Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Temat: Który Linuks

  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    March 08
    Postów
    38
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Który Linuks

    Dziś naszło mnie by zmierzyć się z Linuxem - a to zaczęło się od tego iż po raz n-ty miałem zrzut pamięci i znienawidzony blue screen. Jaką dystrybucję polecacie i dlaczego akurat tą? Co sądzicie o FreeBSD ? Dodam iż kompa mam starego , CPU 1 GHz , 380 MB RAM , RIVA TNT 2 32 MB. I by na tym sprzęcie linuks bez problemu się uruchamiał. Dodatkowo by była obsługiwana karta sieciowa Realtek RTL8180 Wireless LAN (Mini-) PCI NIC. Gdy ta karta będzie wpierana (a dawniej nie była i przez to Internet mi nie chodził - bo mam radiówkę) to będzie super.

  2. #2
    Obserwator
    Dołączył
    April 07
    Postów
    336
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Mnie też naszło wreszcie na linuxa - może dlatego, że sprawiłem sobie miłego laptopa, a może to niemy nacisk kolegów w pracy...
    Dość powiedzieć, że wiele doświadczonych osób przesiadło się na Ubuntu, i właśnie tą dystrybucję mi poleciło. U mnie działa bardzo ładnie na IBM X41: 1.5 GHz i 1GB ramu z czego zużywa jakieś 300-400 MB.

    Myślę, że w Twoim przypadku dobrą drogą będzie wypróbowanie najpierw dystrybucji LiveCD i pooglądanie, która będzie chciała wykryć Twój sprzęt.
    Druga zasada (którą kiedyś znalazłem na tym forum): wybierz taką dystrybucję, jaką posiada Twój lokalny guru - w razie problemów będzie łatwiej go zaprosić i rozwiązać

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    March 08
    Postów
    38
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    jaką posiada Twój lokalny guru
    ale ja zadnego nie znam. jak wspomnialem ta karta Realtek MUSI byc wspierana !!

  4. #4
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 07
    Postów
    940
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    sterowniki do tej karty sa dostepne dla linuksa (oto dowod), ale obawiam sie, ze jaka dystrybucje bys nie wybral, to sterowniki do niej bedziesz musial doinstalowac recznie.

  5. #5
    Obserwator
    Dołączył
    February 06
    Postów
    23
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał rouge Zobacz post
    Dodam iż kompa mam starego , CPU 1 GHz , 380 MB RAM , RIVA TNT 2 32 MB. I by na tym sprzęcie linuks bez problemu się uruchamiał.
    Rozbawiłeś mnie tym twierdzeniem
    Linux to nie Vista nie musisz mieć 2GB pamięci RAM.
    Zainstaluj lekkie środowisko graficzne i będzie latało szybko i stabilnie.

    FreeBSD to fajny system ale to nie Linux.
    Jeśli nie miałeś do tej pory styczności z systemami uniksopodobnymi to nie bierz się za *BSD.

  6. #6
    Obserwator
    Dołączył
    August 07
    Postów
    10
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał hans Zobacz post
    Rozbawiłeś mnie tym twierdzeniem
    Linux to nie Vista nie musisz mieć 2GB pamięci RAM.
    Zainstaluj lekkie środowisko graficzne i będzie latało szybko i stabilnie.

    FreeBSD to fajny system ale to nie Linux.
    Jeśli nie miałeś do tej pory styczności z systemami uniksopodobnymi to nie bierz się za *BSD.
    Witam,według mnie niezłym systemem jest.Ubuntu.Ja jednak używałem Linuksa Minta ze środowiskiem graficznym Gnome.Uważam,że jest bardzo przyjemnym systemem,a do tego ma zainstalowane od razu kodeki.Mint pracował u mnie na starym stacjonarnym kompie bez problemów.Potem śmigał bez problemów na nowym laptopie Asus.Polecam.8-).Jeśli dodatkowo mogę poradzić.Odwiedź fora linuksowe lub stronkę jaki linuks.pl

  7. #7
    Obserwator
    Dołączył
    October 09
    Postów
    8
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Pozwole sobie i ja zadac pewne pytanie dotyczace Linuksa??
    Otoz wyczytalam ze aby bezpiecznie przeprowadzac transakcje bankowe najlepiej robic to na boot up disku np. Ubuntu,ze nie trzeba instalowac programu ale zalatwiac wszystko z plytki.I teraz mam pytanie czym to sie je,gdzie to zakupic i czy obsluga tego czegos jest dla laika komputerowego zrozumiala i jasna??Bardzo prosze o odpowiedz.

  8. #8
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    May 07
    Postów
    173
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Ja nie używam Ubuntu tylko openSUSE bo moim zdaniem jest łatwiejszy w obsłudze jako, że wszystko jest w nim w trybie graficznym czyli żadnych poleceń z klawiatury nie trzeba wpisywać. Linuxy Live CD najlepiej jest po prostu pobierać z ich macierzystych stron i nagrywać sobie w domu na płytkę. Tu jest miejsce skąd można pobrać openSUSE http://software.opensuse.org/, tu jest stronka z wersją z bardziej Windowsopodobnym interfejsem http://news.opensuse.org/2009/01/09/...-opensuse-111/


    a tu jest strona Ubuntu: http://ubuntu.pl/pobierz.php

  9. #9


    Twoja ocena: Yes No

    Hmmm, GNOME mi nawet czasem 300 MB pamięci mi nie przekracza, a i tak jak masz SWAP to sobie trochę możesz poszaleć.... Jednak mam mieszane uczucia po używaniu Linuksa na starszych komputerach. Więc na wszelki wypadek spróbuj jakąś dystrybucję z XFCE. Albo jak chcesz mieć wyższą wydajność to Arch Linux - akurat jesteś w dobrej sytuacji bo nVidia dobrze wspiera Linuksa. Nie będę polecał XUbuntu bo ma paczki do podstawowych rzeczy trochę zrypane (SMplayer - obraz się zacina czasem, że trzeba 2 razy spację wcisnąć aby ponownie wystartowało, flashplayer - dźwięk spóźnia). W sumie firma RedHat to pierwsza, która pozbierała Linuksa w całość, więc możesz spróbować CentOS (http://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/...386-LiveCD.iso ), dystrybucję, która jest na darmowych paczkach z RedHat Enterprise. Jak chcesz coś łatwiejszego (na pierwszy rzut oka :]) od Arch'a oczywiście

  10. #10
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 09
    Postów
    100
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    witam
    na początek polecam dystrybucję linuksa po polsku slax.Jest dużo mniejsza ok 200MB do pobrania od ubuntu ok 700MB do pobrania.
    Pobierz plik iso stąd
    http://www.sendspace.pl/file/26a926b55602593da74ca8c
    wypal iso na CD i wystartuj komputer z CD.Slax się uruchomi obsługa podobna do windowsa.
    pozdrawiam

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. programik który udaje inny procesor
    By janeczeknt in forum OPROGRAMOWANIE
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 14-09-07, 20:26
  2. Który internet lepszy?
    By sirtepek in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 23-07-07, 19:33
  3. Jak usunąć program który się sam zainstalował
    By mientka in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 20-07-07, 06:55
  4. Człowiek ,który znalazł ...
    By Oliwka in forum INNE TEMATY
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 29-08-06, 16:53
  5. PC, który będzie działał z MS Vista...
    By maciej3 in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 17-01-06, 02:57

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer