Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
-
16-11-07, 22:50 #1
- Siła Reputacji
- 0
Firefox słownik ang->pol, lub ang->ang.
Cześć.
Chcę podszkolić sobie język angielski. Jako że najlepiej łączyć przyjemne z pożytecznym, to chcę uczyć się między innymi przez po prostu czytanie różnych artykułów w języku angielskim. Lecz natykam się na dość irytujący problem, otóż gdy znajduję jakieś nieznane mi słowo muszę otwierać w innej karcie słownik i kopiować i wklejać słówko. Nie mogę znaleźć lepszego słownika od ling.pl, ale ten ma wredny zwyczaj działać niestabilnie, i tak na jedno słowo muszę poświęcić dobre kilkanaście sekund zanim się dowiem jakie ma znaczenie.
Postanowiłem więc poszukać jakiegoś przyzwoitszego rozwiązania w Firefoksie, ale niestety... Nie mogę znaleźć żadnego dobrego pluginu który potrafiłby tłumaczyć z języka angielsko na polski, lub choćby podawać znaczenie w języku angielskim. Dobrego, to znaczy takiego, który nie musi łączyć się z żadną stroną i który odpowiedź by pokazywał w dymku czy podobnej formie.
Póki co najbliżej ideału jest Dictionary Tooltip, ale niestety żeby otrzymać tłumaczenie ów dodatek łączy się ze stroną internetową, a to zabiera cenny czas...
Więc, czy znacie jakiś plugin który spełnia poniższe wymagania:
Po zaznaczeniu słowa i wciśnięciu odpowiedniego skrótu wyświetla się w tej samej karcie (lub na pasku Firefoksa) znaczenie słowa po polsku, lub opis słowa po angielsku, ważne jest żeby plugin instalował słownik od razu i pobierał dane z dysku a nie z jakiegoś odległego serwera.
-
16-11-07, 23:57 #2
- Siła Reputacji
- 0
Poszukałem i poszperałem, i oto co znalazłem: add-on do Firefoxa o nazwie FireDictionary [1].
Nie znalazłem nic, co by odpowiadało dokładnie Twej specyfikacji. Jednak FireDictionary zapewnia przynajmniej mechanizm do wyświetlania definicji słów i posługuje się prostym formatem słownika [2]. Tak więc trzeba jeszcze zdobyć skądś słownik w formacie tekstowym. Jak na razie udało mi się znaleźć tylko słownik angielsko-angielski zapisany w plikach xml [3] - tak więc potrzeba trochę pracy, aby go skonwertować.
Być może ktoś posiada słownik angielsko-polski w formacie tekstowym?
Co do nauki angielskiego, to polecam również oglądać filmy i seriale po angielsku, jeżeli jesteś w stanie to nawet bez podpisów, żeby nie odciągały od słuchania. Ja tak poprawiłem swój angielski na Star Treku
[1] https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1631
[2] http://www.firedictionary.com/module...ndex.php?id=12
[3] http://www.ibiblio.org/webster/ - plik gcide_xml.zip
-
17-11-07, 00:07 #3
- Siła Reputacji
- 0
Być może ktoś posiada słownik angielsko-polski w formacie tekstowym?
-
17-11-07, 20:36 #4
- Siła Reputacji
- 0
Polski English Translator posiada w pakiecie podręczny słownik, ktory działa w każdej aplikacji. Na stronach bodaj nawet potrafi wyświetlać balonik po najechaniu kursorem. Minus - płatny. Ale miałem kiedyś wersią trial... zawsze to miesiąc użytkowania. Sam słownik oceniam jako bardzo dobry (używałem wersji 3, nie wiem, jaka jest aktualna).
doderic: skąd ściągałeś angielskie napisy do Star Treka? Akurat zamierzam zrobić dokładnie to samo. :> Wprawdzie generalnie wystarczająco rozumiem ze słuchu, ale jednak zawsze trafi się kwestia, którą trudno zrozumieć.
Co do słownika w formacie xml - nie wystarczy wyciąć tagi? Note Tab Pro robi to automatycznie (trzy kliknięcia myszą).
-
20-11-07, 18:55 #5
- Siła Reputacji
- 0
-
21-11-07, 09:23 #6
- Siła Reputacji
- 0
Akurat oglądałem bez napisów - tylko słuchałem :]
Niestety, słownik, który znalazłem ma taką dziwną strukturę xml-a, że trzeba się trochę więcej narobić niż tylko wyrzucić tagi
W ciągu tygodnia nie mam niestety czasu, ale pewnie w weekend usiądę i go skonwertuję. Czy ktoś jest zainteresowany kopią?
-
29-11-07, 02:34 #7
- Siła Reputacji
- 0
-
29-03-10, 10:33 #8
- Siła Reputacji
- 0
Witam.
Jeżeli macie ochotę sprawdzcie wtyczkę do Firefoxa/Thunderbirda o nazwie 'dictCheck'. Działa bardzo szybko (wystarczy podwójne kliknięcie na słówku) i korzysta z szybkiego online-owego słownika. Moim zdaniem korzystanie ze stacjonarnego słownika w przypadku przeglądarek nie ma sensu, ponieważ czytając różne strony w języku angielskim w 99% przypadków jestem podłączony do internetu.
Ja korzystam i jestem zadowolony!
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)