Pokaż wyniki od 101 do 110 z 166
-
13-02-08, 15:22 #101
- Siła Reputacji
- 0
siemka mam do was prośbę mógł by mi ktoś pomoc w tym zadaniu?
wiadro z woda wyciągnięte ze studni kołowrotem utrzymane w równowadze działajac na korbe siła F o wartości takiej samej jak ciężar pełnego wiadra kołowrotu, R korby jest 3 razy wieksze od promienia r walca z jakim przyśpieszeniem bedzie spadać wiadro gdy puścimy korbę, pomijamy wpływ na ruch korby i siłe tarcia
-
16-02-08, 00:07 #102
- Siła Reputacji
- 0
-
17-02-08, 00:04 #103
- Siła Reputacji
- 0
Dla bombelziom:
ad.1.
w jakiej odleglosci od srodka Ziemi musi znajdowac sie satelita stacjonarny , gdy okres obrotu Ziemi wokol wlasnej osi wynosi 23 godziny 56 minut.
GMm/R^2 = mV^2/R >>> m i R się upraszcza:
GM/R = V^2
gdzie: G -stała grawitacji, M - masa Ziemi, R - promień orbity satelity, V - prędkość satelity
Prędkość satelity opisuje także wzór: V=2*pi*R/T
Podnieśmy do kwadratu i przyrównajmy do poprzedniego równania:
GM/R = 4*(pi^2)*(R^2)/T^2 >>> po wyciągnięciu R:
R = pierwiastek 3 stopnia z (GMT^2/4*pi^2)
u nas: T = 23h 56m czyli T = 86 160 sek
G = 6,674286767x10^(-11) N*m^2/kg^2
M = 5,973610^24 kg
stąd: R = 42 166 176 m
Jest to odpowiedź na postawione w zadaniu pytanie.
Można jeszcze znaleźć wysokość orbity nad powierzchnią Ziemi. Trzeba zatem odjąć od tej wartości promień Ziemi równy R_ziemi = 6 378 137 m
Wysokość orbity nad powierzchnią Ziemi:
h = 35 788 039 m
-
17-02-08, 13:21 #104
- Siła Reputacji
- 0
Bardzo prosze o pomoc w zadanku z fizyki ; )
Nasz nauczyciel zadał nam na tydzień ze dwadzieścia pare zadań ; (
Z kilkoma sobie poradziłam, ale teraz sprawiają mi niektóre trudność ; (
* Poruszająca się bez oporu kula o masie 2 kg uderza z prędkością o wartości 5 m/s w nieruchomą kulę o masie 3 kg tak, że łączą się ze sobą. Oblicz wartość prędkości obu kul. *
Z góry dziękuję ; *
-
17-02-08, 13:29 #105
- Siła Reputacji
- 0
-
23-02-08, 16:11 #106
- Siła Reputacji
- 0
Witam, mam pytanie odnośnie takiego zadania
Rozważ Jo-Jo o masie M, którego zewnętrzna średnica R jest 10-krotnie większa od średnicy szpuli r. Zakładając, że swobodny koniec sznurka jest unieruchomiony wyznacz: (a) przyśpieszenie środka masy Jo-Ja, oraz (b) naprężenie sznurka w czasie kiedy Jo-Jo opada.
Wiem, jak je rozwiązać. Tylko nie wiem, czy dobrze myślę. Czemu podali nam w zadaniu dużą średnicę R. Przecież sznurek jest nakręcony na mniejszą szpulę o średnicy r. Więc do czego musimy wykorzystać średnicę, czyli promień R/2. Przsecież do wyznaczenia przyspieszenia środka masy joja, nie potrzebujemy R i do wyznaczenia naprężenia sznurka (który jest zaczepiony na małej szpuli) też nie.
Proszę o pomoc
-
23-02-08, 18:47 #107
- Siła Reputacji
- 0
Mam zadanko o takiej oto treści:
Ciężka szpula z nawiniętą nicią do której przyłożono siłę F leży na płaszczyźnie poziomej. W którą stronę i z jakim przyspieszeniem liniowym będzie poruszać się szpula w zależności od kąta a między kierunkiem siły działającej na nić a płaszczyzną. Szpula porusza się ruchem obrotowym bez poślizgu. Masa szpulki m, moment bezwładności względem osi szpulki J0, promień wewnętrzny r, zewnętrzny R.
Czy moje rozwiazanie jest poprawne? Czy nie trzeba rozpatrywac sytuacji, w ktorej sila tarcia T dziala w przeciwnym kierunku i szpulka bedzie poruszala sie w odwrotnym kierunku?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
-
23-02-08, 22:26 #108
- Siła Reputacji
- 0
-
01-03-08, 18:05 #109
- Siła Reputacji
- 0
Potrzebuję pomocy
Przygotowuję się do klasówki i nie umiem rozwiazać tego zadania . Proszę o pomoc !!!
Człowiek płynący w górę rzeki na motorówce przepływając pod mostem gubi czerpak.Po godzinie dostrzega to i wracając dogania czerpak w odl. 6km od mostu.Z jaką predkością płynie woda w rzece jeśli prędkość łódki względem wody była cały czas stała.
-
02-03-08, 09:22 #110
- Siła Reputacji
- 0
Jeśli za układ odniesienia przyjmiemy wodę w rzece, to w pewnym momencie człowiek wypuścił czerpak. Po przepłynięciu 1h zawrócił i dotarcie do niego musiało mu zająć tyle samo czasu.
A więc 2*1h, tyle czasu minęło od wypuszczenia czerpak, do jego dogonienia. Czerpak przepłynął 6 km.
v[rz] = 6km/2h
v[rz] = 3km/h
Ps. licealistko, to zadanie to materiał z 2 klasy gimnazjum.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki