Pokaż wyniki od 1 do 10 z 82
Temat: Kara śmierci
-
14-09-07, 15:24 #1
- Siła Reputacji
- 0
Kara śmierci
Co sądzicie o karze śmierci. Dosyć sporo debatuje się o tym u nas w kraju. O ile się nie mylę na początku tego roku była napisana wstępna ustawa o karze śmierci(jeśli się mylę proszę mnie poprawić) ale gdzieś to przepadło. Jakie są wasze opinie na ten temat, proszę o komentarze.
Pozdrawiam Gleaken
-
14-09-07, 15:47 #2
- Siła Reputacji
- 0
-
14-09-07, 16:21 #3
- Siła Reputacji
- 0
-
14-09-07, 18:13 #4
- Siła Reputacji
- 0
Wybaczcie że daję linki, ale całkowicie się zgadzam z treścią tych stron:
http://www.karasmierci.info.pl/
http://www.datapolis.com/grzes/ks.htm
stilgar: Jest to kara. Kara jest reakcją na zbrodnię. A jeden bandzior mniej to taki miły dodatek dla społeczeństwa, o które jakże troskliwie dba UE.
Ponadto, Jeśli Polska przywróci karę śmierci, socjaliści i bandziory będą trzęsły portkami a UE będzie broniła swoich tradycyjnych wartości (kara śmierci: nie; aborcja i eutanazja: tak). Potrzebujemy UE? Jedynie strefę Shengen, wg mnie. Ale to jest moje zdanie i na troche inny temat.
Warty przytoczenia jest punkt 4.c ze strony karasmierci.info:
Dziś na zachodzie Europy średnia długość wykonania dożywocia - to 7 lat!!
-
14-09-07, 19:08 #5
- Siła Reputacji
- 0
IMHO argumenty z podanych przez ciebie linków są w większości bezsensowne, np.
Kara śmierci za zabójstwo z premedytacją jest karą sprawiedliwą i jest i była stosowana przez człowieka od zawsze niezależnie od rozwoju cywilizacyjnego i obszaru kulturowego. Nikomu nie wolno podważać tak długiej, sprawiedliwej i głęboko ugruntowanej tradycji. Kara śmierci jest karą naturalną i wynika z prawa naturalnego. Kara śmierci jest oddaniem mordercy tego co mu się należy.
jak dla mnie kolonia karna jest znacznie lepsza od kary śmierci.
Większość ludzi czuje się bezpieczniej w państwie, w którym kodeks karny przewiduje karę śmierci za zabójstwo z premedytacją.
nie obchodzi mnie co sie stanie z morderca, byleby nie miał on możliwości nikogo więcej zabić.
eutanazja: tak
ja nie chciałbym umierać w taki sposób.
jeśli ktoś chce umrzeć z własnej i nieprzymuszonej woli, powinien mieć zapewnioną taką możliwość. natomiast odbieranie życia innej osobie jest po prostu złe.
nie wierzę w resocjalizację bandytów, ale zabijanie ich to nie jest rozwiązanie.
-
14-09-07, 19:33 #6
- Siła Reputacji
- 0
Nie jestem zwolennikiem kary śmierci, może tylko w bardzo sporadycznych wypadkach, ale tu zgadzam się ze stilgar że obozy karne są lepszym rozwiązaniem.
Dla niektórych skazańców kara śmierci byłaby tylko wybawieniem a pobyt w więzieniu, o ostrym rygorze, ciężkiej pracy, kiepskim wyżywieniu, zabranie praw obywatelskich itp jest o wiele lepszym rozwiązaniem.
Powie ktoś że to nie humanitarne? być może nie, ale czy taki skazaniec postąpił po "bożemu" że na taką karę zasłużył?
-
14-09-07, 20:01 #7
- Siła Reputacji
- 0
-
14-09-07, 20:05 #8
- Siła Reputacji
- 0
-
14-09-07, 20:33 #9
- Siła Reputacji
- 0
Nie musi tak być, że skazany żyje jak pasożyt na koszt podatników, w obozach pracy przynajmniej częściowo mógłby zarobic na swoje utrzymanie.
jeśli taki przestępca z wyrokiem kary śmierci nie rokuje nadzieii na poprawę, jest zagrożeniem dla innych więźniów i strażników, to co w/g Ciebie zrobić z takim delikwentem?
-
14-09-07, 20:42 #10
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)