Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    January 08
    Postów
    4
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cool Access - wygląd formularzu

    Mam pytanie dotyczące tego, jak zrobić, żeby dany formularz w zależności od danego rekordu przyjmował inny wygląd (w moim przypadku inne tło). Mam baze danych księgarni i chcę żeby do każdego gatunku ksiązki (jest ich ok.20) wyświetlało się inne tło. Jak to zrobić? Czy trzeba robić jakieś tabele, kwarendy, czy od razu dokonac zmiany w formularzu? musze to zrobić do środy

  2. #2
    Obserwator
    Dołączył
    April 07
    Postów
    336
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Moga kontynuowa w poprzednim wtku

    Aby zmienia to caego formularza musisz uy funkcji Visual Basica.
    Najlepiej zrobi to w procedurze obsugi zdarzenia OnCurrent.
    Dla formularza, w jego Waciwociach dodajesz zdarzenie "Przy biecym". Wybierasz "[Procedura zdarzenia]" i wciskasz 3kropki.
    Aby zmieni to formularza musisz zmieni waciwo Picture dla formularza.
    Oto przykadowy kod:
    Kod:
    Me.Picture = "C:\Windows\Winlogo.bmp"
    "Me" odwouje si wtedy do aktywnego okna formularza.

    Wiem, e powysze rozwizanie wymaga troch umiejtnoci, ktre nie kady posiada. W kocu nie kady musi umie i lubi programowa. Tak wic chciabym zaproponowa inne rozwizanie, ktre jednak moe si tobie spodoba.
    Na formularz w Accessie mona wstawi kontrolk, ktra nazywa si "Zwizana ramka obiektu". Teraz musisz stworzy tabel, gdzie bdzie jedna kolumna z kategoriami ksiek, a drug z rysunkami (przy projektowaniu tabeli wybierz pole typu Obiekt OLE), i zrobi tak kwerend, eby do kadej ksiki doda rysunek odpowiadajcy danej kategorii. !!Rysunki musz by z rozszerzeniem .bmp!!
    Oczywicie to ta kwerenda musi by rdem danych dla formularza, a pole z rysunkiem powi ze "Zwizan ramk obiektu".

    Wreszcie moesz uy takiej Zwizanej Ramki jako rysunek obok danych ksiki albo jaka ikonka... a jak si uprzesz, to moesz z tego nawet zrobi to:
    rozcignij tylko pole na cay formularz i z menu Format wybierz Przesu na spd.

    Jeszcze maa podpowied:
    Aby wstawi rysunek do rekordu musisz klikn praw myszk na polu i wybra "Wstaw obiekt", potem zaznacz "Z pliku".

    Drugie rozwizanie ma niestety kilka wad - ale pozwol Ci samej je odkry...
    Jeeli stwierdzisz, e jest nieakceptowalne, to zapraszam jutro wieczorem na may kurs programowania w VB Tu, na forum lub na skype.

    Na koniec zaczam jeszcze may i prosty przykad uywajcy "Zwizanej ramki obiektu". Najlepiej rozpakowa go do katalogu c:\tmpbaza\

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    January 08
    Postów
    4
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Wink

    Dziki, zastosuj chyba pierwsz metod wydaje mi si atwiejsza..Czyli pracuje nad jednym formularzem, i jak zmieniam rekordy to automatycznie jakbym pracowaa nad nowym tak? Bo jak biore 'projektuj' to jest tylko oglny wzr formularzu, a ja chce eby z danym rekordem zmieniao si to. Moesz to szczegowiej wyjani : ) bde wdziczna.nie mam skype, tylko gg

    Aha, jeszcze jedno. Mam jeden formularz w ktrym jest drugi, mniejszy. Jak chc w nim wstawi nowe to to pojawia sie okienko z "object variable or with blovk variable set". jak odblokowa ten formularz?... Bo mog przesuwac w nim wszystko, ale nie moge doda adnego rysunku

  4. #4
    Obserwator
    Dołączył
    April 07
    Postów
    336
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    1. przygotuj tla dla poszczegolnych kategorii i wgraj pliki do tego samego folderu, gdzie trzymasz swoja baze; przypominam, ze pliki musza miec rozszerzenia .bmp
    2. do tabeli "gatunek" dodaj pole "obrazek" typu "Tekst"
    3. dla kazdej z kategorii wpisz w "obrazek" nazwe obrazka, np. "sensacyjne.bmp"
    4. do kwerendy "gatunek-ksika" dodaj z tabeli "gatunek" nowe pole "obrazek"

    W ten sposb masz ju dane potrzebne do zmiany ta, teraz mechanizm. Do kadego formularza, ktry chcesz zmieni, a ktry bazuje na kwerendzie "gatunek-ksika" (bo to, co masz wpisane w rdle danych to jest to samo co kwerenda, wic lepiej bazuj na kwerendzie), dodamy procedur obsugi zdarzenia, a wic kawaek kodu Visual Basic.

    5. dodaj do formularza nowe pole "obrazek", ale jako je ukryj (Widoczny=nie)
    6. otwrz formularz i poszukaj na jego karcie waciwoci okienka "Przy biecym" (zakadka Zdarzenie). Wpisz tam "[Procedura zdarzenia]" i nacinij na 3kropki.
    7. Otworzy si edytor Visual Basic z nowo utworzon procedur "Private Sub Form_Current()". Musisz j zmieni tak, eby przy kadym wywoaniu tej procedury "Picture" formularza zmienia si na warto zapisan w polu "obrazek".
    Tak wic funkcja musi wyglda tak:
    Kod:
    Private Sub Form_Current()
        Me.Picture = Me!obrazek
    End Sub
    Albo, eby zabezpieczy si przed bdami i brakiem rysunkw dla niektrych kategorii:
    Kod:
    Private Sub Form_Current()
    On Error Goto Current_Error
        txt = Null
        If Not IsNull(txt) And txt <> "" Then
            Me.Picture = Me!obrazek
        Else
            'co ma sie dziac, jezeli nie ma obrazka dla kategorii?
            'wybierz jedn linijk z 3 poniszych
            Me.Picture = "default.bmp"   'jezeli ma byc wyswietlony obrazek domyslny
            Me.Picture = "(brak)"   'jezeli nie ma byc wyswietlony zaden obrazek - dla Access PL
            Me.Picture = "(none)"   'jezeli nie ma byc wyswietlony zaden obrazek - dla Access EN
        End If
        Exit Sub   'zakocz 
        
    Current_Error:
        'co zrobi w przypadku jakiego bdu, ktry nie zosta wyej przewidziany, np. jak nie ma obrazka na dysku, a jest jego nazwa zapisana w tabeli? - w tym przypadku NIC
    End Sub

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. wygląd strony w IE 6.0 SP2
    By sirtepek in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 25-07-07, 13:19
  2. Zmiana wyglądu
    By Konqueror in forum INNE TEMATY
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 20-05-07, 12:16
  3. jak wygląda sieciowa baza danych MS Access?
    By kamilaza in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAX
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 16-05-07, 14:00
  4. Tak wygląda bezprawie
    By dom in forum PRAWO I BEZPRAWIE
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 29-01-05, 17:38

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer