Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
  1. #1
    Początkujący
    Dołączył
    June 07
    Postów
    9
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Problem z tunerem Leadtek winfast xp Global

    Dzień dobry,
    Kwestia dotyczy tunera Leadtek Winfast XP Global. Po zainstalowaniu stacje są w bardzo różnej jakości – część kanałów: np. 1, 2, TV4, stacja planszowa itd. są w jakości bardzo dobrej, inne, np. Europa-Europa, Ale Kino, cała seria Discovery śnieżą (można oglądać, ale śnieżą, niektóre silnie), a kilka stacji, zwłaszcza TVN i Polsat nie tylko śnieżą, ale jeszcze dodatkowo powstają na nich zakłócenia „przesuwające obraz” (niezbyt wiem jak to opisać – obraz wygląda tak jakby ktoś go właśnie wycierał i rozmazywał w poziome smugi). Z radiem jest podobnie, kilka stacji lekko trzeszczy, nawet Radio Maryja, które z tego co wiem zawsze i wszędzie odbiera.
    - Częstotliwości są sprawdzone z wykazem operatora i prawidłowe
    - Sprawdzałem różne funkcje programu (Cable, Antena, Adaptive Scan, Auto Fine Tune, Pal B D, a nawet Secam, ale to nie skutkuje)
    - Włożyłem tuner w inny slot (bez zmian)
    - Podejrzewałem tuner, wiec włożyłem go innego komputera i działa poprawnie.
    W tej sytuacji myślę o zakłóceniach z wnętrza komputera lub o antenie, tyle, ze zanim rozkręcę wszystko, albo kupie drogie wzmacniacze chciałem zapytać o radę:
    - Czy to może być kwestia zakłóceń np. od zasilacza lub grafiki? (skoro cześć stacji ma obraz bardzo ładny)
    - Czy może to mieć związek z anteną? (na telewizorze obraz jest bardzo ładny na wszystkich stacjach)
    A może macie inne pomysły?
    Ps: Na innym forum ktoś sugerował sprawdzenie instalacji antenowej, więc od razu zaznaczam, iż z całą pewnością jest poprawna – początkowo po włożeniu kabla anteny do tunera migał LCD. Sytuację tę rozwiązał separator galwaniczny, a przy okazji jego podłączania wszystkie kabelki były kilkukrotnie wtykane, dokręcane, dociskane itd.
    ***
    Sorki, że wznawiam wątek po tak długim czasie, ale w miedzy czasie wynikły inne rzeczy i temat tunera zszedł na bok.
    Problem z tunerem się b. skomplikował – nie jest to kwestia zasilacza bo podłączyłem inny (Chieftec) i nic się nie zmieniło. Nie jest to też kwestia anteny bo włożyłem inny tuner i na tej samej antenie działa poprawnie. Zaobserwowłem jedynie że, problemowy tuner włożony do innego komputera ale na tej samej antenie niektóre stacje odbiera nieco słabiej (zwłaszcza TVN i Polsat), ale bez żadnego porównania lepiej niż w tamtym komputerze.
    Wygląda to wiec mniej więcej tak, że wszystkie podzespoły działają, tyle, iż jeden tuner nie chce współpracować z jednym komputerem.
    Przeszły mi jeszcze przez myśl przerwania i zakresy pamięci, ale nie wiem jak się je zmienia w XP. Wiecie może lub macie jakieś inne pomysły ?

  2. #2
    Obserwator
    Dołączył
    January 07
    Postów
    493
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    U mnie (Winfast 2000) takie sytuacje robiły się przez:
    a) zbyt długi kabel antenowy
    b) uszkodzony kabel antenowy
    c) ruszanie anteną radiową z tego tunera (zgroza)

    Tunery komputerowe mają tendencję wzmacniania. Wszystkiego jak leci. Jeśli masz szumy na kablu, to telewizor je z reguły rozmyje - tuner wzmocni.
    Problem u mnie znika jeśli przeniosę komputer pod tzw. "pierwsze gniazdko" w mieszkaniu. Im dalej w pomieszczeniach (sygnał dzielony) tym gorzej.

    Stawiałbym więc na jakość sygnału. Jeśli masz możliwość podepnij jakiś wzmacniacz/odszumiacz (nie wiem jak to się fachowo nazywa 8) .

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    June 05
    Postów
    826
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    albo kabel antenowy jest za długi, albo znajduje sie w pobliżu jakiegoś źródła fal - np. leży na UPSie sam tuner może być zakłócany przez np. kartę graficzną, albo kartę wifi - spróbuj wszystkie inne karty wypiąć z komputera (no, oprócz graficznej :P ) i zobaczyć czy to coś zmieni - sprawdź też cały przebieg kabla, czy nie leży przy jakimś mocnym urządzeniu

    możliwe też, że kabel jest po prostu uszkodzony - spróbuj przystawić kompa do gniazdka antenowego i próbuj inne kable

    BTW - kablówka czy antena?

  4. #4
    Obserwator
    Dołączył
    June 07
    Postów
    31
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Czasem trzeba wypróbować wszystkie dostępne sloty, u mnie na starej płycie głównej tuner zadziałał prawidłowo dopiero na ostatnim. Bawiłem się też wzmacniaczem sygnału antenowego i część kanałów poprawiło się ale inne pogorszyły.

  5. #5
    Początkujący
    Dołączył
    June 07
    Postów
    9
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Na wstępie dzięki za zainteresowanie tematem.
    W tym komputerze nie ma za wiele do wyciągania bo jest tylko grafika i tuner, dwa ostatnie sloty zajmują dodatkowe porty, głównie USB (ale nie są używane). Niemniej wyjmę to i sprawdzę. Tyle, że komputer jest mojej znajomej, więc zrobię to dopiero przy okazji.
    W odpowiedzi - antena jest niestety z kablówki i na dodatek w bloku, a po przygodzie z tutejszym działem technicznym (byłem tu wcześniej w sprawie migotania LCD i biorąc pod uwagę „kompetencje” szefa technicznego raczej nie będę tam wracał) mam dziwne przeczucia co do jakości całej instalacji.
    I jeszcze jedno, własnie pomyslałem - blok jest blisko, ale nie bezpośrednio siedziby operatora kablówki, na której jest kilka masywnych anten, mogą zakłucać?

  6. #6
    Zaawansowany uczestnik moderator
    Dołączył
    May 06
    Postów
    1,460
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    kilka masywnych anten, mogą zakłucać?
    To są raczej anteny odbiorcze a nie nadawcze, że raczej nie.
    antena jest niestety z kablówki i na dodatek w bloku
    Przeżywałem ostatnio konfiguracje jakiegoś WinFasta(chyba?) przy tv z anteny, współczuje użytkującym to.

    Jeżeli masz możliwość sprawdź co się dzieje przy innym komputerze, ale tej samej antenie.

  7. #7
    Obserwator
    Dołączył
    June 05
    Postów
    826
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    mogą, choć nie powinny aż tak bardzo - ale jak masz takie podejrzenia, możesz owinąć kabel folią aluminiową

  8. #8
    Początkujący
    Dołączył
    June 07
    Postów
    9
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Sorki, że wznawiam wątek po tak długim czasie, ale w miedzy czasie wynikły inne rzeczy i temat tunera zszedł na bok.
    Problem z tunerem się b. skomplikował – nie jest to kwestia zasilacza bo podłączyłem inny (Chieftec) i nic się nie zmieniło. Nie jest to też kwestia anteny bo włożyłem inny tuner i na tej samej antenie działa poprawnie. Zaobserwowłem jedynie że, problemowy tuner włożony do innego komputera ale na tej samej antenie niektóre stacje odbiera nieco słabiej (zwłaszcza TVN i Polsat), ale bez żadnego porównania lepiej niż w tamtym komputerze.
    Wygląda to wiec mniej więcej tak, że wszystkie podzespoły działają, tyle, iż jeden tuner nie chce współpracować z jednym komputerem.
    Przeszły mi jeszcze przez myśl przerwania i zakresy pamięci, ale nie wiem jak się je zmienia w XP. Wiecie może lub macie jakieś inne pomysły ?

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. problem z tunerem
    By mati10 in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 25-08-06, 00:32

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer