Pokaż wyniki od 51 do 60 z 77
-
02-12-07, 19:52 #51
- Siła Reputacji
- 0
Ostatnio widziałem w tv (bodajże na Planete, ale nie jestem pewien) program o poszukiwaniu biodegradowalnych polimerów - czyli takich które by nie zalegały na wysypiskach, tylko się rozkładały. Badania nad nimi są już nawet nieźle posunięte do przodu - problemem jest ciągle cena, są jednak dużo droższe niż te otrzymywane z ropy naftowej - trzeba je wydzielać z jakichś glonów czy grzybów, albo modyfikować chemicznie te istniejące, żeby mikroorganizmy mogły je zjadać...Ale wierzę w inwencję ludzkości, w końcu i ten problem uda się rozwiązać...
-
03-12-07, 23:58 #52
- Siła Reputacji
- 0
Inwencje oraz potencjał jest w ludziach. Większość takich przedsięwzięć jest bardzo kosztowna. Wierzę jednak, że i na takie badania i produkcje znajdą się inwestorzy.
Teraz produkując - stwarzając coś nowego, bardziej nowoczesnego powinno się od razu zadbać o jego utylizację. Tak aby później nie obudzić się z problemem, który zaczyna nas przerastać.
-
20-03-08, 09:06 #53
- Siła Reputacji
- 0
wolę wydać 3 zł na szmaciana reklamówkę i być dumna z tego, że żyję w zgodzie ze środowiskiem.
-
03-05-08, 22:33 #54
- Siła Reputacji
- 0
Szmacianki są najlepsze. Ostatecznie biore na zakupy te foliówki, które już mam- takie duże i bardziej trwałe, wtedy mogą posłuzyc jeszcze kilka dobrych tygodni.
Zaskoczyło mnie tylko to,że tyle się mówi o róznych akcjach, tyle osób nosi ekologiczne torby, a moja znajoma widząc mnie w sklepie z własną torbą nie mogła uwierzyć,że cos takiego robię. Młoda osoba(23 lata) powinna się już troszkę orientować co się dzieje dokoła...
-
04-05-08, 05:06 #55
- Siła Reputacji
- 0
A pierzecie te szmacianki w proszku? Ekolodzy są wzruszeni.
Wyrzucając 20 butelek po Coli wywalicie więcej plastiku do środowiska, niż zuzyjecie torebek przez całe życie.
Ja też nie mogę uwierzyć w to czytam, mimo że 23 lata mam dawno za sobą :|
Rozumiem papierowe opakowania. Ale zamiana torebek na szmacianki? Żeby do domu donieść miks masła, olejów,truskawek,jajek i serka? W czasie kiedy te plastikowe torebki przetyka się polimerami skrobii, które rozpuszczą się w warunkach atmosferycznych po pół roku?
Ośmielę się dodać, że w warunkach beztlenowych (a takie panują na wysypiskach) skrobia również szybko się rozpuści. Szmacianka - niekoniecznie.
Amerykę przeganiamy :/
-
16-09-12, 09:04 #56xplusGość
Odp: AKCJA: stop foliowym reklamówkom!
Sa w produkcji torebki z biodegradowalnych tworzyw i może w ta strone iść?
-
16-09-12, 10:27 #57
admin
- Mieszka w
- Warszawa
- Siła Reputacji
- 10
Torebki z biodegradowalnych tworzyw to nowa moda, która jest średnio ekologiczna. Torebka składa się w dużej części z plastiku i bodajże skrobi. Kiedy skrobia ulega rozpadowi, z reklamówki zostaje proszek z tworzywa sztucznego, które i tak będzie się rozkładało przez wiele, wiele, wiele lat. Zwykłą folię można pozbierać, poddać recyclingowi, a proszek zostanie proszkiem... rozkładający się porzucony w wodzie będzie zatruwał ryby, zatykał im skrzela, itd.
Według mnie rozwiązaniem problemu z foliowymi torebkami jest:
1. Nie brać ich ze sklepu gdy dają
2. Gdy dają i bierze się bo nie ma jak zabrać zakupów - używać je ponownie, np. do gromadzenia w domu śmieci, które trafią do odpowiedniego pojemnika
3. Zawsze pamiętać by przed wyjściem na zakupy brać torby materiałowe albo już używane foliowe.
Polecam torbę eko z tesco. Jest wykonana nie ze szmaty a z lnu. Kosztuje chyba 5 zł i można ją wymienić za darmo na nowo gdy się zniszczy.Piotr Cygan,
Hidden Content
-
17-09-12, 01:35 #58
- Siła Reputacji
- 0
-
17-09-12, 08:29 #59xplusGość
Moze i Pan ma racje Panie Piotrze? używajmy toreb wielokrotnego użytku. Lub papierowych jak w USA, ale podnoszenie świadomości w pierwszej kolejności
-
12-10-12, 19:46 #60WitkaGość
Odkąd do Wyborczej dorzucili takie gratisowe siaty materiałowe, to się z nią nie rozstaję.
Żadnych foliówek. a Kosz na śmieci zamiast workiem wykładam... przeczytaną wyborczą (Sory)
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)