Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
Temat: Śpiew : emisja głosu
-
12-05-07, 15:35 #1
- Siła Reputacji
- 0
Śpiew : emisja głosu
Witam.
Mam pewien problem z emisja głosu mianowicie na niektórych samogłoskach o ;i; y; mój głos nie brzmi ..
Nie wiem co mam zrobic aby sie odblokować... Ponieważ zdaża sie że spiewam gardłowo, spinam struny na tych własnie samogłoskach.
Czy może to "zablokowanie' być spowodowane nieudanym wystepem ?
spiewam w zespole i chciałaym aby wszytko wróciło do normy.
pomocy
Dark Angel
-
12-05-07, 17:27 #2
- Siła Reputacji
- 0
-
12-05-07, 22:06 #3
- Siła Reputacji
- 0
-
27-05-07, 21:52 #4
- Siła Reputacji
- 0
Musisz ćwiczyć.
Może być wiele pryczyn.Jak wspomniałaś po nieudanym występie mogła powstać blokada,ale takze nie musiała.Spróbuj ćwiczyć dużo te głaoski z którymi masz problem.Są różne ćwiczenia,a jeżeli żadnych nie znasz to poszukaj w google o śpiewnie,albo wpisz poprostu ćwiczenia w śpiewnie czy jakoś tam i powinnaś tam znaleść.Ja ćwicze je wszystkie regularnie i bardzo są dobre i pomagają.A jezeli dalej nie będzie rezultatów poproś kogoś o pomoc.Jeżeli jest to spowodowane stresem musisz się przełamać.
-
05-02-09, 01:19 #5
- Siła Reputacji
- 0
struny głosowe
Cześć, może znajdzie się ktoś, kto zna się na nauce śpiewu, mógłby mi pomóc i powiedzieć, do kiedy najlepiej uczyć się śpiewać...Chodzi o struny głosowe, czy to prawda, że z czasem, w wypadku braku ćwiczeń, trudniej pracują, a tym samym próby śpiewu wychodzą coraz gorzej. Jak to wygląda? Mam lat 25 i chciałabym nauczyć się dobrze śpiewać i martwię się, że może być już za późno...
-
09-02-09, 17:23 #6
- Siła Reputacji
- 0
-
13-02-09, 21:05 #7
- Siła Reputacji
- 0
-
21-02-09, 15:26 #8
- Siła Reputacji
- 0
"Nie wiem co mam zrobic aby sie odblokować... Ponieważ zdaża sie że spiewam gardłowo, spinam struny na tych własnie samogłoskach".
Spróbuj śpiewać wokalizę na samogłosce, przy której nie zamykasz gardła, np "a", następnie przechodzić łagodnie w te trudniejsze dla ciebie. Mój były nauczyciel śpiewu praktykował ćwiczenia na prychanie jak koń (przez dłuższy czas), warczenie przedłużonego "r", co miało pomóc rozluźnić wiązadła głosowe. O nieudanym wystepie zapomnij, gdyż rzeczywiście może cię psychicznie blokować. Pomyśl sobie, że zepsucie koncertu zdarza się nawet najlepszymPowodzenia
-
13-03-10, 11:23 #9
- Siła Reputacji
- 0
Zarówno O jak i A to samogłoski otwarte. Jeśli z A nie masz problemu, to poćwicz płynne przechodzenie z A na O zmieniając tylko i wyłącznie położenie języka.
Co do napinania gardła. Przyczyny mogą być różne. Jeśli problem dotyczy wysokich lub trudnych do zaśpiewania dźwięków, to może to być kwestia braku efektywnego podparcia oddechowego.
Podparcie to przeciwdziałanie naturalnej skłonności przepony do zbyt szybkiego pozbywania się powietrza z płuc.
Jako wokaliści potrzebujemy niewielkiego, stałego strumienia powietrza, który wprawia nasze struny w drgania. Strumień powietrza kontrolujemy za pomocą mięśni tułowia (brzucha pleców i wszystkich wokół przepony) dlatego chcemy je mieć dobrze wytrenowane.
Dobrym ćwiczeniem na płynne i jednostajne pozbywanie się powietrza z płuc jest wydychanie powietrza na "ssssss" lub "rrrrrr". Można to robić ze stoperem na czas, za każdym razem starając się posssssyczeć lub porrrrrryczeć sekundę dłużej
Zauważ że im dłużej syczysz, tym Twoje mięśnie muszą się bardziej napinać, żeby podtrzymać dźwięk (o tej samej głośności) - to właśnie jest podparcie oddechowe.
Jednak należy pamiętać, że mimo napięcia mięśnie muszą być w ciągłym ruchu. "Przyblokowanie" oddechu powoduje napięcia w gardle i męczy struny.
Kiedy mamy wytrenowane mięśnie i z łatwością kontrolujemy wydech, to gardło się nie napina.
Myślę, że to jest kwestia techniki i nie ma związku z nieudanym występem.
Nie jest za późno! 25 lat to dobry wiek na naukę każdej umiejętności! Co do pytania o struny, to nie, to nie jest prawda. Fakt, że u osób starszych głos się zmienia, ale do 70tki jeszcze Ci trochę zostało
Struny głosowe to cześć naszego organizmu. Są po to żeby ich używać i nie "niszczeją" same z siebie. Pewnie, że jeśli śpiewasz zawodowo, a potem masz długą przerwę, to jeśli chcesz wrócić do formy musisz znowu zacząć ćwiczyć. Ale tak jest przecież ze wszystkim.
Pozdrawiam!
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki