Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
-
17-11-07, 17:22 #1
- Siła Reputacji
- 0
Jak zmniejszyć przestępczość?
Przeglądając niektóre wątki zauważyłem , że co niektórzy ostro wypowiadają się w kwestii przywrócenia kary śmierci.
Też jakiś czas temu jeszcze uważałem , że -Oko za oko , ząb za ząb.
Moim zdaniem kara śmierci odstraszałaby przestępców od popełnienia wielu okrutnych zbrodni...
Teraz jednak myślę , że nie tędy droga...
To nie brak kary śmierci powoduje , że niektórzy dopuszczają sie wielu ciężkich przestępstw...
Winny jest temu brak poczucia nieuchronności kary!
Bo czym tu się przejmować jeśli sprawy ciągną sie latami , a wyroki często wydawane są w zawieszeniu?
Klasycznym przykładem jest przestępczość młodocianych. "Brykają" oni sobie i drwią z prawa , bo co im Sąd dla nieletnich może?
SKOCZYĆ!!!
Taki czternastolatek może pobić kolegę ze skutkiem śmiertelnym i CO?
Ano nic...
Wyślą go na czteroletnie wczasy w ośrodku wychowawczym i tyle...
A on chodzi dumny , bo pośród kolegów (jemu podobnych) ma opinię twardziela i nikt mu nie podskoczy! A i normalni ludzie się go boją , bo im może krzywdę zrobić! Skoro mógł zabić kolegę to i mnie może ...- Pomyśli sobie nie jeden i zejdzie takiemu z drogi , a on tak sobie pomału rośnie "w siłę" i obrasta w legendy.
Sądy 24h o kant d*** można rozbić bo ich działalność kończy się tylko na nieefektywnych dyżurach sędziowskich za które MY musimy zapłacić...
Sprawy "załatwione" przez te Sądy na palcach obu rąk by policzył i jeszcze palców by zostało aby papierosa móc utrzymać...
Pozostaje jeszcze kwestia "łagodności" Sądów - tłumaczona przepełnionymi więzieniami... Ale nie ma już tej łagodności w sprawach o eksmisję matek samotnie wychowujących dzieci NA BRUK!!!
Ale wracając do tematu...
Raz jeszcze pytam! Jak myślicie ? CO ZROBIĆ by zmniejszyć przestępczość?
W imię Oyca i Ducha
ENTER!
-
17-11-07, 21:46 #2
- Siła Reputacji
- 0
kolonie karne. Takie w których nie wiadomo co takiego spotka. Może pozyje, może nie. Niech taki szyje piłki Adidasa, zamiast dzieci. I jeszcze mniej ryżu, niż te dzieci dostają. Oczywiście nie w Polsce, bo ten wymiar sprawiedliwości jest żałosny. I nie w UK. I w ogóle nigdzie nie
Bo wszędzie jest to samo. Więc bez uzdrowienia sądownictwa, nie ma w ogóle tego tematu.
-
17-11-07, 21:54 #3
- Siła Reputacji
- 0
Najlepiej na Marsie...
A tak serio...
Były pomysły z "biżuterią" dla skazanych - jako alternatywą dla celi.. Może to jest sposób na przepełnienie we więzieniach?
Nie wsadzać alimenciarzy , którzy chcą płacić tylko zastosować jako karę przymus pracy ?
A powstałe w ten sposób miejsca we więzieniach przeznaczyć dla "Prawdziwych drani"?
Wtedy sądy mogłyby ordynować surowe wyroki do wykonania NATYCHMIAST , a nie za rok , albo dwa?
-
17-11-07, 21:55 #4
- Siła Reputacji
- 0
gajer--> Nie do końca się z Tobą zgodzę add. nieuchronności.
Widzisz, jest ona na pewno baaaardzo ważna, ale...
Gdy zobaczyłem, ze zamachowcy w Hiszpanii (ci co pociąg wysadzili i zabili 200 osób.) dostali po 28 lat, zacząłem wątpić w sens wierzenia w tylko nieuchronność.
Kara śmierci, wymierzana jest raczej po to by usunąć jednostkę ze społeczeństwa. Nie wiem czy osoba, która zamordowała tyle osób, nie zrobi tego ponownie, a gdy widziałem jak się cieszyli i drwili Ci zamachowcy, ze TYLKO 28 lat, to aż mi się rzygać chciało.
-
17-11-07, 22:07 #5
- Siła Reputacji
- 0
Rozumiem o co Ci chodzi...
To smutne...
Ale oni są fanatykami religijnymi , a ich śmierć byłaby "męczeńska".
Pozostaje nam liczyć na to , że po 28 latach nie będą mieli już sił na powrót do fachu lub powody ich "pracy" znikną wraz z pracodawcami?
Skupmy się jednak o naszym podwórku.
W imię Oyca i Syna i ...
ENTER.
-
18-11-07, 11:29 #6
- Siła Reputacji
- 0
-
18-11-07, 11:49 #7
- Siła Reputacji
- 0
Są alimenciarze , którzy chcą , ale nie mogą płacić , bo nie mają pracy.
Dlatego wspomniałem o "przymusie" pracy .
Np. Dozór policyjny i praca w wyznaczonej przez Sąd firmie posiadającej odpowiednią umowę Sądem lub lokalnymi władzami.
Mogą to być np. Firmy mające problemy z zatrudnieniem pracowników z powodu specyfiki pracy... (Smród , brud itp ).
-
18-11-07, 12:34 #8
- Siła Reputacji
- 0
-
18-11-07, 14:45 #9
- Siła Reputacji
- 0
Napisał Selena
Alimenciarz to taki przestępca-szatan-bandzior JAK czarownica w średniowieczu - też były paragrafy, słuszne oburzenie, przekonanie, słuszność. Tak jak Żyd nie miał praw w III Rzeszy. Prawo stanowią ludzie.
Jak jutro orzekną, że kobiety po 40, będące niezamężne, to czarownice, zło, które trzeba tępić, napiszą paragrafy - to one będą takimi samymi przestępcami jak ci, którzy mają płacić długi, których nie zaciągnęli.
Jak by nie patrzeć - mam rację.
-
18-11-07, 15:02 #10
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)