Poka偶 wyniki od 1 do 4 z 4
Temat: [help]Formularz i logowanie
-
11-04-08, 16:33 #1
- Do艂膮czy艂
- April 08
- Post贸w
- 2
- Si艂a Reputacji
- 0
[help]Formularz i logowanie
Witam wszystkich
wiec sprawa wyglada takk i prosze o pomoc ;) :
Musze zrobic formularz i pozniej do tego utworzyc skrypt w php zeby mnie logowa硂 na moich danych i jakos mi nie wychodzi :(
Planuje zrobic tak, ze jak wpisze "nazwe u縴tkownika"=Dudi , i hase砶o"123" to mi php przetworzy dane no ii wyskoczy mi tekst cos w stylu "Witaj Panie" a jak bedzie zle haselko to np. "get lost".
Formularze.htm
<FORM NAME="formularz" METHOD="post" ACTION="skrypt.php">
Nazwa u縴tkownika<br>
<input type="yo" name="nazwa" size="20" Value=""><br>
Has硂<br>
<input type="password" name="pole_hasla" size="20" value=""><br>
<button type="submit" name="Ok"><font size="2" face="Courier
New"><b>Okk</b></font></button>
</form>
skrypt.php
<?php
echo($_POST['nazwa']);
$_POST('nazwa')="Dudi";
if($_POST=="Dudi") {
echo"no dzialaj ;)";
} else {
echo"no dzialaj ;)";
}
?>
W czym problem ? i jak mam utworzyc skrypt w php zeby takie cos dzialalo
Kazda pomoc mile widziana;-) 8-)
-
11-04-08, 19:19 #2
- Do艂膮czy艂
- April 07
- Post贸w
- 336
- Si艂a Reputacji
- 0
No w艂a艣nie, w czym problem? Bo w ko艅cu nie napisa艂e艣, co si臋 tak na prawd臋 dzieje (albo nie dzieje) - tylko, 偶e "co艣" nie wychodzi...
Na szcz臋艣cie przyk艂ad jest prosty...
Dwie rzeczy do poprawki:
1. <input type="yo艂" ??
nie ma takiego typu - powiniene艣 raczej zastosowa膰 type="text" (oczywi艣cie przegl膮darki mog膮 wybacza膰 ten b艂膮d, bo jak podasz z艂y/nieistniej膮cy, to domy艣lnie jest "text")
2. if($_POST=="Dudi") ??
Domy艣lam si臋, 偶e troch臋 czyta艂e艣 i wiesz ju偶, 偶e $_POST jest tablic膮 z kluczami b臋d膮cymi nazwami warto艣ci. Tak wi臋c co tak na prawd臋 por贸wnujesz? Wszystkie warto艣ci przes艂ane z poprzedniej strony? Czy tylko jedn膮 z tych warto艣ci, "nazwa"? Tak wi臋c czy przypadkiem czego艣 nie brakuje w tym zapisie? No bo wy偶ej echo(...) napisa艂e艣 dobrze.
btw. - jak testujesz, to nie wpisuj dwa razy:
echo"no dzialaj";
bo nie zgadniesz, kt贸ra cz臋艣膰 IF zosta艂a wykonana.
-
11-04-08, 19:58 #3
- Do艂膮czy艂
- July 06
- Post贸w
- 71
- Si艂a Reputacji
- 0
Oprocz tego o czym wspomnial doderic
$_POST('nazwa')="Dudi";
I przy warunku warto sprawdzic czy zgadza sie nie tylko login ale i wpisane haslo ;]
Kod:if(($_POST['nazwa']=="Dudi") && ($_POST['pole_hasla']=="123")) { echo "Dziala"; } else { echo "Nie dziala"; }
-
12-04-08, 09:35 #4
- Do艂膮czy艂
- April 08
- Post贸w
- 2
- Si艂a Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 u偶ytkownik(贸w) przegl膮da ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 go艣ci)
Podobne w膮tki
-
Formularz - przyciski
By gryf85 in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAXOdpowiedzi: 4Ostatni post / autor: 01-01-08, 23:30 -
Formularz - b艂膮d Not Found
By Sh40lin in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAXOdpowiedzi: 3Ostatni post / autor: 03-09-07, 10:46 -
formularz w php
By szewciu in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAXOdpowiedzi: 29Ostatni post / autor: 18-08-06, 00:40 -
Formularz pocztowy
By Greg0 in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAXOdpowiedzi: 18Ostatni post / autor: 07-07-06, 21:41 -
logowanie w win 2k
By d0mel in forum OPROGRAMOWANIEOdpowiedzi: 2Ostatni post / autor: 03-03-06, 10:13
Zak艂adki