacji
- 0
Bo mnie mdli jak widze, ze ktos ma pretensje o transfer, nie majac o tym zielonego pojecia. I oskrza o to caly swiat, ze ma taki a nie inny.
Lektury dla chętnych:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bajt_(informatyka)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przedrostek_bajtów
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bit
-
02-09-04, 18:31 #10
- Siła Reputacji
- 0
Konrad, proszę Cie, zawsze Cie chłopie bronie a teraz odbierasz mi nadzieje, że to wogóle ma sens... Zauważ, że moje oznaczenia i przeliczenia są poprawne. A jednak narzekam na transfer. Krzysiek ma rację. Weź się wycisz. Ja wiem, że to z racji wieku i hormonów, ale kiedyś nam za to podziękujesz
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)