Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22
Temat: Włamanie do komputera?
-
04-09-07, 18:53 #1
- Siła Reputacji
- 0
Włamanie do komputera?
Opera otwarta na wiadomościach, GG na niewidocznym a ja pisałam w notatniku ... w jednym momencie na monitorze pokazało sie logo Windows i komunikat że na tym komputerze pracuje dwóch użytkowników xxxx. *
Poniżej dwie opcje do wyboru: przejdź do panelu sterowania lub wyłącz komputer. Wyłączyłam komputer bo panel sterowania to dla mnie ciemna magia.
Nie mogłam też zrobić zrzutu ekranu bo zniknął na dole pasek narzędzi. Po ponownym włączeniu komputera wszystko wydaje się być w porządku, ale o ile dobrze pamiętam to kiedyś miałam podobny komunikat jak ktoś mi się do kompa włamał.
Czy ten komunikat o dwóch użytkownikach może sugerować że ktos mi sie do komputera włamał?
* nazwa użytkownika.
-
04-09-07, 20:15 #2
- Siła Reputacji
- 0
możliwe też, że sama jakimś cudem zalogowałaś sie dwa razy
sprawdź czy nie masz aktywnej usługi udostępniania pulpitu.
przeskanuj tez system jakims programem antywirusowym, zeby sprawdzic czy nie ma trojanów przez które ktoś mógłby wchodzić
najlepszym zabezpieczeniem kompa przed włamaniami, jest łączenie się z internetem przez router zamiast bezpośredniego połączenia. Router będzie pełnił rolę śluzy i sprzętowego firewalla - twój komputer nie będzie widoczny w internecie, z zewnątrz będzie można zobaczyć tylko router. Prawdopodobieństwo włamania się na router jest bardzo małe. Prawdopodobieństwo, że ten co sie włamał na router włamie się na twój komputer jest jeszcze mniejsze
-
04-09-07, 20:46 #3
- Siła Reputacji
- 0
To chyba niemożliwe bo komputer działał już ok godziny, nic takiego nie robiłam w kompie, pisałam tylko w notatniku, więc jak mogłam się ponownie zalogować?
Skanowałam BitDefender i MKS Vir on line , ale nie wykazuje nic podejrzanego.
Nie wiem o co chodzi z tym routerem ... ja łączę się przez modem z zasilaczem.
-
04-09-07, 21:21 #4
- Siła Reputacji
- 0
no nie wiem, może jakiś skrót klawiszowy do logowania
nie używam windowsa na codzien, wiec cieżko mi powiedzieć.
router to jest takie urządzenie, które (w zależności od sposobu dostępu do netu) podłączasz zwykle między modem a twój komputer. Pozwala on na rozdzielenie internetu na wiele komputerów. Ale nawet jak masz tylko jeden komputer, efektem ubocznym posiadania routera jest wzrost bezpieczeństwa( moja siostra ma Net24 i tylko jeden komputer, zamiast firmowego modemu z Netii ma router ADSL )
Taki router kosztuje w okolicy ~100 zł (może być taniej lub drożej w zalezności od możliwości)
Jeśli masz modem kablowy, a nie ADSL, router bedzie sporo tańszy.
-
05-09-07, 00:14 #5
- Siła Reputacji
- 0
-
05-09-07, 07:31 #6
- Siła Reputacji
- 0
-
05-09-07, 07:54 #7
- Siła Reputacji
- 0
IE jest bo ponoć musi być i przez nią robię tylko skan BitDefender i MKS Vir a poza tym jestem w necie tylko na Operze.
Ale jest ktoś kto zna wszystkie zabezpieczenia mojego komputera, nie podejrzewam go o złośliwość, ale jego ciekawość jest o wiele powyżej przecietnej.
Przez GG miałam kiedyś włamanie, więc zapytałam o te GG, nie sądziłam że IE jest taka dziurawa.
Nie tak dawno jeszcze miałam taką stronkę na której można było sprawdzić zabezpieczenie komputera, niestety gdzieś mi to wcięło.
-
06-09-07, 11:40 #8
- Siła Reputacji
- 0
Nie wiem o co chodzi z tą usługą udostępniania.
Widzę jednak że jestem jedynym użytkownikiem dzisiaj, ale ...
Czy powinnam mieć zaptaszkowane "zezwalaj na wysyłanie zaproszeń ..."?
http://img337.imageshack.us/img337/8800/zdalnuu9.jpg
-
06-09-07, 12:42 #9
- Siła Reputacji
- 0
-
06-09-07, 13:00 #10
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)