Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
Temat: Microsoft SMTP Service 6.0
-
03-05-08, 03:16 #1Zefir_psvGość
Microsoft SMTP Service 6.0
Kupiem jaki czas temu par domen, postawiem na serwerze midzy innymi usug poczty (SMTP + POP3). Serwer pracuje na MS Windows Server 2003 x64, SP2. Poczta dziaa na standardowych demonach, instalowanych z windowsem. Nie zdecydowaem si na MSExchange (gownie ze wzgldu na Active Directory, ktrego nie chc wprowadza).
Wybraem najlepsze zabezpieczenie jakie mi przyszlo do glowy - ot port 25 (na SMTP) jest publicznie dostpny - kady moe mi napisa list (relay wyczony), natomiast odbieranie poczty przez POP3 - port zamkniety na routerze, czyli tylko userzy z sieci lokalnej. Niby wietnie, ale problem mj zacz sie w chwili, gdy chciaem zaoyc konto komu z poza LAN.
I odnonie powyszego moje pytanie - czy da si wogle gdzie ustawi, eby ten demon smtp automatycznie przesya poczt, ktra przyjdzie na dane konto, na jaki inny serwer (np. gmail)?? A moe kto podpowie inne - lepsze rozwizanie? Google milcz, a "maymitki" na kade wyszukiwanie dot. poczty prbuje mi exchange'a wcisn i zaczynam si ju gubi...
Bybym bardzo wdziczny za jakiekolwiek podpowiedzi.
-
04-05-08, 03:45 #2
- Siła Reputacji
- 0
SMTP instalowany z Windowsem jest bardzo lekkim i przyjemnym klientem do obsługi poczty wychodzącej, przeznaczonym głównie do mailingu z poziomu aplikacji .NET.
Natomiast nie jest to żaden zamiennik serwera pocztowego - w ogóle się do tego nie nadaje.
Na Twoim miejscu raczej podpiąłbym domeny do gmaila
http://www.google.com/a/help/intl/en...sources/setup/
Jeżeli to Ci nie odpowiada, a potrzebujesz forwardingu (bo chyba o to Ci chodzi, jak rozumiem) - polecam darmowy hMailServer (u mnie działa)
-
04-05-08, 05:04 #3Zefir_psvGość
-
04-05-08, 13:20 #4
- Siła Reputacji
- 0
większość serwerów pocztowych na świecie ma je otwarte i nie słyszałem o jakichś spektakularnych atakach
Ustawianie SSL to IMHO przerost formy nad treścią i nie zabezpiecza serwera w żaden sposób. Zabezpiecza transmisję między klientem a serwerem, a to insza inszość (np. wspomniany gmail)
-
04-03-11, 17:53 #5
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)