Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    January 08
    Postów
    2
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    IE, a Firefox :/

    BARDZO PROSZĘ O POMOC

    Mój problem wygląda mianowicie:
    W FireFox wszystko wygląda tak jak powinno czyli tekst jest równocześnie z grafiką po lewej stronie:


    a w IE tekst zjeżdża w dół czyli najpierw są obrazki a pod obrazkami tekst:/


    oto kod css:

    Kod:
    body {
            background-color: #f2f2f0;
            margin: 0;
            padding: 0;
            text-align:center;
        }
    
    div {
            font: verdana 12px #000;
            position:relative;
        }
    a {
                  text-decoration: none;
           }
    #container {
                  background: url(images/background.jpg);
            margin:0 auto;
            padding:0 0px 0 0px;
            position:relative;
            width:1000px;
                  height:100%;
            text-align:left;
            clear: both;
                  background-color:#FFFFFF;
        }
    
    #naglowek {
            background: #fff url(images/logo.jpg) no-repeat;
            width:1000px;
            height:181px;
            margin-bottom:0px;
        }
    #menu {
            background: #fff url(images/pasek.jpg) no-repeat;
            width:auto;
            height:33px;
            margin-bottom:0px;
                  margin-top:-16px;
           }
    #menu ul {
                  list-style: none;
           }
    #menu li {
                  float: left;
                  padding-left:50px;
                  padding-top:5px;
                    font-weight: bold;
                    font-size: 14px;
           }
    #menu a {
                  display: block;
                  line-height: 20px;
                  padding: 0 8px;
                  color: #fff;
                  font-weight: bold;
           }
    #menu a:hover {
                  background: #fff;
                  color: #294b9d;
           
           }
    #lewy {
            background: #fff
            width:160px;
                  height:100%;
            float:left;
                  padding-left:0px;
                  margin-left:28px;
           }
    #lewy dl {
                  margin: 0px;
           }
    #lewy dt {
                  font-size: 12px;
                  color: #000;
                  background:url(images/menu.jpg) no-repeat;
                  font-weight: bold;
                  height:20px;
                  width:157px;
                  padding-top:6px;
                  text-align:center;
           }
    #lewy dd {
                  font-size:13px;
                  margin-top:3px;
                  margin-left:6px;
           }
    #lewy a {
                  font-size:14px;
                  color: #000000;
                  line-height: 150%;
           }
    #lewy a:hover {
                  text-decoration:underline;
    }
    #bottom {
                  background:
                  width:160px;
                  height:8px;
                  margin-top:20px;
    }
    #srodek {
            background: #fff
            width:400px;
                  height:auto;
            float:left;
                  margin-left:50px;
                  margin-top:3px;
                  margin-bottom:40px;
           }
    #srodek a {
                  color:#000000;
                  text-decoration:underline;
    }
    #srodek h2 {
                  padding-top:15px;
                  background-color:#FFFFFF;
            font-size: 15px;
                  color: #294b9d;
                  line-height: 150%;
                  padding-left:15px;
                  margin-top:0px;
           }
    #srodek p {
                  margin-bottom:8px;
                  text-indent: 15px;
                  text-align: justify;
                  padding-left:15px;
                  padding-right:5px;
                  padding-top:0px;
                  padding-bottom:4px;
                  font-size:12px;
                  font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
           }
    #tlo2 {
                  background: url(images/tlo_2.jpg) repeat;
                  float:right;
                  width:27px;
                  height:400px;
           }
    #stopka {
            background: #f2f2f0 url(images/stopka.jpg) no-repeat;
            clear:both;
                  font-size:11px;
                  font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
                  height:28px;
                  color:#FFFFFF;
                  padding-top:8px;
                  padding-right:30px;
           }
    #stopka a {
                  color: #FFFFFF;
           }
    #stopka a:hover {
                  text-decoration:underline;
           }
    #copyright {
                  float:left;
                  padding-left:300px;
           }
    #design {
                  float:left;
                  margin-left:50px;
    }

    a tutaj html:

    Kod:
    <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
    <html>
    <head>
    <meta name="generator" content="WebSite PRO 4.3" />
      <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
      <meta http-equiv="Content-Language" content="pl" />
      <meta name="Keywords" content="klimatyzacja, wentylacja, chłodnitwo, montaż, projektowanie, naprawa" />
      <meta name="Description" content="........ Myszków" />
      <meta name="Robots" content="ALL" />
      <meta name="Author" content="Marcin Polak" />
      <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
      <title>".........." Klimatyzacja, wentylacja, chłownictwo</title>
    </head>
    
    <body>
    <div id="container">
       
    <div id="naglowek"></div>
           
    <div id="menu">
      <ul>
      <li><a href="http://www..............webd.pl/index.html">O firmie</a></li>
      <li><a href="http://www..............webd.pl/produkty.html">Produkty</a></li>
      <li><a href="http://www...............webd.pl/uslugi.html">Usługi</a></li>
      <li><a href="http://www................webd.pl/realizacje.html">Realizacje</a></li>
      <li><a href="http://www.................webd.pl/kontakt.html">Kontakt</a></li>
      </ul>
    </div>
           
    <div id="lewy">
    <br>
        <dl>
        <dt>Współpraca:</dt>
        <br>
        <br>
        <br>
        <dd><img src="http://www.............webd.pl/polstowest.gif"></dd>
        <br>
        <br>
        <dd><img src="http:/www...............webd.pl/cryos.jpeg"></dd>
        <br>
        <br>
        <dd><img src="http:/www.................webd.pl/idi.gif"></dd>
        <br>
        <br>
        <dd><img src="http:/www................webd.pl/fujitsu.gif"></dd>
        <br>
        <br>
        <dd><img src="http:/www.................webd.pl/cac.gif"></dd>
        <br>
        <br>
        <dd><img src="http:/www...................webd.pl/lg2.jpeg"></dd>
        <br>
        <br>
        <dd><img src="http:/www..................webd.pl/economic.jpeg"></dd>
        </dl>
    <div id="bottom"></div>
    </div>
    
    
    <div id="srodek">
          <br>
          <br>
          <br>
    <h1>Witamy na stronie <br>
        firmy ".................." Myszków.</h1><br>
    
       <h2>Z przyjemnością chcielibyśmy zaprezentować Państwu naszą ofertę związaną<br>
       z usługami klimatyzacji, wentylacji oraz chłodnictwa. Jesteśmy firmą działającą<br>
       na terenie Polski połódniowej. Oferowana przez nas klimatyzacja i wentylacja<br>
       charakteryzuje się wysoką i sprawdzoną niezawodnością. Mamy za sobą lata<br>
       doświadczeń, które procentują przy każdym powierzanym nam projekcie.<br>
       Naszą domeną jest sumienność, pracowitość, terminowość, co potwierdzają liczne<br>
       listy referencyjne. Zespół tworzący firmę ....................Myszków składa się z <br>
       wykwalifikowanych pracowników, dla których praca to przyjemność, co przekłada <br>
       się na jakość wykonywanej pracy.Powierzone nam zadania są wykonywane z <br>
       największą dokładnością przez naszych pracowników. Pragniemy, aby logo firmy <br>
       oraz jego barwy kojarzyły się z porządkiem, bezawaryjnością oraz <br>
       wysokim poziomem wykonywanych usług.</h2>
    
         
    
    </div>       
    
    <div id="stopka">
    <div id="copyright">Copyright by Marcin Polak</div>
    <div id="design">Design by ...............Myszków</div>
    </div>
       
    </div>   
    </body>
    </html>

    Szukałem odpowiedzi na internetowych kursach ale nie moge znaleść odpowiedzi Może mi ktoś pomóc ? przypuszczam że to jakiś drobiazg

  2. #2
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 05
    Postów
    474
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    IE 7.0 wyświetla poprawnie. "Szóstką" się nie przejmuj, nie Ty jednen masz ten problem i z reguły się to olewa. Kto chce mieć ładnie pod IE6 i FF, ten robi strony na tabelkach a nie na css.

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    January 08
    Postów
    3
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał osiaq Zobacz post
    IE 7.0 wyświetla poprawnie. "Szóstką" się nie przejmuj, nie Ty jednen masz ten problem i z reguły się to olewa. Kto chce mieć ładnie pod IE6 i FF, ten robi strony na tabelkach a nie na css.
    Jasne, nie potrafisz, olej ... 40% polskich internautów ;-) (http://www.ranking.pl/)

    Sprawa jest znana: IE czasem podczas renderowania wychodzi o 1-2 piksele za szeroki element i nie mieści się podczas rozkładu w szerokości kontenera. Zwłaszcza jeśli masz w środku coś pisane kursywą (IE najpierw rozmieszcza elementy i łamie linie, potem pochyla czcionkę co dodaje parę pikseli do szerokości)

    Metody są 2:
    - mniej elegancka - odejmować po jednym pikselu z szerokości kolumn aż do uzyskania poprawnego efektu. (możesz to zrobić w osobnym CSS dla IE6 włączonym za pomocą komentarzy warunkowych.
    - bardziejsza ;-) dodać atrybut overflow-x: hidden; (i obowiązkowo szerokość) dla kontenera. Wtedy nawet jeśli bloki wyjdą IE o te pikselki za szerokie - rozłożą się poprawnie i schowają nadmiar pod krawędź obiektu nadrzędnego.

    Proste? Ano właśnie.

    Dodatkowa uwaga: Wywal te <BR>y po co Ci to? Jeśli chcesz zrobić odstęp zawartości od krawędzi bloku używasz "padding" w stylach i masz kontrolę co do piksela. Odstępy między blokami - margin.

    Nie wierz, że się czegoś nie da ;-) Zanim pojawił się IE6 ludzie pisali poprawny beztabelkowy kod, choć miało to swoje ograniczenia. W IE6 jest znacznie łatwiej. Siódemka oprócz masy nowych błędów poprawiła nieco obsługę CSS, IE8 ma być podobno rewolucją w tym względzie ... podobno... ;-)

    --
    TomekK
    http://www.dostepny.net

  4. #4
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 05
    Postów
    474
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Oj, Tomekk A te 40% polskich internautów? Zapomniałes o adblocku i noscripcie, który te badania po prostu wycina. Nie przesadzałbym z 40% internautów, zdecydowanie. Zwłaszcza że IE7 wchodzi z aktualizacjami. Idąc tym tropem można jeszcze optymalizować pod IE4, ale gdzie tu sens.

    Też byłem idealistą, a jakże! Po kilku stronkach z bardziej skomplikowaną grafika po prostu olałem ie6 i robię na CSS, bo ie7 całkiem dobrze sobie z tym radzi. Dlaczego tabelki? Bo robienie dwóch wersji strony to już nieporozumienie

  5. #5
    Obserwator
    Dołączył
    January 08
    Postów
    3
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał osiaq Zobacz post
    Oj, Tomekk A te 40% polskich internautów? Zapomniałes o adblocku i noscripcie, który te badania po prostu wycina. Nie przesadzałbym z 40% internautów, zdecydowanie. Zwłaszcza że IE7 wchodzi z aktualizacjami. Idąc tym tropem można jeszcze optymalizować pod IE4, ale gdzie tu sens.
    Można się spierać o kilka procent, ale fakt jest. Jeśli robisz stronę, która ma "sprzedawać" (nieistotne, czy wprost eCommerce, czy wizytówkę firmy), a która odstraszy, nawet niech Ci będzie 20% (czyli co piątego potencjalnego klienta) - sorry no bonus - wypadasz. Zresztą w niektórych grupach docelowych odsetek IE6 będzie znacznie wyższy.

    Cytat Napisał osiaq Zobacz post
    Też byłem idealistą, a jakże! Po kilku stronkach z bardziej skomplikowaną grafika po prostu olałem ie6 i robię na CSS, bo ie7 całkiem dobrze sobie z tym radzi. Overflow w większości nie działa lub zaczyna rozwalać FF, któremu też daleko do poprawnej obsługi CSS Jeżeli ktoś się upiera przy IE6, robie na tabelkach i kasuję więcej, bo robienie dwóch wersji strony to już nieporozumienie
    Ja nie jestem idealistą, jestem praktykiem i realistą. Jakoś problemów z obsługą overflow w Fx nie stwierdziłem. Możesz podać przykład?

    Broń boże nie sugeruję robienia dodatkowej wersji strony. Tylko dodatkowego CSS do obsługi bugów IE czasem drugiego specyficznego do IE6. Poniżej IE5.5 strona ma być czytelna, nie musi wyglądać. Dodatkowe CSSy dodajesz w komentarzach warunkowych i masz z głowy.

    Rzecz w tym, że naprawdę wielu ludzi korzysta z IE6. Olanie ich nie wchodzi w rachubę jeśli poważnie myślisz o wizerunku. A jeśli robisz stronę na rynek amerykański, to musisz się liczyć, że ktoś, kto nie mógł z niej skorzystać wytoczy Ci proces.

  6. #6
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 05
    Postów
    474
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    No cóż, masz rację Ja tam i tak robię na tabelkach, cenię sobie czas i wygodę. Styli oczywiście używam, ale siatka strony to zawsze tabela. Nie mam problemów z wyglądem, niezależnie od przeglądarki. I to właśnie radze każdemu: siatka na tabelce albo olanie ie6.
    Oczywiście jest inna opcja: poświecic kilka miesięcy na zgłębianie tajników CSS 2.0 i sztuczek. No ale to już jak kto chce. Ja wolę zgłębiać w tym czasie Javę i C#

  7. #7
    Obserwator
    Dołączył
    January 08
    Postów
    3
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał osiaq Zobacz post
    No cóż, masz rację Ja tam i tak robię na tabelkach, cenię sobie czas i wygodę. Styli oczywiście używam, ale siatka strony to zawsze tabela. Nie mam problemów z wyglądem, niezależnie od przeglądarki. I to właśnie radze każdemu: siatka na tabelce albo olanie ie6.
    Oczywiście jest inna opcja: poświecic kilka miesięcy na zgłębianie tajników CSS 2.0 i sztuczek. No ale to już jak kto chce. Ja wolę zgłębiać w tym czasie Javę i C#
    Eeee tam miesiące. Głupoty w IE to kilka(naście) niuansów. Po 2-3 serwisach masz to we krwi.
    Używając tabel dorzucasz kupę niepotrzebnego kodu = dodatkowe kilobajty, Tracisz semantykę, nie możesz sobie pozwolić na dowolne (związane z semantyką nie prezentację) szeregowanie treści. Nie zbudujesz naprawdę ambitnego projektu graficznego - który nie da się opisać prostą siatką. W razie zmiany koncepcji piszesz na nowo zamiast podmienić plik CSS. A co najważniejsze strona zgodna ze standardami powstaje szybciej - wystarczy trochę pracy na początek - później procentuje.

    Kończmy temat bo sie robi przeciąganie liny. Nie chcesz się nauczyć twoja rzecz, tylko nie wmawiaj innym, że się "nie da" albo, że się "nie opłaca". A może właśnie tak rób? Będę miał mniej konkurencji :tak_trzymaj:

    Zainteresowanym, polecam manifest beztabelkowca ;-) http://osiolki.net/tabelki/

    No offence iwo:

    --
    http://www.dostepny.net

  8. #8
    Obserwator
    Dołączył
    January 08
    Postów
    2
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    dzięki wielkie powoli coś zaczynam kombinować i jakoś wychodzi a co z tego będzie sie zobaczy doceniam Wasze spostrzeżenia i uwagi... gorąco dziękuję i pozdrawiam

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Firefox słownik ang->pol, lub ang->ang.
    By Mirthall in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 29-03-10, 10:33
  2. Firefox a protokół mms
    By szyszy in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAX
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 01-12-07, 14:28
  3. Firefox v. Flash
    By Morfeusz in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 16-06-06, 20:54
  4. Naprawa Image w Firefox-e
    By Jerzyala in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 06-06-06, 03:46
  5. Firefox i jego wyszukiwarki
    By Morfeusz in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 22-02-06, 00:26

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer