Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: jaki router

  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    May 07
    Postów
    7
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    jaki router

    Hej
    Zastanawiam sie nad wyborem dlinka.Mam net z kablowki.
    Dzielenie tak srednio mi potrzebne ale czasem by sie przydalo-chociaz dostawca netu zastrzega ,ze nie wolno dzielic bo przylozy kare i to nie mala.
    Musi umozliwiac ustanowienie polaczenia VPN.Zalezy mi tez na f. firewalla.Obecnie mam na windzie darmowy outpost firewall f-my Agnitum-wykrywa on notorycznie ataki.Kiedys (w innej lokalizacji) mialem bramke postawiona na linuxie i bylem bezpieczniejszy.
    znalazlem pare ciekawych aukcji:Nie wiem czy warto inwestowac w IEEE 802.11g?
    http://allegro.pl/show_item.php?item=199548336
    http://allegro.pl/item197222083_d_li..._24h_12zl.html
    http://allegro.pl/item200842454_d_li...wy_fv_bcm.html
    pozdro
    Robert

  2. #2
    Uczestnik Forum redaktor DI
    Dołączył
    April 07
    Postów
    31
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    yzihs: osobiście trzymałbym się daleko od D-Linka z 2 powodów:
    1) D-Link ma problemy z kompatybilnością ze sprzętem innych marek. I tak D-Link z D-Linkiem jeszcze jakoś działa, tak D-Link z Linksysem czy Ovislinkiem już niekonieczine.
    2) Ostatnio od klientów doszły mnie słuchy, że nowy sprzęt do D-Linka lubi się wieszać, co nie może mieć miejsca w jakimkolwiek urządzeniu Wi-Fi. Nawet jeśli występuje potrzeba zrestartowania takiego wynalazku co tydzień to oznacza, że jest ono niesprawne.

    Polecam Ci produkty Linksysa, jeśli faktycznie chcesz DSL, odpalić i żeby działało to najlepiej WRT54GC - to model kompaktowy.

    Warto dodać, że obecnie każdy router ma wbudowany firewall tj. zabezpieczenia WEP, WAP, WAP2.

    Wszystko wyżej pisałem o routerach Wi-Fi. Urządzenia kablowe D-Linka działają bezproblemowo. Pozdrawiam i życzę udanego wyboru :-)

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    May 07
    Postów
    7
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    dzieki
    Gwoli wyjasnienia tych atakow wykrywanych przez outpost.Wydaje mie sie (po nr portow) ze to programy p2p pukaja do portow sprawdzajac czy jest u mnie jakis program p2p.To by chyba wyjasnialo - te "ataki".Sa to zapytania w protok. ICMP,UDP,TCP.Czasem widze atak typu skanowanie portow(wiekszosc jest jako "proba polaczenia").
    Wracajac do routera-ciekawe czy sa takie , ktore moga rozsylac sygnal przez interfejs BT.Mam plmtopa bez wifi ale z BT.Na chwile obecna na komputerze przez BT lacze sie w domu z netem z Palma.
    W emulatorach dlinkow patrzylem jak wygladaja opcje firewalla-przyznam ze dosc ubogo to wyglada( na stronie dlink.com przy kazym uzadzeniu jest emu)
    Jesli kogos interesuje to znalazem emu linksysa:
    http://www.linksysdata.com/ui/
    Bezpieczenstwo samej radiowej sieci wifi jest wazne dla mnie, ale tez samo zabezpieczenie od strony internetu (router jako bramka) jest dla mnie istotne.
    Jakie rotery linksysa polecacie - niedrogie a dobre?

  4. #4
    Uczestnik Forum redaktor DI
    Dołączył
    April 07
    Postów
    31
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Jeszcze jedna sprawa odnonie Linksysa:
    poleciem Ci WRT54GC ze wzgldu na jego mae rozmiary i - jak na Linksysa - nisk cen. Jeli miabym dla siebie wybiera to wzibym kilkanacie zotych (ale uwaga! cena bdzie sza w gr, bo wiem brakuje tych routerw na potg u dystrybutorw, a zainteresowanie nimi nie sabnie) droszy WRT54GL, do ktrego s setki ciekawych firmware'w w sieci - trzeba tylko odpowiednio poszuka :-)
    Jest jeszcze nastpnik tego modelu - bodaje WRV-200 z technologi MIMO, jednak nie wiem nic na temat dostpnoci firmware do niego

  5. #5
    Obserwator
    Dołączył
    May 07
    Postów
    7
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    np. ta aukcja:
    http://www.allegro.pl/item201341125_...nowy_fvat.html
    lub
    http://www.allegro.pl/item201022886_..._1_tanio_.html
    Mam pare pytan:
    1. dotyczace zmiany oprogramowania na nim-czy standardowe jest slabe?
    2. Czy mozna zamiast stand. wgrac linuxa i na nim filtrowanie za pomoca iptables?
    3. Czy wgranie np. linuxa jest niedwracalne (mozna sprzet uszkodzic?)- tzn. czy nie mozna potem tak przywrocic oryginalnego softu zeby producent o tym nie wiedzial a co za tym idzie nie stracic gwarancji. Czy mozna zrobic tzw. hard reset (sformulowanie wziete z swiatka palmtopow-HR przywraca czysty system jaki siedzi w ROM ie)
    4. W tej drugiej aukcji sprzedajacy zerwal plabe - ale nie jest to konieczne przy zminie oprogramowania (sam wspomina ze zostal zmieniony hardware -owo)?

  6. #6
    Uczestnik Forum redaktor DI
    Dołączył
    April 07
    Postów
    31
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Sprzedajcy na drugiej aukcji poniekd ma racj, e sprzt jest bezawaryjny pytanie tylko... czy jego przerbki nie zwikszaj przypadkiem awaryjnoci takiego routera
    Wgra linuxa tam nie mona (a przynajmniej ja nic o tym nie wiem, jeli chodzi o wspprac z Pingwinkiem, to wanie jemu dedykowana jest tajemnicza literka L na kocu nazwy.
    1) nie, standardowe jest "szyte na miar" przecitnego uytkownika, zmieniajc firmware takie urzdzonko potrafi si "dogada" np. z x-boxem 360 itp. poszukaj informacji na necie o tym modelu i firmware'ach a na pewno czego ciekawego si dowiesz :-)
    2) mona takie filtrowanie wgra, kwestia odnalezienia odpowiedniego firmware lub napisania swojego (jeli wiedza na to pozwala)
    3) mona spowrotem wgra oryginalny firmware, bo... dlaczego nie?:-)
    4) nie ma to adnego zwizku ze zmian oprogramowania

    Do rody nie bd mg nic wicej napisa, poniewa dzi w nocy jad do pracy - takiej nie redaktorskiej ;-) Wracam w nocy z wtorku na rod.
    Pierwsza aukcja - jak na nwk to cena jest ekstra

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Jaki router
    By agalub0 in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 41
    Ostatni post / autor: 25-11-09, 17:30
  2. Jaki to ROUTER?
    By axwell07 in forum Sieci LAN, WiFi
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 24-05-07, 11:43
  3. Jaki wybrac router?
    By Rafik9911 in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 18-03-07, 21:42
  4. Jaki router do Net24
    By verss in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 11-02-07, 23:15
  5. Jaki router polecacie i dlaczego ??
    By cromm in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 08-04-06, 15:13

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer