Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33
Temat: Który Linuks
-
26-03-08, 22:14 #1
- Siła Reputacji
- 0
Który Linuks
Dziś naszło mnie by zmierzyć się z Linuxem - a to zaczęło się od tego iż po raz n-ty miałem zrzut pamięci i znienawidzony blue screen. Jaką dystrybucję polecacie i dlaczego akurat tą? Co sądzicie o FreeBSD ? Dodam iż kompa mam starego , CPU 1 GHz , 380 MB RAM , RIVA TNT 2 32 MB. I by na tym sprzęcie linuks bez problemu się uruchamiał. Dodatkowo by była obsługiwana karta sieciowa Realtek RTL8180 Wireless LAN (Mini-) PCI NIC. Gdy ta karta będzie wpierana (a dawniej nie była i przez to Internet mi nie chodził - bo mam radiówkę) to będzie super.
-
27-03-08, 11:33 #2
- Siła Reputacji
- 0
Mnie też naszło wreszcie na linuxa - może dlatego, że sprawiłem sobie miłego laptopa, a może to niemy nacisk kolegów w pracy...
Dość powiedzieć, że wiele doświadczonych osób przesiadło się na Ubuntu, i właśnie tą dystrybucję mi poleciło. U mnie działa bardzo ładnie na IBM X41: 1.5 GHz i 1GB ramu z czego zużywa jakieś 300-400 MB.
Myślę, że w Twoim przypadku dobrą drogą będzie wypróbowanie najpierw dystrybucji LiveCD i pooglądanie, która będzie chciała wykryć Twój sprzęt.
Druga zasada (którą kiedyś znalazłem na tym forum): wybierz taką dystrybucję, jaką posiada Twój lokalny guru - w razie problemów będzie łatwiej go zaprosić i rozwiązać
-
27-03-08, 15:29 #3
- Siła Reputacji
- 0
-
27-03-08, 18:47 #4
- Siła Reputacji
- 0
sterowniki do tej karty sa dostepne dla linuksa (oto dowod), ale obawiam sie, ze jaka dystrybucje bys nie wybral, to sterowniki do niej bedziesz musial doinstalowac recznie.
-
30-04-08, 14:12 #5
- Siła Reputacji
- 0
Rozbawiłeś mnie tym twierdzeniem
Linux to nie Vista nie musisz mieć 2GB pamięci RAM.
Zainstaluj lekkie środowisko graficzne i będzie latało szybko i stabilnie.
FreeBSD to fajny system ale to nie Linux.
Jeśli nie miałeś do tej pory styczności z systemami uniksopodobnymi to nie bierz się za *BSD.
-
08-06-09, 21:18 #6
- Siła Reputacji
- 0
Witam,według mnie niezłym systemem jest.Ubuntu.Ja jednak używałem Linuksa Minta ze środowiskiem graficznym Gnome.Uważam,że jest bardzo przyjemnym systemem,a do tego ma zainstalowane od razu kodeki.Mint pracował u mnie na starym stacjonarnym kompie bez problemów.Potem śmigał bez problemów na nowym laptopie Asus.Polecam.8-).Jeśli dodatkowo mogę poradzić.Odwiedź fora linuksowe lub stronkę jaki linuks.pl
-
17-10-09, 18:44 #7
- Siła Reputacji
- 0
Pozwole sobie i ja zadac pewne pytanie dotyczace Linuksa??
Otoz wyczytalam ze aby bezpiecznie przeprowadzac transakcje bankowe najlepiej robic to na boot up disku np. Ubuntu,ze nie trzeba instalowac programu ale zalatwiac wszystko z plytki.I teraz mam pytanie czym to sie je,gdzie to zakupic i czy obsluga tego czegos jest dla laika komputerowego zrozumiala i jasna??Bardzo prosze o odpowiedz.
-
17-10-09, 19:22 #8
- Siła Reputacji
- 0
Ja nie używam Ubuntu tylko openSUSE bo moim zdaniem jest łatwiejszy w obsłudze jako, że wszystko jest w nim w trybie graficznym czyli żadnych poleceń z klawiatury nie trzeba wpisywać. Linuxy Live CD najlepiej jest po prostu pobierać z ich macierzystych stron i nagrywać sobie w domu na płytkę. Tu jest miejsce skąd można pobrać openSUSE http://software.opensuse.org/, tu jest stronka z wersją z bardziej Windowsopodobnym interfejsem http://news.opensuse.org/2009/01/09/...-opensuse-111/
a tu jest strona Ubuntu: http://ubuntu.pl/pobierz.php
-
17-10-09, 19:51 #9
- Siła Reputacji
- 0
Hmmm, GNOME mi nawet czasem 300 MB pamięci mi nie przekracza, a i tak jak masz SWAP to sobie trochę możesz poszaleć.... Jednak mam mieszane uczucia po używaniu Linuksa na starszych komputerach. Więc na wszelki wypadek spróbuj jakąś dystrybucję z XFCE. Albo jak chcesz mieć wyższą wydajność to Arch Linux - akurat jesteś w dobrej sytuacji bo nVidia dobrze wspiera Linuksa. Nie będę polecał XUbuntu bo ma paczki do podstawowych rzeczy trochę zrypane (SMplayer - obraz się zacina czasem, że trzeba 2 razy spację wcisnąć aby ponownie wystartowało, flashplayer - dźwięk spóźnia). W sumie firma RedHat to pierwsza, która pozbierała Linuksa w całość, więc możesz spróbować CentOS (http://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/...386-LiveCD.iso ), dystrybucję, która jest na darmowych paczkach z RedHat Enterprise. Jak chcesz coś łatwiejszego (na pierwszy rzut oka :]) od Arch'a oczywiście
-
17-10-09, 19:52 #10
- Siła Reputacji
- 0
witam
na początek polecam dystrybucję linuksa po polsku slax.Jest dużo mniejsza ok 200MB do pobrania od ubuntu ok 700MB do pobrania.
Pobierz plik iso stąd
http://www.sendspace.pl/file/26a926b55602593da74ca8c
wypal iso na CD i wystartuj komputer z CD.Slax się uruchomi obsługa podobna do windowsa.
pozdrawiam
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)