Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25
Temat: AKCJA - Uwolnić piątek
-
19-06-07, 15:08 #1
- Siła Reputacji
- 0
AKCJA - Uwolnić piątek
słyszeliście o tej akcji społecznej Uwolnić Piątek?
ja trafiłam na nią przegladając portale imprezowe.
(w piątek w pracy oczywiście.
cały wic polega na tym, zeby zebrac odpwoiednia ilośc podpisów pod petycja do ministrestwa pracy na temat tego, by piątek był skróconym dniem pracy.
wszysko jest dokąłdnie opisane na http://www.frajdej.pl/#/f_show/f_uwolnicPiatek/info/
jak zagłosujecie?
Za :demon09: hehehehehe...
czy PRZECIW :zakuty_leb:
ja jeszcze tak do konca nie wiem...
wiele jest tych ZA
ale tez i niemało Przeciw...
Co myślicie?
-
19-06-07, 16:46 #2
- Siła Reputacji
- 0
-
19-06-07, 17:55 #3
admin
- Mieszka w
- Warszawa
- Siła Reputacji
- 10
dokladnie, bzdurus totalus. Polska chyba ma najwięcej wolnych dni w roku i roznego rodzaju świąt, podczas ktorych się nie pracuje. Najmniej wolnych dni mają japonczycy, a zyją dluzej bo jedzą ryz, ryby i piją sake
Piotr Cygan,
Hidden Content
-
19-06-07, 18:53 #4
W Polsce tydzień pracy trwa 40 godzin, we Francji 35 i jakoś Francuzi mają się nienajgorzej, zatem chyba aż tak wiele nie stracimy jeśli w piątki praca kończyła by się 2 godziny wcześniej, poza tym wiadomo, że wypoczęty pracownik=efektywny pracownik - jestem więc ZA, tyle, że za skróceniem tygodnia pracy o te 2 godziny, a nie ustawowemu narzucaniu o której godzinie ma się kończyć dzień pracy
-
19-06-07, 19:03 #5
admin
- Mieszka w
- Warszawa
- Siła Reputacji
- 10
Ja jestem innego zdania. 2 godziny mniej nie zrobią ŻADNEJ różnicy, jedynie zmniejszy się ilość wykonanych zadań w ostatni dzień, wiecej pracy zostanie "zabranej" do domu.
Co do wypoczynku i efektywności, coraz popularniejsze w krajach nowoczesnych są przerwy na drzemkę dla pracowników. Niektóre firmy mają specjalne pokoje do takich celów, w których są albo leżanki albo wygodne fotele. Wykazano naukowo, że godzinna (ew. 1,5) drzemka w czasie pracy podnosi efektywność pracownika aż o kilkadziesiąt procent.
Byłbym nawet za wprowadzeniem takiego czegos w kodeksie pracy, by kazdy pracownik miał prawo do drzemki albo chociaż możliwość skorzystania z wygodnego fotela ze słuchawkami z muzyka relaksacyjną, bo jak znam polską mentalność od razu byłaby burza na temat wydatków jakie muszą ponosić firmy przez zmiany w prawie i wpływu na wynagrodzenia itp banialuki.Piotr Cygan,
Hidden Content
-
19-06-07, 20:19 #6
- Siła Reputacji
- 0
-
19-06-07, 21:14 #7
- Siła Reputacji
- 0
Ja jestem innego zdania. 2 godziny mniej nie zrobią ŻADNEJ różnicy, jedynie zmniejszy się ilość wykonanych zadań w ostatni dzień, wiecej pracy zostanie "zabranej" do domu.
-
19-06-07, 21:24 #8
- Siła Reputacji
- 0
-
19-06-07, 21:57 #9
- Siła Reputacji
- 0
-
20-06-07, 01:11 #10
- Siła Reputacji
- 0
2 czy 4 godziny mniej to żadna różnica. Już dawno powinien obowiązywać 6 lub 4 godzinny dzień pracy. Technologia poszła do przodu tak, że to o czym nikt nawet nie śnił 20 lat temu dzisiaj jest dla nas codziennością a my dalej pracujemy po 8 godzin. To po prostu kretyńskie, do tego dochodzi durne prawo pracy i ogromne koszty zatrudnienia. Bo jeśli pracodawca ma zapłacić dodatkowo 100% tego co płaci pracownikowi, żeby go zatrudnić - to będzie go trzymał w "robocie" nawet 16h/dziennie, nawet jeśli wydajność po 8h będzie miał taką, że nowy pracownik zrobiłby to samo w godzinę i tutaj jest problem.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)