Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    June 07
    Postów
    10
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    wymiana procesora w laptopie

    witam.
    czy ktoś wie czy wymiana procka w laptopie w warunkach domowych jest możliwa? Jeśli tak to prosił bym o jakieś podpowiedzi, schemat, instrukcje, cokolwiek...bo wygląda to całkiem inaczej niż w PC :razz:

    fujitsu-siemens amilo Pa 1510
    AMD Turion 64 x2 1.8Ghz (chcę wymienić na turiona 2Ghz.)

  2. #2
    Obserwator
    Dołączył
    April 07
    Postów
    336
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    W lapkach często procesor jest wlutowany w płytę, więc jego wymiana wiąże się z dość ryzykownymi zabiegami, ale nie jest niemożliwa...

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    June 07
    Postów
    10
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Napisałeś że jest tak "często" czyli że mam cień szansy na to że nie jest tak u mnie.. jak to sprawdzić? spod procka nie widać socketa a na wierzchu jest jakiś długi miedziany bolec od wiatraka... czy to trzeba porozkręcać żeby zobaczyć czy da sie wyjąć? A może jest jakiś manual gdzie pisze czy w mojej płycie jest wlutowany? mam płytę ATI serii Xpress 1100. (w manualu dołączonym do laptopa nic nie znalazłem)

    Pozdrawiam!

  4. #4
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    October 04
    Postów
    1,222
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał philip
    A może jest jakiś manual gdzie pisze[...]
    Kto pisze Ci w manualu? Czy też może miałeś na myśli manual, w którym jest napisane?

    Cytat Napisał philip
    jak to sprawdzić? spod procka nie widać socketa a na wierzchu jest jakiś długi miedziany bolec od wiatraka...
    Zazwyczaj wystarczy przyłożyć dłonie do ekranu.

    Cytat Napisał philip
    mam płytę ATI serii Xpress 1100
    Masz płytę zbudowaną w oparciu o chipset blablabla, ale na pewno nie masz płyty "ATI serii Xpress 1100"

    Cytat Napisał philip
    bo wygląda to całkiem inaczej niż w PC
    :mrgreen: niemoże być? Przecież telefon stacjonarny i komórka to też prawie to sam. Różnice nie mogą być duże... :twisted:

    Cytat Napisał philip
    AMD Turion 64 x2 1.8Ghz (chcę wymienić na turiona 2Ghz.)
    WOW! Ja przestrzegam! Uważaj, żeby nagły przyrost wydajności nie wyrwał Ci notka z rąk!..
    __________________________________________to_tyle_ złośliwości____________________________________ ______

    Z tego co mi wiadomo, drogi dodericu, procesory wlutowywało się, kiedyś. Koszt naprawy notebooka z wlutowanym procesorem jest o niebo większy, a firmami też nie zarządzają debile. Większość świeżych notków - takich do 2 lat wstecz - ma normalne podstawki pod procki.

    Zajrzeć pod radiator - czyli "na wierzchu [...]jakiś długi miedziany bolec od wiatraka..." - da się, poprzez zdjęcie radiatora, Procesor będzie dopiero pod nim. Wtedy też ustalisz, czy procek jest wlutowany, czy wmontowany.

    Co do sensowności całego projektu - jak pisałem powyżej - totalnie bez sensu. Przyrost wydajności będziesz miał żaden, a podczas takiego grzebania w notku przez laika - a po pytaniach wnioskuję, że z dziedziny naprawy laptopów biegły jesteś tylko w trzymaniu śrubokręta - istnieje duża szansa uszkodzenia sobie sprzętu. Ale sprzęt jest Twój - rób co chcesz.

  5. #5
    Obserwator
    Dołączył
    June 07
    Postów
    10
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    I po co tyle złośliwości???? Nie każdy urodził się takim "geniuszem" jak Ty(zapytaj rodziców czy zamiast pępowiny nie miałeś czasem USB :lol: ) a co do zwiększenia wydajności to GDZIE napisałem że o to mi chodzi??????? jeśli już muszę wymienić proca to to chyba lepiej jest wymienić na najlepszy z tej rodziny nie? Chyba że Ty byś wymienił na starszy :smile: . Ale to już Twoja sprawa... Prawda jest taka że fachowcem w dziedzinie wymiany podzespołów w laptopach faktycznie nie jestem i prawdopodobnie nie będę...

    To co z tą nieszczęsną wymianą? Oriętuje się ktoś czy na płycie opartej o ten właśnie chipset da się wymienić procka? Bo nie chce bez sensu grzebać.

  6. #6
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    October 04
    Postów
    1,222
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Hola Leszczu! Nigdzie osobistego przytyku do Ciebie nie zrobiłem... A to, że się nie znasz, nie umiesz, nie wiesz - nie moja wina. Więc wara Ci i od mojego (ewentualnego) geniuszu i od moich rodziców.

    Poza wszystkim - mylisz wiedzę z geniuszem, czego już w ogóle nie rozumiem...

    Żeby sprawdzić czy i jak masz ten proc osadzony - pisałem wcześniej - musisz zdjąć radiator.

    Cytat Napisał philip
    Prawda jest taka że fachowcem w dziedzinie wymiany podzespołów w laptopach faktycznie nie jestem i prawdopodobnie nie będę...
    I właśnie po to bogowie stworzyli serwisy...

  7. #7
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    December 05
    Postów
    2,236
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    …a Szejtan powiódł lut na pokuszenie i zezwolił kupować lutownicę każdemu. :twisted:

  8. #8
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    October 04
    Postów
    1,222
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    :ksiadz: Apage! :ksiadz:

  9. #9
    Obserwator
    Dołączył
    July 07
    Postów
    34
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Hej philip.
    O wymianie procesora w laptopie pisze w ostatnim 08/2007 numerze Chip.
    Wszystko jest pokazane dokładnie krok po kroku - łącznie ze zdjęciami dokumentującymi każdy etap wymiany procesora.
    Więc jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś to masz okazję.
    Powodzenia.

  10. #10
    Obserwator
    Dołączył
    June 07
    Postów
    10
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Dzięki Mientka. Postanowiłem nabyć nieco więcej biegłości w trzymaniu śrubokręta, więc rozkręciłem notka i ku mojemu zadowoleniu lutownica nie była tu potrzebna :lol: Wymieniłem proca i git, niczego nie popsułem a to oznacza że w dziedzinie naprawy laptopów jestem już powyżej etapu trzymania śrubokręta he,he... Teraz kolej na RAM, właśnie czekam na dwie nóweczki1GB kingstona a jeśli i owa wymiana mnie się uda to już wogóle będę gość ;-) ...
    (Ps. Jeśli by się to komu przydało to Fujitsu ukrył drógą kość ram pod klawiaturą)
    Pozdrawiam!

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Wymiana karty
    By dif in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 05-06-07, 08:40
  2. Problem z nagrywarka w laptopie
    By roberciunio in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 10-05-07, 20:33
  3. migający ekran w laptopie
    By piter0127 in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 08-05-07, 11:33
  4. Temperatura procesora
    By RRybak in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 28-03-07, 12:07
  5. brak "ł" w laptopie
    By Anonymous in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 12-09-05, 20:08

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer