Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16
-
10-10-07, 21:02 #1
- Siła Reputacji
- 0
microsoft - inteligentna walka z piractwem
w końcu microsoft zrobił dobry krok w walce z piractwem systemów, zamiast dalej wyłapywać piratów, obniżyli ceny oprogramowania, można sobie zobaczyć wszystko w linku... http://www.legalnywindows.pl/
-
10-10-07, 21:39 #2
- Siła Reputacji
- 0
-
10-10-07, 21:44 #3
- Siła Reputacji
- 0
-
10-10-07, 22:18 #4
- Siła Reputacji
- 0
-
11-10-07, 11:24 #5
- Siła Reputacji
- 0
-
11-10-07, 17:21 #6
- Siła Reputacji
- 0
Taaa... "cholernie inteligentny". Chyba nie wiedzą już jak to V-badziewie sprzedać. "Obniżmy cenę o 20zł" i "Ogólnopolska akcja kablowania". Nie wiem za kogo oni mają polaków. Jeśli liczą na to, że znajdą paru sk***li którzy kogoś zakapują za kawałek plastiku i naklejkę a to rozwiąże ich problem sprzedaży to chyba żyją w kosmosie, albo jeszcze nie wyszli z przedszkola.
Jeszcze do tego WGA. Ja sam mam legalnego wina (XP) ale ściągnąłem sobie piracką kopię tylko po to, żeby szanowne ms raczyło się odj**ać a system operacyjny co 5 minut nie "dzwonił do domu" sprawdzając, czy jest legalny i wysyłał nie wiadomo jakie dane.
Vista powinna zaliczać się do kategorii spy/vapor ware. Z zapowiadanych innowacji nikt nie widział niczego innego niż DRM (niektórzy mają jeszcze aero), system na dwurdzeniowych procesorach z gigabajtami ramu ma problemy z robieniem tego co udawało się w pełni na windows 2000 i starych celeronach a kompatybilne z nim oprogramowanie można policzyć na palcach. Jedyna prawdziwa "innowacja" Visty to kod który ma nas szpiegować i kontrolować. Fakt, każdy miałby problemy ze sprzedażą i wizerunek pirata z czarnymi zębami (czy niższa cena w stosunku do XP) jest chyba jedynym możliwym sposobem na uzyskanie poprawy wyników... bo jak inaczej zareklamować produkt który jest gorszy od poprzednika? Ponadto polityka cenowa Vista/XP potwierdza jeszcze raz, że Vista to produkt gorszy. Chyba pierwszy raz widzę firmę, która wypuszcza nową wersję softu, żeby w sklepach sprzedawać ją taniej niż starą.
Dla mnie to raczej przypomina oprogramowanie we wczesnej wersji alpha, w dniu premiery powinno to trafić nie na półki ale do betatesterów.
-
13-10-07, 12:51 #7
- Siła Reputacji
- 0
Przepraszam, r-mi, ale zapytam:
Na jakiej podstawie zbluzgałeś wiśtę?
Proszę o jedną jasną odpowiedz, co najbardziej Cię w tym zakalcu boli.
Nie wszystko na raz
Podkreślam: ja sam jestem uczulony na to gówno i uważam to za gwóźdź do MS-Trumny, ale mam swoje powody.
Osobiście za ideał uważam Longhorna (połączenie wiśty i XP. Dostępny za darmo na czas nieograniczony na stronach MS jako alpha, polecam)
No, to co jest największą bolączką?
-
14-10-07, 16:34 #8
- Siła Reputacji
- 0
Głównie DRM - czyli kara dla legalnych użytkowników, za to że nie używają torrentów
Tego nie można naprawić i jeśli ktoś twierdzi, że to "działa tylko wtedy kiedy są odtwarzane filmy / muzyka" to po ślamazarności i innych problemach z V widać, że nie (sprawdzanie stanu urządzeń co 30 sek, protected A/V path, etc.)
Np. programy w stulu ffdshow nie będą z tym działać bo Vista blokuje dostęp (nawet dla sterowników) do odtwarzanej zawartości A/V. Z resztą o tym "co działa od lat a w vista nigdy nie będzie" można by książkę o rozmiarach cegły napisać.
-
14-10-07, 21:08 #9
- Siła Reputacji
- 0
Niestety jest gorzej niż Ty czy ja myśleliśmy jeszcze niedawno/
Nieinstalowanie zabezpieczeń DRM jest niezgodne z prawem.
NIE ISTNIEJE legalny system, pozbawiony DRM, który potrafi odtworzyć HDTV i Blu-ray. Nie może istnieć.
DRM dotyczy tylko i wyłącznie HDTV i Blu-Ray, nie dotyczy absolutnie innych sposobów przekazu obrazu i dzwięku. W końcu to nie problem - zamiast słuchawek podpiąć coś do nagrywania i można sobie DRM w pupe wsadzić. Ale nie trzeba, mp3, divx itd NIE SĄ OBJĘTE DRM`em w wiście.
W innych systemach są. Mam na myśli makówkę czy oprogramowanie odtwarzaczy
Mac OS jest nabity DRMami do nieprzytomności i ledwo zipi. Wczoraj miałem przyjemność zapoznać się z iBookiem i ujmę to bardzo krótko: wolę linuksa. Mac OS jest kupą. Chodzi 3 razy wolniej niz wiśta. Bo MUSI mieć drm, ale oprócz tego automatycznie jest nabity swoimi applowskimi badziewiami do ochrony iTunes, QuickTime itd. i uwierz mi, wolę zdecydowanie wiśtę niż Tigera (Mac OS X) O braku jakiegokolwiek komfortu [racy na tym złomie już nie wspomnę. To w sam raz dla amerykanów. Trzy ikonki i jeden klawisz myszy. Jestem zdruzgotany
Jeśli Linux zechce odtwarzać treści zakodowane w DRM, musi po prostu też go poprawnie obsłużyc, czyli przejśc atestację. A nie przejdzie - nie obsłuży.
To już nie ma nic wspólnego z MS. Mało tego : Apple wsadziło to do swoich systemów znacznie wcześniej.
Po szczegóły odsyłam tu, gdzie śledzę dyskusję gdzieś od lutego :
http://windowsvistablog.com/blogs/wi...d-answers.aspx
Jak to wygląda w praktyce u mnie? Ano krótko, zwięźle i niezmiennie: Windows Server 2003 R2, darmowy i ostatnio Longhorn (Server 2008 ) oczywiście tez darmowy. Nie mam problemów z filmami i z ffdshow na obydwu systemach.
Przy czym 2003 chodzi jednak ciut szybciej.
-
14-10-07, 21:50 #10
- Siła Reputacji
- 0
Z apple to inna sprawa. Ostatnio jobs stwierdzi, e ten kto instaluje nieautoryzowane oprogramowanie na iphone musi si liczy z wymian sprztu po update firmware'u a zmarnowanie paruset $ na telefon "to nie ich problem". Ja z niczym od apple te nie chc mie do czynienia skoro tak traktuj klientw.
The main outrage came from the fact that Microsoft sold out to the industry that is attacking everyone from pre-teens, the dead, and everything in-betweenNIE ISTNIEJE legalny system, pozbawiony DRM, ktry potrafi odtworzy HDTV i Blu-ray.
Jeli Linux zechce odtwarza treci zakodowane w DRM, musi po prostu te go poprawnie obsuyc, czyli przejc atestacj. A nie przejdzie - nie obsuy.
Z reszt to nie wybr jedno gwno (Vista) czy drugie (Apple), skoro XP dziaa dobrze.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)