Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    August 07
    Postów
    17
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Komp sie nie włącza

    Witam serdecznie mam problem. POdczas w laczania kompa nie slysze tego pieknego "Pikniecia". Mniejsza z tym piknieciem chodizi o to ze wogole karta niby sie nie zalacza a monitor jest "Czarny" Dysk niby zaskakuje ale komp jest dead.

    ps Baterie biosowa mam walnieta wiec co wylaczenie pradu powoduje ze mam wszystkie ustawienia w biosie do podstawowych.

    prosze o pomoc
    pozdrawiam
    Tymas

  2. #2
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 07
    Postów
    940
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    To wymien baterie - samemu lub idz do serwisu, jesli nie umiesz. Zapewne komputer będzie wymagał przeczyszczenia - często to właśnie kurz jest sprawcą nie włączania się kompa, ponieważ blokuje styki pamięci ram.

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    August 07
    Postów
    17
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    heh bateria wymieniona.I to samo odziwo sie właczył ale dopiero po wyjeciu wszystkiego co jest w kompie Wymiana bateri nic nie pomogła. Niewiem co dokładnie jest przyczyna. Styki wyczysciłem sam juz dawno bo mialem identyczny problem ale wtedy uszło bez wymiany bateri. Jestem uczniem 2kl Technikum Informatycznego ale niewiem co jest dokładnie powodem tego problemu.
    pozdro
    Tymas:tak_trzymaj:

  4. #4


    Twoja ocena: Yes No

    1) wymien baterie
    2) skoro już wymieniasz to Clear CMOS, jeśli nie wiesz jak to poszukaj, już kiedyś to na forum opisywałem.

  5. #5
    Obserwator
    Dołączył
    June 07
    Postów
    31
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Włączył się po wyjęciu wszystkiego? Więc to może być zasilacz.

  6. #6


    Twoja ocena: Yes No

    Niestety w takim wypadku jedyn metod jest wyjmowanie pojedynczo komponentw i sprawdzenie co powoduje no display'a. Ja stawiam na:
    a) ktre z urzdze podpitych pod USB bd 1394
    b) co w PCI (karta sieciowa/ karta dwikowa)
    c) taki cyrk moe te by ze zczem SATA

    Jeszcze lepiej by byo gdyby podpi kart debugow ale nie sdz aby takow posiada :]

    No i moe zdradzisz tajemnic i napiszesz chocia jaka pyta, zasilacz itp

  7. #7
    Obserwator
    Dołączył
    December 06
    Postów
    38
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Moje propozycje, ktre mi pomogy podczas no-display'a:
    1. Przeczy gniazdo w ktre wkadasz grafik. Wkadajc j przygldaj si jak wchodz styki - powinny wchodzi idealnie rwno wzgldem tych w gniedzie. Tak jak u mnie, problemem moe by pyta gwna przykrcona do obudowy, bdc przesunit o milimetr, dwa w lewo, co powodowao e karty wchodziy ciko i nierwno do slotu, przez co ich nie widziao albo wykrywao Unknown. Sprbuj take na innej karcie graficznej. Nie zaszkodzi ustawienie na par minut zworki Clear CMOS jak to kto wczeniej wspomnia.
    2. Sprbuj uruchomi komputer bez obudowy, podkadajc pod gwn jak foli. Komputer odpalisz podczajc jedynie piny od wcznika z obudowy i zasilacz plus wiadomo k.graficzna. Jeeli w takiej pozycji w adnej z kilku konfiguracji sprztowych komputer nie ruszy - prawdopodobnie p. gwna pada lub pada.
    3. Sprawd czy masz wyzerowany tzn. uziemiony komputer. Niektre konfiguracje sprawiaj problemy na uziemionych, inne odwrotnie.
    4. Sprawa zasilania. Poycz od kogo zasilacz i odpal na nim sprzt.

  8. #8
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 07
    Postów
    940
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    pewnie zasilacz, ale:
    - odcz komputer z prdu i wyjmij bateri na min. 15 minut - to najprostrzy sposb na przywrcenie ustawie domylnych w bios'ie.
    - samo przeczyszczenie stykw na kartach rozszerze nie wystarczy - przedmuchaj spronym powietrzem sloty na pycie, a najlepiej i przesmaruj.

    Czy komputer wydaje jakie dwiki (zakadam, e masz biper) ?

  9. #9
    Obserwator
    Dołączył
    August 07
    Postów
    17
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Słuchajcie wszystko juz rowiązane. Oczyscilem wszystkie styki zrobilem Clear CMOS i jest git.
    dzieki za pomoc wszystkim
    pozdrawiam
    tymas

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. POMOCY! KOMP SIE WIESZA
    By Qlka in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 07-07-07, 17:30
  2. Aparat od tel i komp
    By piotrek1928 in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 18-06-07, 08:09
  3. Komp sam sie wyłącza!!!!
    By piotrek1928 in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 12-06-07, 15:36
  4. komp do ut2007
    By lukk in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 17-02-07, 21:12
  5. Komp mi nie działa....
    By Siriah in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 25-03-06, 18:02

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer