Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    December 05
    Postów
    709
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Możliwość wyłączenia jednego piksela w monitorze LCD?

    Na moim monitorze LCD w części centralnej jeden z subpikseli odmówił posłuszeństwa i błędnie wyświetla. Jeżeli obraz jest, ujmę to jasny, wszystko jest ok, ale jeżeli jest ciemny to wyświetlany jest czerwony kolor. Jest to strasznie denerwujące, niestety takiego błędu w wyświetlaniu obrazu gwarancja nie uwzględnia (według producenta jest to w normie, reklamować można jeżeli wysiadł cały piksel lub dwa subpiksele).

    Stąd też rodzi się moje pytanie, czy istnieje jakaś możliwość wyłączenia jednego piksela, w którym jest ten pechowy subpiksel. Stwierdziłem, że lepsza jedna czarna kropeczka nie rzucająca się w oczy niż ta czerwona "oczojebna".

    Jednym z moich pierwszych pomysłów było umiejscowienie w miejscu tego piksela jakimś programem do wyświetlania grafiki jakiegoś jednopikselowego białego pliku graficznego i ustawienie go "zawsze na wierzchu", jednak było by to rozwiązanie połowiczne i takie jakieś "nie fajne" ;]

    Najlepiej było by IMHO wyłączyć ten piksel, tylko właśnie czy to jest możliwe?

    Chyba że macie jakieś inne pomysły (zakup nowego monitora nie wchodzi w rachubę ;])

  2. #2
    Obserwator
    Dołączył
    June 05
    Postów
    826
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    wyłączyć się tego raczej nie da, bo jest to uszkodzenie sprzętowe (spalony tranzystor or sth)

    dałoby się za to napisać program, który wyświetlałby w tamtym miejscu np. biały piksel, tylko to chyba by przeszkadzalo jeszcze bardziej...

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    December 05
    Postów
    709
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    czy ja wiem, biały jest chyba mniej wnerwiający niż czerwony.

  4. #4


    Twoja ocena: Yes No

    Da się tylko zrobić czarny piksel (bo biały to mieszanka 3 kolorów w tym tego spalonego)

  5. #5
    Obserwator
    Dołączył
    June 05
    Postów
    826
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    ale wojpap napisal, ze subpiksel sie swieci, a nie jest wygaszony - wiec tylko kolory ze skladowa czerwona wchodza w gre.

    a co do tego programu - chyba najszybciej bedzie zrobic program, z oknem rozmiarow jednego piksela, w wybranym kolorze, w trybie zawsze na wierzchu, w pozycji dokladnie tamtego piksela

    niestety, dawno nie kodowałem w windowsie, wiec ja ci tego raczej nie napisze (szkoda mi czasu na przypominanie sobie tego wszystkiego)

    chyba najszybciej moznaby to zrobic w czyms w stylu Delphi - w ustawieniach formularza, wymiary 1x1, border na none, pozycja taka jaka ma ten piksel, stay on top na true. Nie wiem czy to zadziala, nie mam zadnego delphi pod reka, ale spróbować można

  6. #6
    Obserwator
    Dołączył
    December 05
    Postów
    709
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Ten subpiksel nie jest spalony, on świeci cały czas, dlatego na bialych tłach obraz jest ok a na ciemnych widać ten czerwony punkt. Ale jeżeli wiesz jak to zrobić to powiedz.

  7. #7
    Obserwator
    Dołączył
    December 05
    Postów
    709
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Widzę, że mnie ubiegłeś z odpowiedzią dla kwesoly ;]
    No to na windowsie ok coś się pokombiunuje, a masz jakąś teorię na linuksa, bo właściwię to na nim spędzam 99,9% czasu, windowsa używa siostra.

  8. #8
    Obserwator
    Dołączył
    May 07
    Postów
    1
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    naprawa piksela

    Może pomoże Ci artykuł " Naprawa uszkodonych pikseli LCD" praz program JScreenFix - który znajduje się na płytce dołączonej do "PC Format 4/2007. Artykuł na stronie 33 tego pisma.

  9. #9
    Obserwator
    Dołączył
    December 05
    Postów
    709
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    niestety ten program nie przyniusł rezultatów :/

  10. #10
    Obserwator
    Dołączył
    January 07
    Postów
    493
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Jak dla mnie nie można ustawić koloru czegoś, co nie działa i i tak ma własną barwę Prawdopodobnie zależną od sąsiadujących pikseli, więc kolor raczej ograniczony sprzętowo i nakładki Delphi raczej na niewiele się tu zdadzą. Niestety nie znam na tyle tej technologi, żeby powiedzieć coś więcej.

    Weź jakiś cyrkiel, rozwal dodatkowe dwa piksele i daj go na gwarancji :-P

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 14-10-13, 13:00
  2. XP i brak połączenia z siecią
    By yariire in forum Systemy Operacyjne
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 06-03-07, 10:24
  3. Squid - limit połączeń jednego usera
    By krYsti in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 19-09-06, 20:51
  4. Udostępnianie połączenia w Win 2003 Std.
    By krYsti in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 16-08-06, 18:52
  5. Hosting z możliwością tworzenia subdomeny z poziomu skryptu
    By tomasz rakoczy in forum Administracja serwerów
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 06-11-05, 18:56

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer