Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65
Temat: Studia płatne czy nie?
-
28-11-07, 09:30 #1
- Siła Reputacji
- 0
Nauka, studia, szkoła
Minister nauki planuje zmiany w systemie finansowania wyższych uczelni. Wprowadzenie częściowej lub całkowitej odpłatności za naukę w szkołach wyższych wywołało wiele dyskusji.
http://wiadomosci.onet.pl/1648726,11,item.html
Jak Wy to widzicie?
-
28-11-07, 10:30 #2
studiowałem na bezpłatnych studiach i zmieniłem je na płatne niestety w Polsce płatne i bezpłatne są równoważne tylko (stacjonarne-dzienne i niestacjonarne-zaoczne). Jestem za i przeciw za ponieważ teraz każdy idzie na studia aby studiować (imprezki etc...) a nie po to aby się czegoś nauczyć noi jak się da nauczyć czegoś w grupach 60-80 osobowych.
Mamy tylko 3 wyjścia
1) olać system zostawmy to jak jest teraz i magistra będzie miał nawet portier bo studia nie wykształcą prawdziwych specjalistów
2) kazdy dokłada do budżetu po 700 zeta miesięcznie i budujemy dodtakowe 15 uniwersytetów zatrudniamy prawdziwych profesorów a nie (kto studiował lub studiuje ten wie o co chodzi) tworzymy max 40 osobowe grupy, pełna rewolucje w programie nauczania aby uczono tego co mamy w XXI wieku a nie nie 70 lata XX wieku (nie ukrywam jest to potrzebne ale to powinna być podstawa a nie całość kształcenia) i jesteśmy narodem magistrów i specjalistów
3) odpłatność za studia + programy pomocy. Spada liczba studentów optymistycznie tylko o leni praktycznie każdy wie że polecą też wartościowi. Ci którzy studiują płacą uczelnie mają pieniądze ale UWAGA to że uczelnia będzie miała pieniądze to nie musi oznaczać poprawy i tutaj powinna być gigantyczna kontrola nad wszystkim.
Acha jeszcze jedno NIE MA nawet w Polsce bezpłatnych studiów no ostatecznie chyba tylko wtedy kiedy ktoś mieszka w tym samym mieście gdzie studiuje. Dla przyjezdnego to wygląda następująco
- lokum/stancja/dom studencki
- dojazdy do domu (po jedzenie pieniądze do rodziny)
- literatura/skrypty/książki/opracowania
- jakieś korki pomoc przy projekcie pracy
- internet
- dojazdy na samą uczelnie
- poprawki/powtarzanie przedmiotu/dziekanka
Wcale to tak różowo nie wygląda
-
28-11-07, 12:20 #3
- Siła Reputacji
- 0
Wprowadzenie odpłatności za studia sprawi, że tylko Ci bogatsi będą w stanie "zrobić" magistra, potem dostać lepiej płatną pracę i, w dłuższym okresie, posłać dzieci na studia. W ten sposób w Polsce powstanie bogata i wykształcona klasa Panów oraz biedna i niedoedukowana klasa Roboli. To już pojawiało się kilkakrotnie w historii...
Wiadomo też, że stypendia i podobne rozwiązania wcale nie działają skutecznie - zwykle są za małe, przychodzą z opóźnieniem i nieraz trafiają do tych, którzy ich tak bardzo nie potrzebują...
-
28-11-07, 12:57 #4
- Siła Reputacji
- 0
płatne czy niepłatne studia to te wydatki nadal pokryć musi student.
Zgadzam sie z doderic, że odpłatność za studia uderzy przede wszystkim w osoby z małych miejscowości i biednych rodzin, które na płatne studia nie będą sobie mogli pozwolić, już sam wyjazd do większego miasta jest sporym nadszarpnięciem domowego budżetu a doliczyć płatność za studia, stancję lub akademik, wyżywienie, pomoce naukowe itp to zbierze sie z tego niemała sumka. Płatne studnia zostaną marzeniem biednego.
-
28-11-07, 13:33 #5
- Siła Reputacji
- 0
Nie rozumiem? Studia oczywiście powinny być płatne tak, jak na całym świecie. Polska ma bezpłatne studia i zero osiągnięć naukowych.
Przecież płatne studia wychodza w konsekwencji taniej, niż bezpłatne, jeśli za dobre wyniki stosuje się system grantów (dofinansowania), który zwraca do 80% wszystkich kosztów z mieszkaniem i wyżywieniem włącznie.
I w ten sposób dobry student ma za darmo, nie ważne z jakiej rodziny pochodzi, a imprezowicz i olewacz uciekający przed wojskiem funduje stypendium dla zdolnych i pracowitych, płacąc czesne. Bardzo fajne rozwiązanie, nad czym w ogóle się zastanawiać?
-
28-11-07, 14:20 #6
-
28-11-07, 14:44 #7
- Siła Reputacji
- 0
Wydatki dla przyjezdnego studenta, które wymieniłaś uczeń musi pokryć z własnej kieszeni, niezależnie od tego czy studia będą płatne czy bezpłatne.
Studia płatne to znaczy z opłatą za naukę tzw czesne, dodaje jakbyś nadal nie rozumiała.
