Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
-
12-02-08, 12:32 #1
- Siła Reputacji
- 0
-
12-02-08, 16:58 #2
- Siła Reputacji
- 0
Zaley co rozumiesz pod nazw "nominalna". 8GB "producenckie", to wanie 7.5GB "informatyczne", e si tak wyra.
Jeli Windows -> prawy przycisk -> Waciwoci pliku podaje Ci w GB, to tyle samo GB (a nawet ciut wicej) powiniene mie na pendrive. To samo poda Ci na waciwociach dysku wymiennego (pendrive'a).
Najprociej porwna to przez ilo bajtw, czyli pene 7 245 627 244b (warto przypadkowa). Zastanawianie si czy 7,4GB zmieci si na 7,4GB przy tych wielkociach i zaokrgleniach nie ma najmniejszego sensu.
Inn spraw jest fakt, e wikszo pendrivw jest formatowane domylnie jako FAT, a ten system plikw limituje Ci do maksymalnego rozmiaru pojedynczego pliku rwnemu 2GB. Czyli wgrasz 4 razy po 2GB, ale 1 x 8GB ju nie.
Moesz sprbowa przeformatowa pendrive na NTFS, ale upewnibym si e dopuszcza on co takiego (np. jeli jest z odtwarzaczem MP3, to na 90% si wysypie).
-
12-02-08, 21:41 #3
- Siła Reputacji
- 0
-
12-02-08, 21:41 #4
- Siła Reputacji
- 0
Dzięki, o to mi właśnie chodziło
O widzisz, o tym nie pomyślałemCzasem muszę przenieść bardzo duży plik (np. ponad 7 giga) i nie chce mi się go dzielić na kawałki i pakować na DVD-RW (bo to zajmuje wieki i wymaga dużo miejsca na dysku). Zastanawiałem się, czy pendrive nie będzie w tym pomocny, ale skoro jest tak, jak piszesz, to muszę mieć pewność, że będzie się go dało przeformatować na NTFS... Muszę się zastanowić
BTW - a może ma ktoś doświadczenia z jakimś konkretnym modelem (8, albo nawet 16 giga) i wie, że da się go bez problemu przeformatować? Bo jeśli mam kupować bez pewności, że to zadziała, to raczej sobie odpuszczę.
-
12-02-08, 22:08 #5
- Siła Reputacji
- 0
-
13-02-08, 01:41 #6
- Siła Reputacji
- 0
Hmm... nie mylaem o tym, ale moe to faktycznie dobry pomys
Za t sam cen mog mie 16 giga na pendrive'ie i kilkaset giga w przenonym dysku.
Jeli mog zrobi offtop w swoim wasnym temacieto dwa pytania:
1. Jak wygldaj transfery w przypadku takich zewntrznych dyskw? Teoretycznie s duo szybsze, ni pendrive, ale jak to wyglda w praktyce?
2. Czy taki zewntrzny dysk da si po prostu podczy do USB i uywa? Gdybym na przykad chcia co na niego wrzuci, zanie do punktu ksero i wydrukowa to nie bdzie problemu?
Wielkie dziki za odpowiedzi
-
13-02-08, 10:38 #7
- Siła Reputacji
- 0
1. Idzie bardzo szybko, w ciągu kilkunastu sekund skopiować można kilkaset MB danych. Kopiuje mi nawet szybciej niż z partycji na partycję w obrębie tego samego dysku.
2. Tak, ale jeżeli chcesz zakupić dysk 3,5" i zrobić go przenośnym to będziesz musiał liczyć się z tym, że trzeba do niego oddzielny zasilacz, ale za 1zł dostaniesz grubo ponad 10MB pojemności (ja za 300zł mam 400GB dysk). Natomiast dyski 2,5" nie wymagają zewnętrznego zasilania - czerpią je bezpośrednio z portu USB, jednakże ich cena jest o wiele wyższa i za 1zł wychodzi koło 3MB.
Ogólnie dyski takie są wykrywane najpierw jako standardowe urządzenie magazynujące, po czym wykrywa prawidłowo dysk (producent i model) i można go używać od razu.
-
13-02-08, 19:53 #8
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)