Zobacz wyniki ankiety: Czy jesteś za liberalizacją ustawy o broni palnej?
- Głosujących
- 30. Nie możesz głosować w tej sondzie
-
Zdecydowanie Tak
13 43.33% -
Tak
2 6.67% -
Nie mam zdania
0 0% -
Nie
4 13.33% -
Zdecydowanie Nie
11 36.67%
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 148
-
21-11-07, 21:34 #21
- Siła Reputacji
- 0
jaki kurs samoobrony? mozesz mi podac jakis przyklad? taki jak na filmach dla pan, ze podchodzi do nich 'przestepca', lapie za torebke, a one kopia go w krocze i wszystko konczy sie happy endem?
czy ty naprawde wierzysz, ze jak zacznie cie sledzic 3 'karkow' w celach 'konsumpcyjnych', to jakikolwiek kurs samoobrony obroni cie przed gwaltem? zycie to naprawde nie film z jackim chanem, gdzie dzieki zwinnosci mozesz po jakims kursie rozlozyc na lopatki kilku roslych facetow (czy nawet jednego). a juz na pewno - ponownie jak na na filmach - nie beda podchodzic pojedynczo i czekac, az powalisz ich kumpla i przyjdzie ich kolej.
W czym nam daleko? nie mamy takiego samego prawa bronic swojego zycia i mienia, jak Amerykanie? Ustepujemy Amerykanom pod wieloma wzgledami, ale jezeli juz, to uznalbym, ze Polacy sa bardziej odpowiedzialni od narodu Amerykanskiego.
-
21-11-07, 21:44 #22
- Siła Reputacji
- 0
-
21-11-07, 21:55 #23
- Siła Reputacji
- 0
-
21-11-07, 22:01 #24
- Siła Reputacji
- 0
Selena, trochę powagi
Widok gnata, nawet jeśli jest gazowy (bo takiego też nie możesz teraz mieć) jest bardziej przekonujący, niż Twoja np. 18-19 letnia córka wracająca z korepetycji robiąca tak:
"Iiiiiiiiisiaaaaaa !!! Haiiii !!! Łuaaaaaa !!!" kiedy ktoś jej będzie chciał dać w dziób, bo ma komórkę. A jak zapewne wiesz, siła=masa x szybkość, więc argument jest, nie czarujmy się, co najmniej względny jeśli weźmiemy pod uwagę np. trzech pakerów.
Ale żaden z nich nie chce być tym który oberwie w gębe obezwładniającą żelatyną. A jeden oberwie na pewno. I jeszcze jedno: my nie rozmawiamy tylko o ostrej amunicji, rozmawiamy o wielu sposobach obrony, których teraz nie możesz uzyć. Liberalizacja ustawy o "broni palnej", a ustawy o "broni palnej strzelającej ostrą amunicją" to zupełnie inne sprawy
Ale na Boga, nie jakies karate :| Jeden z drugim trzasną Cię w dziób i raz-dwa zapomnisz o kursach, jakie oni mają co dwa dni na siłowni :|
Mając broń, możesz zawsze powiedzieć:
"No, chłopaki, toście mnie przestraszyli. Teraz ja sobie grzecznie odchodzę a pierwszy który się na mnie rzuci będzie miał problemy ze wzrokiem do końca życia. Nie mówię o tym, że huk ściągnie tu świadków i policję, a amunicja nie jest ostra, więc nikogo nie zabiję, tylko odeślę na intensywną terapię. Sumienie mam w razie czego spokojne. Do widzenia się z państwem."
Ja w tej sytuacji, mając nawet ostra amunicję, mówię: "Panowie, pierwszy strzał w nogi, potem w łeb. Niniejszym idę na druga stronę ulicy a wam juz dziękuje za towarzystwo".
Co Ty wypisujesz o kładzeniu trupem? No bez jaj :|
Przede wszystkim posiadanie broni działa odstraszająco na agresora i nie jesteś już bezbronna ofiarą. Więc nie opłaca się o głupią komórkę czy portfel. Koniec i kropka.
-
21-11-07, 22:34 #25
- Siła Reputacji
- 0
W komiksie to wyczytałeś? :-P
Karate to nie wszystko, nie zawsze siła fizyczna jest skutecznym orężem.
Nie jestem przekonana czy broń by mi pomogła jak bym wpadła w panikę.
Kursy samoobrony uczą jak opanować nerwy w sytuacji zagrożenia, najgorsze jest w takich chwilach spanikować, podstawą jest skupienie się na obronie i dopiero wtedy siła się przyda.
Tak na marginesie to wszelkimi sposobami będziemy namawiać córkę na kurs samoobrony.
-
21-11-07, 23:38 #26
- Siła Reputacji
- 0
Napisał osiaq
fakt pozostanie faktem, iz sama swiadomosc, ze ktos moze posiadac bron, jest dobrym sposobem na zmniejszenie przestepczosci i wzrost (poczucia) bezpieczenstwa obywateli. nie mowiac juz o tych kilku calach metalu wycelowanych w napastnika.
poruszyles jednak wazna kwestie. bron daje ci przewage nawet nad liczniejsza grupa (czego nie masz w przypadku nawet tezyzny fizycznej) - nawet przy slabym strzelcu, z jednym nabojem, nikt nie chce byc tym jedynym z grupy napastnikow, ktory dostanie.
Jakbys wpadla w panike, to nic (no moze poza ucieczka) by ci nie pomoglo. Tylko zauwaz, ze:
- niekoniecznie wszyscy by wpadli w panike
- tym bardziej wpadniesz w panike, jezeli czujesz, ze nie masz szansy (nie mowiac o przewadze) z przeciwnikiem
A ta kwestia z orezem znacznie bardziej brzmi na komiksowa, albo z filmow o panu Mijagim. Mozesz sie skupiac ile chcesz - jezeli nie masz przewagi "fizycznej", to nie masz szansy z nawet jednym przeciwnikiem, nie mowiac o grupie (w ktorej zwykle pojawiaja sie pospolici napastnicy).
Predzej przyda ci sie trening biegacza, niz kurs glebokiego oddychania i opanowywania nerwow. Jezeli ktos cie atakuje/napada, to nie trwa to pol godziny, gdzie siadasz sobie, zamykasz oczy, bierzesz kilka glebokich oddechow. Albo masz nad kims przewage, albo nie.
Bron daje ci taka przewage.
I swietnie - na pewno to jej nie zaszkodzi. Pytanie tylko na ile sam kurs poprawi jej bezpieczenstwo.
-
22-11-07, 00:22 #27
- Siła Reputacji
- 0
Chodzi o naukę jak nie wpadać w panikę.
Heheh nie chodzi wcale o oddechy, zastanawianie się czy kombinowanie jaki wariant będzie najlepszy, w takich sytuacjach ważne są sekundy. Chodzi o refleks i ocenę sytuacji.
Bronić się? np gdzie uderzyć by najbardziej zabolało czy jak odwrocić uwagę napastnika, krzyczeć o pomoc czy nogi zapas i chodu?
Taki kurs uczy jak się bronić, jak zachować spokój i zimną krew a także jak wyczuć niebezpieczeństwo, jak uniknąć zagrożenia, jak się zachowywać by nie prowokować napastnika.
Co mi po broni jak nie mogę jej dobyć bo np ręka sie trzęsie ze strachu a z gardła nie mogę wydobyć żadnego dzwięku? chodzi o naukę zachowania się.
Bardziej stawiam na psychikę jak na siłę czy broń.
-
22-11-07, 01:44 #28
- Siła Reputacji
- 0
nie mam nic przeciwko podejsciu od strony psychiki - nie mam tez nic przeciwko takiemu kursowi - wrecz przeciwnie - to swietne dopelnienie, doksztalcenie - na pewno nie zaszkodzi. jednak jestem zdania, ze kiedy dojdzie co do czego - dobrze miec bron, a przynajmniej dobrze byloby miec prawo ja miec. niestety pod tym wzgledem (i tu mysle, ze kazdy przyzna mi racje) - tj. praw obywatela do obrony - prawo jest wyjatkowo bezmyslne i surowe dla zwyczajnych obywateli (konkretnie pije do przekraczania tzw. 'obrony koniecznej' - czyli braku prawa obywatela do obrony wszelkimi dostepnymi srodkami - bo przestepca musi miec z nami szanse)..
a tak przy okazji zimnej krwi - zostalem nie raz napadniety - i z jednej z sytuacji pozostaje jeden mily aspekt (niestety - cala reszta z sytuacji pozostawia zupelnie odwrotne wspomienie) - potrafilem zachowac na tyle zimna krew, ze 'wytargowalem' karte sim z telefonu. zawsze to zachowane kontakty i o jeden problem mniej.. niestety - w tamtym czasie nie mialem przy sobie nic, co daloby mi chociaz cien szans z 3 napastnikami (chociazby na zasadzie odstraszenia tychze)..
-
22-11-07, 11:46 #29
moderator
- Siła Reputacji
- 0
-
22-11-07, 13:49 #30
- Siła Reputacji
- 0
Staram sie nie dopuszcza do takich sytuacji, myle rozsdnie, (nie myli z pani mdralisk) czasami intuicja co mi podpowiada. Nie ryzykuj jak nie musz, lepiej jest unikn zagroenia, ni pniej kombinowa jak z niego wyj cao.
Wracajc do obrony przed zagroeniem, wydaje mi si e trzeba mie silne nerwy i waciwie potrafi okreli granic obrony koniecznej. Panikarz czy furiat w razie mimalnego niebezpieczestwa z mety wycignie bro, gapa czy maruda zanim pomyli o broni moe w dzioba oberwac, dlatego uwaam e pozwolenie na bro mog mie tylko nieliczni a nie podejscie e "mam prawo to mam bro".
Powoli dochodzimy do jakiego konsensusu.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)