Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
Temat: Który router? PLEASE
-
08-05-08, 19:23 #1
- Siła Reputacji
- 0
Który router? PLEASE
Planuję kupić router i został mi polecony Linksys (z serii WRT54).
Rozważam 2 bardzo podobne, różniące się tylko 1 szczegółem (i ceną).
Mianowicie jest to moc wyjściowa radia.
Zatem mam pytanie, czy (i jak bardzo) jest odczuwalna różnica pomiędzy mocą 16
a 18?
Rozpatrywane przeze mnie routery:
http://www.ulubiony.pl/?action=StoPr...48993&&u=10815
http://www.hoopla.pl/Linksys,LINKSYS...rod,57599.html
Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
Natalia
-
08-05-08, 20:15 #2
- Siła Reputacji
- 0
Jest jeszcze jedna dosc zasadnicza roznica miedzy tymi routerami. Mianowicie ilosc pamiec ram i flash
WRT54GL ma 4MB flash i 16MB ram
WRT54G ma 2MB flash i 8MB ram
Tych informacji zazwyczaj sprzedawcy nie umieszczaja
Ta roznica ma dosc duze znaczenie dla osob planujacych wgrac inne oprogramowanie do routera, a dla linksysow jest to operacja wskazana. Chociaz sa ludzie, ktorym oryginalny firmware wystarczy w zupelnosci. Tak czy inaczej jesli mialbym wybierac to dolozylbym te pare groszy i wzial GL'a (zawsze to wiecej pamieci, mocniejsze radio i ewentualna mozliwosc zmiany oprogramowania)
Jednak najwazniejsze jest to jak zamierzasz korzystac z Internetu. Czy ktos bedzie sciagal cos z p2p non stop lub gral w gry online? Ile komputerow bedzie podlaczonych do routera? W jakiej odleglosci? itp
Np dla 2 komputerow do przegladania stron www, odbierania poczty i padu-gadu prawdopodobnie nawet nie zauwazysz roznicy miedzy tymi modelami.
-
08-05-08, 21:22 #3
- Siła Reputacji
- 0
Dzięki za wyjaśnienia
Trochę mi się rozjaśniło.
Jednakże pojawiły się nowe wątpliwości... Czy koniecznie potrzebuję dodatkowego oprogramowania (jeśli tak to jakiego i skąd go wziąć - dokupić?).
Router ma obsługiwać 5 kompów. Raczej nie gramy w gry online, ale czasem coś ściągamy.
Chyba faktycznie warto dołożyć. Mam rację?
-
08-05-08, 23:15 #4
- Siła Reputacji
- 0
W tej chwili niczego jeszcze nie potrzebujesz. I mozesz nie potrzebowac wcale. Gdy jednak okaze sie, ze jedna osoba cos sciaga, a cztery pozostale czekaja 10 minut na zaladowanie strony www to bedzie sygnal ze czas cos zmienic. I wtedy okaze sie ze warto bylo dolozyc 30 zl do sprzetu, na ktorym mozna zainstalowac alternatywne oprogramowanie, ktore odpowiednio skonfigurowane problem rozwiaze.
jeśli tak to jakiego i skąd go wziąć - dokupić?
Do kupienia sa tez routery z juz wgranym softem Tomato (ciekawa opcja, gdyz nie traci sie w ten sposob gwarancji)
Jesli jednak chce sie zmieniac soft samemu to lepiej zeby podjela sie tego osoba z doswiadczeniem (zmienic oprogramowanie to nie problem, konfiguracja tegoz moze jednak sprawic troche trudnosci).
-
09-05-08, 09:05 #5
- Siła Reputacji
- 0
Ani ja, ani nikt u mnie w domu nie ma zbytniego pojęcia o routerach... Dlatego może faktycznie warto zainwestować w sprzęt, o którym wspominasz. Czy możesz mi coś polecić w podobnej cenie (ok 160zł)?
Bo rozumiem, że ten Linksys, który biorę pod uwagę nie ma jeszcze softu a istnieje tylko taka możliwość wgrania go później?
-
09-05-08, 11:42 #6
- Siła Reputacji
- 0
Sprzedawcy routerow z tomato doliczaja sobie jeszcze okolo 30-40zl, tak ze nie wiem czy to ma sens, tym bardziej, ze i tak mielibyscie problem z prawidlowa konfiguracja.
Ja bym po prostu wybral na waszym miejscu router z pierwszego linka (wrt54gl) i zobaczyl jak sie sprawuje wszystko na oryginalnym sofcie. Jesli nie spelni waszych oczekiwan, to na 90% zaden inny tani router tego nie zrobi. Wtedy mozna sie zaczac bawic najpierw ustawieniami na oryginalnym oprogramowaniu, a w ostatecznosci zmiana softu. Chodzi po prostu o wieksze pole manewru w przypadku rozczarowania sprzetem. Takie jest moje zdanie. Nie ma co sie martwic na zapas :]
-
10-05-08, 15:06 #7
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)