Konstytucja gwarantuje wszystkim bezpłatny dostep do wiedzy w publicznej szkole wyższej i jestem jak najbardziej za tym, bo każdy ma dostęp do nauki i bogaty, i biedny.
-
28-11-07, 19:15 #8
- Siła Reputacji
- 0
"studiowałem na bezpłatnych studiach i zmieniłem je na płatne niestety w Polsce płatne i bezpłatne są równoważne tylko (stacjonarne-dzienne i niestacjonarne-zaoczne). Jestem za i przeciw za ponieważ teraz każdy idzie na studia aby studiować (imprezki etc...) a nie po to aby się czegoś nauczyć noi jak się da nauczyć czegoś w grupach 60-80 osobowych.
Mamy tylko 3 wyjścia
1) olać system zostawmy to jak jest teraz i magistra będzie miał nawet portier bo studia nie wykształcą prawdziwych specjalistów
2) kazdy dokłada do budżetu po 700 zeta miesięcznie i budujemy dodtakowe 15 uniwersytetów zatrudniamy prawdziwych profesorów a nie (kto studiował lub studiuje ten wie o co chodzi) tworzymy max 40 osobowe grupy, pełna rewolucje w programie nauczania aby uczono tego co mamy w XXI wieku a nie nie 70 lata XX wieku (nie ukrywam jest to potrzebne ale to powinna być podstawa a nie całość kształcenia) i jesteśmy narodem magistrów i specjalistów
3) odpłatność za studia + programy pomocy. Spada liczba studentów optymistycznie tylko o leni praktycznie każdy wie że polecą też wartościowi. Ci którzy studiują płacą uczelnie mają pieniądze ale UWAGA to że uczelnia będzie miała pieniądze to nie musi oznaczać poprawy i tutaj powinna być gigantyczna kontrola nad wszystkim.
Acha jeszcze jedno NIE MA nawet w Polsce bezpłatnych studiów no ostatecznie chyba tylko wtedy kiedy ktoś mieszka w tym samym mieście gdzie studiuje.
Ja wiem jedno, jeśli będę miała płacić za studia dzienne, to przenoszę się na zaoczne i od tej pory będę pracowała na pełnym etapie, a nie tylko dorywczo...bo tak będzie, bo przeciez dzienne czy zaoczne przekonałam się, że niezbyt duża w tym różnica...
//1. Do cytatów uzywaj znacznika [QUOTE ][/QUOTE ]. 2. Kolor czerwony już sobie zawłaszczyłem i prosiłbym o ograniczanie jego używania. Macol
-
28-11-07, 19:51 #9
- Siła Reputacji
- 0
Jak będziesz miała wyniki, to dostaniesz dofinansowanie i będziesz miała papu, spanko i bilet za darmo.
A jak będziesz imprezować i robić wielkie nic, to będziesz płacic na innych, którzy chca się uczyc (a nie tylko studiować).
To takie proste, do bólu. I proszę, dalej każdy ma dostęp do bezpłatnej nauki: i bogaty i biedny.
Ale DO NAUKI, nie do "studiowania", z którego później i tak nic nie wynika, poza kwalifikacjami na zmywaku w Rumunii (po filologii rumuńskiej) lub po Wyższej Szkole Świeżego Powietrza (zwanej potocznie "maszynką do dyplomów przydatnych do niczego, pomagającą uciec przed wojskiem").
Na takie bzdury mają iść ciężko zarobione pieniądze podatników? Proszę Pani, tak to już tylko w Polsce zostało.
Osiągnięcia współczesnej nauki polskiej, czeskiej i radzieckiej, opartej na tym chorym systemie, wstydliwie przemilczę.
Tyle co przez ostatnie 20 lat, wynajduje się w głupich Indiach w ciągu 3 dni. W czesie kiedy my sie podniecamy odkryciem kolejnej "turbinki Kowalskiego", studenci z płatnych uczelni prezentują Google, USB, kodeki i miliony innych rzeczy nie związanych z komputerami. I mimo, ze sa na drogich uczelniach, wyniosło ich to taniej, niż bezpłatne studia w Polsce. Dostali granty (stypendia), bo są dobrzy. A płacili na nich inni, tacy dla których "studia" i "nauka" to dwie zupełnie inne sprawy.
-
28-11-07, 20:47 #10
- Siła Reputacji
- 0
a ja wcale nie wstydliwie przytoczę osiągnięcia naszych studentów, nie są tacy najgorsi jak ci sie wydaje, sądzę że trzy przyklady wystarczą.
Studenci Wydziału Matematyki, Informatyki i Mechaniki UW zajęli pierwsze miejsce w międzynarodowym konkursie programistycznym dla studentów organizowanym przez Association for Computing Machinery. Wszystkie czołowe miejsca zajęli młodzi programiści z Europy Wschodniej.Polacy zajęli cztery miejsca na podium w dwóch kategoriach finałowych największego, międzynarodowego studenckiego konkursu technologicznego – Imagine Cup 2006, który odbył się w Delhi, w Indiach.Ekipa studentów Uniwersytetu Jagiellońskiego zajęła trzecie miejsce w mistrzostwach Europy Środkowej w programowaniu zespołowym i wywalczyła awans do światowego finału w Kanadzie.
listopad 2007 r
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)