Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
-
12-06-07, 19:27 #1
- Siła Reputacji
- 0
Problem z tunerem Leadtek winfast xp Global
Dzień dobry,
Kwestia dotyczy tunera Leadtek Winfast XP Global. Po zainstalowaniu stacje są w bardzo różnej jakości – część kanałów: np. 1, 2, TV4, stacja planszowa itd. są w jakości bardzo dobrej, inne, np. Europa-Europa, Ale Kino, cała seria Discovery śnieżą (można oglądać, ale śnieżą, niektóre silnie), a kilka stacji, zwłaszcza TVN i Polsat nie tylko śnieżą, ale jeszcze dodatkowo powstają na nich zakłócenia „przesuwające obraz” (niezbyt wiem jak to opisać – obraz wygląda tak jakby ktoś go właśnie wycierał i rozmazywał w poziome smugi). Z radiem jest podobnie, kilka stacji lekko trzeszczy, nawet Radio Maryja, które z tego co wiem zawsze i wszędzie odbiera.
- Częstotliwości są sprawdzone z wykazem operatora i prawidłowe
- Sprawdzałem różne funkcje programu (Cable, Antena, Adaptive Scan, Auto Fine Tune, Pal B D, a nawet Secam, ale to nie skutkuje)
- Włożyłem tuner w inny slot (bez zmian)
- Podejrzewałem tuner, wiec włożyłem go innego komputera i działa poprawnie.
W tej sytuacji myślę o zakłóceniach z wnętrza komputera lub o antenie, tyle, ze zanim rozkręcę wszystko, albo kupie drogie wzmacniacze chciałem zapytać o radę:
- Czy to może być kwestia zakłóceń np. od zasilacza lub grafiki? (skoro cześć stacji ma obraz bardzo ładny)
- Czy może to mieć związek z anteną? (na telewizorze obraz jest bardzo ładny na wszystkich stacjach)
A może macie inne pomysły?
Ps: Na innym forum ktoś sugerował sprawdzenie instalacji antenowej, więc od razu zaznaczam, iż z całą pewnością jest poprawna – początkowo po włożeniu kabla anteny do tunera migał LCD. Sytuację tę rozwiązał separator galwaniczny, a przy okazji jego podłączania wszystkie kabelki były kilkukrotnie wtykane, dokręcane, dociskane itd.
Sorki, że wznawiam wątek po tak długim czasie, ale w miedzy czasie wynikły inne rzeczy i temat tunera zszedł na bok.
Problem z tunerem się b. skomplikował – nie jest to kwestia zasilacza bo podłączyłem inny (Chieftec) i nic się nie zmieniło. Nie jest to też kwestia anteny bo włożyłem inny tuner i na tej samej antenie działa poprawnie. Zaobserwowłem jedynie że, problemowy tuner włożony do innego komputera ale na tej samej antenie niektóre stacje odbiera nieco słabiej (zwłaszcza TVN i Polsat), ale bez żadnego porównania lepiej niż w tamtym komputerze.
Wygląda to wiec mniej więcej tak, że wszystkie podzespoły działają, tyle, iż jeden tuner nie chce współpracować z jednym komputerem.
Przeszły mi jeszcze przez myśl przerwania i zakresy pamięci, ale nie wiem jak się je zmienia w XP. Wiecie może lub macie jakieś inne pomysły ?
-
14-06-07, 15:55 #2
- Siła Reputacji
- 0
U mnie (Winfast 2000) takie sytuacje robiły się przez:
a) zbyt długi kabel antenowy
b) uszkodzony kabel antenowy
c) ruszanie anteną radiową z tego tunera (zgroza)
Tunery komputerowe mają tendencję wzmacniania. Wszystkiego jak leci. Jeśli masz szumy na kablu, to telewizor je z reguły rozmyje - tuner wzmocni.
Problem u mnie znika jeśli przeniosę komputer pod tzw. "pierwsze gniazdko" w mieszkaniu. Im dalej w pomieszczeniach (sygnał dzielony) tym gorzej.
Stawiałbym więc na jakość sygnału. Jeśli masz możliwość podepnij jakiś wzmacniacz/odszumiacz (nie wiem jak to się fachowo nazywa 8) .
-
14-06-07, 16:24 #3
- Siła Reputacji
- 0
albo kabel antenowy jest za długi, albo znajduje sie w pobliżu jakiegoś źródła fal - np. leży na UPSie
sam tuner może być zakłócany przez np. kartę graficzną, albo kartę wifi - spróbuj wszystkie inne karty wypiąć z komputera (no, oprócz graficznej :P ) i zobaczyć czy to coś zmieni - sprawdź też cały przebieg kabla, czy nie leży przy jakimś mocnym urządzeniu
możliwe też, że kabel jest po prostu uszkodzony - spróbuj przystawić kompa do gniazdka antenowego i próbuj inne kable
BTW - kablówka czy antena?
-
14-06-07, 18:50 #4
- Siła Reputacji
- 0
-
15-06-07, 17:19 #5
- Siła Reputacji
- 0
Na wstępie dzięki za zainteresowanie tematem.
W tym komputerze nie ma za wiele do wyciągania bo jest tylko grafika i tuner, dwa ostatnie sloty zajmują dodatkowe porty, głównie USB (ale nie są używane). Niemniej wyjmę to i sprawdzę. Tyle, że komputer jest mojej znajomej, więc zrobię to dopiero przy okazji.
W odpowiedzi - antena jest niestety z kablówki i na dodatek w bloku, a po przygodzie z tutejszym działem technicznym (byłem tu wcześniej w sprawie migotania LCD i biorąc pod uwagę „kompetencje” szefa technicznego raczej nie będę tam wracał) mam dziwne przeczucia co do jakości całej instalacji.
I jeszcze jedno, własnie pomyslałem - blok jest blisko, ale nie bezpośrednio siedziby operatora kablówki, na której jest kilka masywnych anten, mogą zakłucać?
-
15-06-07, 20:37 #6
- Siła Reputacji
- 0
kilka masywnych anten, mogą zakłucać?
antena jest niestety z kablówki i na dodatek w bloku
Jeżeli masz możliwość sprawdź co się dzieje przy innym komputerze, ale tej samej antenie.
-
15-06-07, 20:42 #7
- Siła Reputacji
- 0
-
21-01-08, 15:58 #8
- Siła Reputacji
- 0
Sorki, że wznawiam wątek po tak długim czasie, ale w miedzy czasie wynikły inne rzeczy i temat tunera zszedł na bok.
Problem z tunerem się b. skomplikował – nie jest to kwestia zasilacza bo podłączyłem inny (Chieftec) i nic się nie zmieniło. Nie jest to też kwestia anteny bo włożyłem inny tuner i na tej samej antenie działa poprawnie. Zaobserwowłem jedynie że, problemowy tuner włożony do innego komputera ale na tej samej antenie niektóre stacje odbiera nieco słabiej (zwłaszcza TVN i Polsat), ale bez żadnego porównania lepiej niż w tamtym komputerze.
Wygląda to wiec mniej więcej tak, że wszystkie podzespoły działają, tyle, iż jeden tuner nie chce współpracować z jednym komputerem.
Przeszły mi jeszcze przez myśl przerwania i zakresy pamięci, ale nie wiem jak się je zmienia w XP. Wiecie może lub macie jakieś inne pomysły ?
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)