Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    August 07
    Postów
    8
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    wybór routera

    Witam.
    Mam parę pytań. Moja siostra ma laptopa z neostradą.
    A ja mam komuter i chcę także mieć neta na swoim komputerze,wyczytałem że wystarczy kupić ROUTER i po sprawie.
    Ale czy gdy go zainstaluje będe miał internet na swoim komputerze i niebęde musiał włączać komputera mojej siostry? Tak jak jest to przy połączeniu kablowym?

    Jaki router wybrać? tak do 180 zł.
    Prosiłbym o podanie paru modeli wraz z cenami.
    Z góry dziękuje i pozdrawiam.

  2. #2
    Obserwator
    Dołączył
    July 07
    Postów
    40
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Jeśli będziesz miał router, podpinasz go do świata, a laptopa i swojego kompa do niego.
    Bez routera możesz podpiąć jeden komputer do świata (co wiąże się oczywiście z jego szybkim unicestwieniem, zwłaszcza przy zewnętrznym IP), a drugi komputer do pierwszego.
    Jest to wyjście tańsze i prostsze, ale komputer podłączony do świata musi być zawsze podłączony do internetu, i nie ma zapory jaką jest router. Oczywiście jeśli masz bezpieczną sieć (neo nie jest) lub system nie-windowsowy, to nie ma tu problemu

  3. #3
    Zaawansowany uczestnik moderator
    Dołączył
    May 06
    Postów
    1,460
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Oczywicie jeli masz bezpieczn sie (neo nie jest)
    A czy jakakolwiek inna 'sie", w ktrej nie siedzimy za NAT,em albo czym NAT'o podobnym jest cho odrobin bardziej bezpieczna?

  4. #4
    Obserwator
    Dołączył
    August 07
    Postów
    8
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    router

    DZiĘKi.
    A co do modelu jest to obojętne który wybrać.
    ja zastanawiałem się nad pentagram cerberus
    http://www.allegro.pl/item221868346_...ek_wys24h.html co o tym myślicie? mnie kusi jego cena i 5 lat gwarancji.

  5. #5
    Obserwator
    Dołączył
    August 07
    Postów
    8
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    jaki router???

    witam.
    Jaki ROUTER byście polecili do podziału neostrady ,
    słyszłem że musi mieć modem ADSL
    ja zastanawiam się nad Pentagram Cerberus ,słyszałem że dobra jakość i 5 lat gwarancji, a poza nim nie polecono mi więcej.
    Czekam na inne propozycje wraz z cenami.

    http://www.allegro.pl/item224586990_...a_annex_a.html

    http://www.allegro.pl/item224020735_...neostrada.html

    a także

    http://www.allegro.pl/item222409022_...ktura_vat.html
    czekam na fachową poradę.

  6. #6
    Obserwator
    Dołączył
    July 07
    Postów
    40
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał macol Zobacz post
    A czy jakakolwiek inna 'sie", w ktrej nie siedzimy za NAT,em albo czym NAT'o podobnym jest cho odrobin bardziej bezpieczna?
    Tak, pod warunkiem e serwer w nacie jest sensownie zabezpieczony. W moim przypadku jest i mimo win98 bez aktualizacji przez 3 lata nic si nie dziao. Teraz mam zewntrzne IP i linuxa jako serwer we wasnym nacie i te si nic nie dzieje

  7. #7
    Zaawansowany uczestnik moderator
    Dołączył
    May 06
    Postów
    1,460
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Tak, pod warunkiem e serwer w nacie jest sensownie zabezpieczony. W moim przypadku jest i mimo win98 bez aktualizacji przez 3 lata nic si nie dziao. Teraz mam zewntrzne IP i linuxa jako serwer we wasnym nacie i te si nic nie dzieje
    A co ja napisaem? Pisaem o sieciach pozbawionych NAT'u. A tak skomplikowanym jzykiem to napisaem, ze tego nie wida?

  8. #8
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 07
    Postów
    940
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    w sumie do neostrady czy net24 kazdy router ze zintegrowanym modemem bedzie dobry, byle obslugiwal Annex A. Trzeba sie tylko zdecydowac, czy chcemy taki z obsluga radiowki (wifi) czy bez. W drugim przypadku bedzie oczywiscie taniej. Standardowo dzieki nim mozna podzielic neta na 4-5 kompow (kablowo) i/lub do 254 radiowo.
    Sam uzywam tego pentagrama (bez Lite) od 3 lat i jestem zadowolony. Kolega ma jakiegos edimaxa i tez jest ok.

  9. #9
    Obserwator
    Dołączył
    August 03
    Postów
    668
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał Marshall Zobacz post
    w sumie do neostrady czy net24 kazdy router ze zintegrowanym modemem bedzie dobry, byle obslugiwal Annex A. Trzeba sie tylko zdecydowac, czy chcemy taki z obsluga radiowki (wifi) czy bez. W drugim przypadku bedzie oczywiscie taniej. Standardowo dzieki nim mozna podzielic neta na 4-5 kompow (kablowo) i/lub do 254 radiowo.
    Sam uzywam tego pentagrama (bez Lite) od 3 lat i jestem zadowolony. Kolega ma jakiegos edimaxa i tez jest ok.

    Do 254? To czysta teoria. Tanie routero-ap-switche jak pociągną 25 osób to i tak się zatkają. Przetestuj. Jakiś pentagrem, 30 osób, duże obciążenie....

  10. #10
    Obserwator
    Dołączył
    August 07
    Postów
    8
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    router

    Witam forumowiczów.
    Prawdopodobnie jutro kupię ten ruter PENTAGRAM-a o którym wspominałem wczesniej,i napisze na forum jak sie sprawóje oczywiście po zainstalowaniu i paro dniowym przetestowaniu go, żeby niezachwalać po pierwszym dniu bo ('odpukac'różnie to bywa.
    Dziękuje i pozdrawiam.iwo:

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Router Wifi - wybór anteny
    By Black in forum Sieci LAN, WiFi
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 09-09-07, 20:19
  2. Wybór Routera do małej sieci domowej
    By rizzon in forum Sieci LAN, WiFi
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 26-07-07, 14:12
  3. Wybór płyty głownej
    By kris85 in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 25-10-06, 21:46
  4. Przesiadka na Linuksa - wybór dystrybucji
    By Mort_pp in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 31
    Ostatni post / autor: 13-09-06, 14:28
  5. wybór dysku
    By jolabor in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 25-01-06, 02:28

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer