Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    July 07
    Postów
    27
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Jaki procesor wybrać?

    Witam

    Noszę się z zamiarem kupna drugiego komputera i mam wielki ból głowy, jaki procesor mam wybrać. Zdecyduję się raczej na procesor dwurdzeniowy, ale jest tego tyle, że w głowie się wprost kręci.
    Komputer co prawda kupuję dla swojej dziewczyny, ale sam zamierzam wydatnie z niego korzystać bo mój ma już prawie dwa lata. Zastosowanie uniwersalne - praca jednocześnie z kilkoma aplikacjami, gry, multimedia. Jestem muzykiem i potrzebuję do tych celów mocy obliczeniowej i wydajności.
    Na pokładzie swojego kompa mam procesor Pentium 4 3 GHZ nie jest co prawdadwurdzeniowy, ale płyta główna widzi go podwójnie. POmyślałem sobie, że wartoby skłonić się ku AMD bo są tańsze a chyba porównywalne, ale ciągle się waham.
    Proszę, doradźcie - chciałbym poczuć wydatną różnicę pomiędzy moim Pentium 4 3 GHZ, a tym nowym dwurdzeniowym. Interesuje mnie stosunek wydajności do ceny. Chciałbym, b to był procek w tejnowej technologi 65 nanometrów bo one się mniej grzeją.

    Pozdrawiam i proszę o pomoc

  2. #2
    Obserwator
    Dołączył
    July 07
    Postów
    34
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    I ja przyłączam się do tej prośby.
    Doradźcie coś. :hmmm:

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    March 06
    Postów
    399
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Kiedyś byłem fanatykiem amd, jednak niestety musiałem pojąć pewną prawdę. W obecnej chwili Intel Core 2 Duo jest lepszy niż jego odpowiednik u AMD. Uderzyło, to we mnie mocno, lecz wykresy, tabelki i tym podobne pierdoły, pokazane przez kolegę - fanatyka Intela, obalił moje wizje dt. procków z rodziny amd. Kwestią jest teraz cena. Intel ma lepsze procesory, ale co tu dużo mówić - droższe. Nie są co prawda lepsze o tyle, że miażdżą i połykają w całości AMD, ale czuć jednak różnice. Przynajmniej u mnie dało się zauważyć, testując oba procki. Jednakże, amd nie jest złe, posiada równie mocne procesory, więc jednak klase wyższy procesor amd, jest lepszy od procka intela, który jest klasę niższy, ale ma cenę taką samą Procki oba podkręcają się równie dobrze, więc to znaczenia nie ma. Jesli chcesz konkrety, podaj zasobnik pieniężny, ile chcesz przeznaczyć na ów procesor, to spróbuje Ci coś wyszukać.

  4. #4
    Obserwator
    Dołączył
    July 07
    Postów
    27
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Pewnie, że wolę klasę wyższy procek AMD od klasę niższego Intela w tej samej cenie.

    Jestem w stanie wydać tak do 700 zł.

  5. #5
    Obserwator
    Dołączył
    June 07
    Postów
    142
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Wink Amd

    Ja zdecydowanie polecam AMD ATHLON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:brawo: :brawo: :brawo:
    Mj kumpel kupi ostatnio Athlon'a i chodzi mu jak zoto~!!!!!~ Jak chcesz mic dobr wydajno to co takiego starczy: AMD ATHLON X 2 + 4200!!!!!:los: :los:

  6. #6
    Obserwator
    Dołączył
    March 06
    Postów
    399
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    http://www.komputronik.pl/Procesory/...elny,id,42242/ ten wygląda sympatycznie, prawie najlepszy intela. AMD z tego co patrzyłem nie wiele tańsze, a klasę wyższy jednak też i droższy

  7. #7
    Obserwator
    Dołączył
    July 07
    Postów
    27
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Tak tylko, że chyba nieco ustępuje athlonom z serii dual core.?

    Cytat Napisał Black
    http://www.komputronik.pl/Procesory/...elny,id,42242/ ten wygląda sympatycznie, prawie najlepszy intela. AMD z tego co patrzyłem nie wiele tańsze, a klasę wyższy jednak też i droższy :smile:


    Patrzyłem na niego dzisiaj chyba z 10 razy w komputroniku i też i się spodobał Napaliłem się na podobny tylko że 3 GHZ, ale jest dla mnie zdecydowanie za drogi więc dam sobie spokój chyba.
    erz jeszcze odpowiednią płytę główną dobrać i pamięci, to największy problem z głowy.

