Pokaż wyniki od 71 do 80 z 108
Temat: Wegetarianizm
-
31-05-08, 18:57 #71
- Siła Reputacji
- 0
Napisał selena
Nie ważne czy traktujesz _zabijanie_ jako złe czy nie, w tym momencie sama przyznajesz, że jest to zabijanie, chwilę potem piszesz, że to nie jest zabójstwo
Przykro mi, ale to, że zabójca uzna, że jego czyn nie jest złym to nie implikuje tego, że dany czyn nie ma miejsca.
-
31-05-08, 19:06 #72
- Siła Reputacji
- 0
-
31-05-08, 19:10 #73
- Siła Reputacji
- 0
-
01-06-08, 22:38 #74
- Siła Reputacji
- 0
Słownik Języka Polskiego PWN definiuje:
zabójca -- człowiek umyślnie pozbawiający kogoś życia
-- tak więc uśmiercając np. świnię, rzeźnik nie staje się zabójcą.
Poza tym nazywanie zaraz nie-wegetarian zabójcami jest pomówieniem!
Przecież tak na prawdę osoby, które jedzą mięso, wcale same nie zabijają zwierząt. Zazwyczaj po prostu idą do sklepu...
Jeszcze nasuwa mi się pytanie do zagorzałych wegetarian: co robicie, jak was żądli komar albo mucha bzyczy nad uchem i nie daje spać? I jeszcze -- ryby jadacie albo jajka?
-
02-06-08, 08:36 #75
- Siła Reputacji
- 0
Jak mówiłem wyżej, wystarczy czytać ze zrozumieniem- nazewnictwo można stosować wedle upodobań, to tylko kwestia konwencji, nie zmienia to istotnego faktu pozbawiania życia.
Faktem jest, że większość mięsożerców idzie po prostu do sklepu, nie polując osobiście na ofiary swego posiłku. Jak pisałem już wcześniej chyba dwa razy- to podaż i popyt regulują rynek, więc można to nazwać zabójstwem pośrednim, lub zabójstwem na zlecenie.
Komara zabijam bez litości, tak samo jak muchy ale tylko w samoobronie.
Ryb nie jadam w ogóle, wszak to mięso jak każde inne, jajka natomiast jem tylko wtedy gdy wiem skąd pochodzą (najczęściej kupuję je od znajomego ze wsi).
-
02-06-08, 12:22 #76
- Siła Reputacji
- 0
Komara zabijam bez litości, tak samo jak muchy ale tylko w samoobronie.
ryby jadacie albo jajka?
-
02-06-08, 12:49 #77
- Siła Reputacji
- 0
-
02-06-08, 14:58 #78
- Siła Reputacji
- 0
Czyanie ze zrozumieniem to bardzo przydatna znajomość, rozumiem, że może do Ciebie docierać wlniej więc wytłumaczę to raz jeszcze. Nie ważne, czy nazwiesz to "zabójstwem" czy "głaskaniem po głowie", desygnat nazwy jest nadal ten sam i odnosi się do tego samego czynu- pozbawiania życia, nawet jeśli Słownik Języka Polskiego narzuca taką konwencje to i tak nie zmienia to faktu, że przez posiłek mięsożercy ginie żywa istota.
Napisał Arudil
-
02-06-08, 15:43 #79
- Siła Reputacji
- 0
elbow
Tumanowata Selena nadal nic nie rozumie, łopatologicznie trzeba mi tłumaczyć a tak na marginesie, nie docinam Ci w niczym, nie obrażam, więc również powstrzymaj się od docinków co do mojej osoby.
Zwrot "pozbawienie życia" czy "ginie żywa istota" odnosi się zarówno do ludzi jak i do zwierząt, ale "zabójstwo" czy "zabójca" to zwroty przypisane tylko odnośnie ludzi, nieważne co Ty masz w domyśle, ważne jak odbierają to inni sugerując się Slownikiem Języka Polskiego. Podsumowując to człowieka, ktory zabił zwierzę na pokarm albo mięsożercy nie można nazwać zabójcą a Ty tak tych ludzi nazywasz.
-
02-06-08, 18:10 #80
- Siła Reputacji
- 0
Po pierwsze, jeśli nie rozumiesz co znaczy "konwencja językowa" to już nie jest mój problem. Prościej Ci już tego nie wyjaśnie bo nie jestem w stanie.
Po drugie, użyłem definicji projektującej, desygnatu tego terminu również objaśniać nie zamierzam.
Po trzecie, jeśli już upierasz się przy słownikowych definicjach to "kogoś" użyte w definicji słownikowej wcale nie odnosi się tylko do ludzi, a raczej do osób. Teraz proponuję sprawdzić co znaczy "osoba". Cytując chcoćby wikipedię:
Napisał wikipedia
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki