Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17
-
03-11-07, 17:50 #1
Procesor się nie włącza (?) - pytanie od newbie
Witam i postaram się szybko przedstawić sytuację
Postanowiłem pierwszy raz w życiu złożyć samodzielnie peceta. Większość części zamówiłem przez internet, resztę miałem ze starego peceta. Złożyłem z trudem tę puszkę, po czym (mimo braku pamięci, gdyż zamiast dimm zamówiłem dimm fb) postanowiłem zobaczyć czy wszystko jest pięknie i podłączyłem to do sieci i monitora. Ku memu rozczarowaniu po włączeniu kompa, monitor pozostał czarny (tak, był włączony ^^). Po zajrzeniu do bebechów puszki ponownie, ujrzałem, iż nie kręci się wiatrak na procesorze (kręciły się i te podłączone pod sys_fan i ten na karcie graf). Zdjąłem radiator i po obmacaniu procesor okazał się zimny, tak wiec domyślam się, że się w ogóle nie włączył. Procesor mój - Intel Core Duo 2 (socket 775). pyta główna - Gigabyte P35-DS3P
Pytanie - co z tym zrobić
Zamierzam udać się do sklepu gdize to było kupowane (mimo, ze zamawiałem poczta, miesci sie on kilkanascie km od mojej wioski), tylko chcę wpierw się upewnić czy jest możliwe, że w jakiś sposób źle zamontowałem procek (wszystko zgodnie z instrukcją, nic na chama :P) czy powiniennem po prostu wziąść całe pudło do sklepu i powiedzieć im, że coś tu jest walnięte, a, że wszystko prawie kupowane u nich, niech zastanawiają się która to część i ją wymienią?
Czy też może to być wina tego, że nie ma włożonego RAMu? (w to akurat wątpię ^^)
Z góry dzięki
-
03-11-07, 18:21 #2
- Siła Reputacji
- 0
-
03-11-07, 22:52 #3
- Siła Reputacji
- 0
-
03-11-07, 23:03 #4
- Siła Reputacji
- 0
-
04-11-07, 00:20 #5
Witam
Tak.. ale spodziewałem się, że nawet bez ramu procesor chociaz sie nagrzeje, wiatraczek się pokręci, wyswietli się na monitorze jakiś napis, że nie ma pamięci albo beeper (tak, podłączyłem) popiszczy, a tu nic
Więc właśnie nie jestem pewien czy sprawienie sobie ramu pomoże, czy jedyna różnica będzie taka, że ten ram będzie sobie w środku siedział
Skoro sam składałeś komputer to czy podłączyłeś beeper (głośniczek systemowy)?
Jeśli coś będzie nie tak to on Ci to "powie".
Dlatego mnie to intryguje
-
04-11-07, 01:14 #6
- Siła Reputacji
- 0
Tak.. ale spodziewałem się, że nawet bez ramu procesor chociaz sie nagrzeje, wiatraczek się pokręci, wyswietli się na monitorze jakiś napis, że nie ma pamięci albo beeper (tak, podłączyłem) popiszczy, a tu nic :sad:
-
04-11-07, 10:04 #7
-
05-11-07, 12:40 #8
- Siła Reputacji
- 0
Panowie... komputer bez ramu si 'wczy'.. bdzie piszcza jak gupi, obraz pozostanie ciemny, ale wiatraki si BD krci...
Sprawd, czy krci si wiatrak w zasilaczu. Jeli nie, to znaczy, e:
a) pokrcie zasilanie do pyty
b) nie podpie kabla Power-On, lub zrobie to le
c) masz uszkodzony zasilacz, lub pyt
---edit--
p.s. do postu niej - fakt, nie doczytaem, e co si w ogle krcio :P
-
05-11-07, 14:04 #9
- Siła Reputacji
- 0
-
05-11-07, 19:56 #10
Witam
Cóż, włożyłem ram i niestety stwierdzam, że nic sie nie zmieniło.
Wiatraczek pod cpu dalej sie nie kręci, cicho, ciemno i zimno jak było
Sprawdzałem kabel do głośnika, ale jest podłączony tak jak podłączony być powinien
Czyli domyślam się, że jedyne co mi pozostało to udać się do kupców?
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)