    Jakby ci Black coś jeszcze wpadło w oko to zarzuć linka.

    Pozdrawiam

  8. #8
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    October 04
    Postów
    1,222
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    pozostaje jeszcze jedna kwestia do przemyślenia...
    Faktycznie - procesory Intela są wydajniejsz... Jednak nawet Core2Duo są 32bitowe... A to zaczyna być już w tej chwili lekki ZONGiem...
    Nie mówię, że 64bit jest standartem i trzeba się koniecznie w to pchać - mówię - warto to przemyśleć.
    Szczególnie jeżeli będziesz miach ochotę korzystać z 64bitowego systemu i 64bitowych aplikacji...

  9. #9
    Obserwator
    Dołączył
    February 07
    Postów
    50
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    IMO, za 700z pozostaje jednak Core 2 Duo.
    Z kolei jeli wzi czynnik ekonomiczny, nie kady w kocu moe wydawa co rok 5000z na komputer, mog zaproponowa starsz architektur.
    Sam posiadam Athlona 64 Venice 3000+ 1.8@2.65 GHz (ktrego mona w sumie kupi ju za 150z). Jeeli go podkrcimy wzgldnie wysoko (jak na przykad mj) moe si on wzgldnie mierzy z nowszymi procesorami (oczywicie biorc pod uwag, e z kolei tych drugich nie bdziemy podkrca, w kocu to ju kompletnie inny przedzia cenowy).
    Z drugiej strony, mona si zastanowi czy nie kupi gorszego procesora i nie zainwestowa wicej pienidzy w kart graficzn. W kocu w grach procesory nie s a takimi wskimi gardami (no chyba, e widzi kto rnic w quake 1 pomidzy 500, a 600 fpsami).
    A jeeli dodatkowo nie zajmujemy si renderowaniem zaawansowanej grafiki 3d (nie mwi o grach), robieniem za serwer, bardzo czstego konwertowania audio i wideo, moemy sobie odpuci takie procesory, jeeli szkoda nam pienidzy. A w codziennym zastosowaniu, Athlon 64 spokojnie wystarczy (konwertowanie mp3 do eaac+ to jakie 3-6 sekund).
    Ostatecznie odradzam wszelakie Celerony i Pentiumy (no chyba, e znowu biorc pod uwag koszt, ale taka sytuacja moe wystpowa chyba tylko w laptopach). Rnica wydajnoci w SuperPI wcale nie jest taka widoczna przy normalnej pracy (chocia nie powiem, Core 2 Duo naprawd liczy te pi szybko ).

    Jeeli tak zaley Ci na wysokiej wydajnoci tych programw do tworzenia muzyki, syntezatorw i innych pierdek w stylu Reasona ), zorientuj si najpierw czy taki program bdzie potrafi wykorzysta te dwa rdzenie jednoczenie. A dwa rdzenie i duo megahertzw wcale lepszej muzyki nie stworz. Jedynie przy naprawd kiepskim procesorze i masie syntezatorw i instrumentw i jednoczenie wysokiej liczbie 'gosw' moesz odczu spadek wydajnoci odtwarzania pogldu.

    ps. wydaje mi si, e Core 2 Duo jednak zawieraj rozszerzone instrukcje 64-bitowe (EM64T), wic z zainstalowaniem systemu 64-bitowego nie powinno by problemu.

  10. #10
    Zaawansowany uczestnik moderator
    Dołączył
    May 06
    Postów
    1,460
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Jednak nawet Core2Duo są 32bitowe...
    Nie wiem na ile ten artykuł jest zgodny z faktami, ale:

    Intel Core 2 to ósma generacja mikroprocesorów firmy Intel w architekturze x86 oraz pierwsza generacja procesorów 64 bitowych.

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Jaki serwer wybrać, aby zarejestrować strone za darmo???
    By Adam (Adi) in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAX
    Odpowiedzi: 70
    Ostatni post / autor: 30-01-15, 15:26
  2. Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 07-07-09, 12:01
  3. jaki ups wybrać?
    By marta2007 in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 12-06-07, 17:13
  4. Modemy - jaki wybrać?
    By Nemo_omeN in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 19-04-07, 10:58
  5. Jaki procesor kupić?
    By Anonymous in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 14-02-05, 16:14

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer