Pokaż wyniki od 161 do 170 z 357
Temat: Najlepsza wg. was ksiazka !
-
14-05-07, 21:46 #161
- Siła Reputacji
- 0
-
15-05-07, 12:33 #162
- Siła Reputacji
- 0
Kto lubi astronomię, ten może sięgnąć po świetną książkę ,właśnie wydaną przez Wydawnictwo Albatros,a napisaną przez brytyjskiego fizyka (pochodzenia hinduskiego)
Simona Singha pt. Wielki Wybuch,
czyli o tym jak narodził się nasz Wszechświat.Jestem oszołomiony bogactwem opisu historii zdobywania wiedzy o tym ,kiedy i jak powstał wszechświat,mnóstwem epizodów z dramatycznej walki o zdobycie dowodów obserwacyjnych na rzecz hipotezy początku gwiazd i ich skupisk(galaktyk).Fascynująca książka o narodzinach wszechświata, a nawet o jego hipotetycznym końcu (gorącym kolapsie lub wystygnięciu w nieskończonej przestrzeni).
-
22-05-07, 13:12 #163
- Siła Reputacji
- 0
Buddyzm i nowa fizyka
Chciałem się już wcześniej podzielić z Wami wrażeniami z lektury nowej książki Wydawnictwa Jacka Santorskiego, ale zawsze mi coś „obiektywnego „ przeszkadzało w spełnieniu tej chęci.
Lepiej jednak później ,niż wcale ,gdyż biały tomik zatytułowany:
„Nowa fizyka i kosmologia – rozmowy z Dalajlamą”
może dać każdemu, spory ładunek treści do rozmyślań nad możliwością połączenia mistycznej mądrości Dalekiego Wschodu z matematyczno-technicznym racjonalizmem Zachodu.
Książka jest zapisem rozmów i dyskusji ,jakie prowadzili ze sobą u stóp Himalajów : Dalajlama i grupa buddyjskich filozofów, z europejskimi fizykami i astrofizykami.
Ci ostatni, dali popis znakomitej popularyzacji najnowszych frontów badań nauki Zachodu (splątania kwantowego, interpretacji funkcji falowej Schroedingera, hipotezy ekspandującego wszechświata i istnienia multiwszechświata ,to jest ansamblu równoległych wszechświatów),zresztą nic w tym dziwnego, gdyż taki np. Anton Zeilinger, to pierwszy garnitur światowej fizyki.
Natomiast , ci pierwsi pokazali, jak filozofia buddyzmu tybetańskiego może pomóc kulturze Zachodu ,zrozumieć poznawcze znaczenie ich własnych badań i odkryć w dziedzinie mikro- i megakosmosu.
Może się mylę ,ale odniosłem wrażenie, że buddyści bardziej analitycznie podchodzą do filozofii przyrody powstającej na kanwie współczesnej nauki Zachodu ,aniżeli europejscy twórcy tej nauki.
W wielu miejscach tekstu, można zobaczyć ,jak buddyści wraz ze swym przywódcą duchowym, pomagają- tym z Zachodu- bardziej głęboko wniknąć w tajemnice czasu, przestrzeni i doświadczeń egzystencjalnych człowieka tworzącego naukę i technikę.
Udział Dalajlamy, w tym pasjonującym spotkaniu dwóch kultur, to wielka uczta dla takiego czytelnika jak ja, który marzył o praktykach jogi i doświadczeniu buddyzmu w aśramie u podnóża Himalajów, i –jak dotąd ,niestety- na marzeniach zmuszony był (okolicznościami życia) poprzestać. jl.
-
22-05-07, 13:22 #164
- Siła Reputacji
- 0
-
29-05-07, 13:42 #165
- Siła Reputacji
- 0
Czy jest Bóg,czy Go nie ma?
Prawie równocześnie ukazały się trzy książki .
Prawdziwa uczta dla tych ,których nęka problem sformułowany w tytule tego postu.
Pierwszą, miesiąc temu, wydał PIW w znanej serii „plus –minus nieskończoność”. Jest to tłumaczenie pracy zbiorowej pod tytułem: „Czy przed Wielkim Wybuchem był Bóg”, jaka się ukazała w Niemczech w roku 2004.
Światowej sławy przyrodnicy dyskutują z teologami, na temat czy istnieje konflikt poznawczy pomiędzy religią (głównie chrześcijaństwem), a współczesnymi naukami (zwłaszcza astronomią, fizyką i biologią).Oczywiście głębszy podział w tej dyskusji to :ateiści i wierzący. Tekst jest wzorcowo obiektywny: tutaj nie ma polemiki dla polemiki.
Druga książka ,to tłumaczenie z angielskiego ,słynnej już pracy wybitnego biologa R.Dawkinsa pod tytułem „Bóg urojony”. Autor, wojujący ateista, gwałtownie i uporczywie zwalczający obecność religii i kościołów w życiu człowieka, tłumaczy istnienie wiary w Boga defektem strukturalnym mózgu ludzkiego i ma nadzieję na ratunek ze strony neurobioogii i neurochirurgii...
Równocześnie z tekstem Dawkinsa, krakowskie wydawnictwo WAM rzuciło do księgarń świetną odpowiedź temu autorowi ,pt. „Bóg nie jest urojony-Złudzenie Dawkinsa”, napisaną przez oksfordczyków ; A.McGrath i J.Collicutt-McGrath,którzy bezlitośnie –ale jednocześnie z angielskim humorem -obalają wszystkie tezy Dawkinsa!
Słowem ,na czas wakacyjny, dla pożeraczy medium Gutenberga wspaniały zestaw dań! Czy możliwa jest dyskusja na naszym forum na ten temat? Oczywiście, po ich wczesniejszym "spożyciu".
-
29-05-07, 14:43 #166
- Siła Reputacji
- 0
-
29-05-07, 16:19 #167
- Siła Reputacji
- 0
-
29-05-07, 21:30 #168
- Siła Reputacji
- 0
-
08-06-07, 10:33 #169
- Siła Reputacji
- 0
"Atakuję Boga, wszystkich bogów, wszystko, cokolwiek nadnaturalnego, gdziekolwiek i kiedykolwiek zostało wynalezione" - deklaruje słynny biolog Richard Dawkins w książce "Bóg urojony" która właśnie ukazała się po polsku. Jej lektura na pewno nie pozostawi nikogo obojętnym wobec wiary.
Wirus Wiary
-
12-06-07, 19:12 #170
- Siła Reputacji
- 0
Dzień dobry,
Jestem tu zupełnie nowy i zajrzałem w kwestii technicznej, ale przeczytawszy ten temat nie mogłem się powstrzymać...
Ponieważ widzę, że mało w tym wątku klasyki polecę wam bardzo starą książkę (a raczej całą serię) dostępną w każdej chyba bibliotece, choć niezbyt często wypożyczaną. Jest to książką o której mogę powiedzieć z czystym sumieniem, iż nigdy wcześniej i nigdy później nie spotkałem już dzieła (a czytałem niejedno), które byłoby do tego porównywalne.
Tych wszystkich, których nie przeraża klasyka, kilka tysięcy stron (licząc wszystkie tomy) i miejscami trochę archaiczny, ale piękny język polecam dzieło M. Prousta „W poszukiwaniu straconego czasu”.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)