Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
Temat: Jaki monitor LCD
-
08-06-08, 11:57 #1
- Siła Reputacji
- 0
Jaki monitor LCD
Jako zupełny laik w tym temacie, zwracam się do bardziej doświadczonych.
Chciałbym zmienić swój stary bo już 8-letni monitor, na jakiegoś LCD. Moglibyście mi zaproponować jaki kupić ? Chodzi mi o dobry stosunek ceny do wydajności i chyba nie muszę mówić, że powinnien być za rozsądną cenę.
-
15-07-08, 11:01 #2
- Siła Reputacji
- 0
-
15-07-08, 17:21 #3
- Siła Reputacji
- 0
Napisał Arudil
Napisał Arudil
i chyba nie musz mwi, e powinnien by za rozsdn cen - nikt na tym forum nie jest twoim pracownikiem/sugusem/itp. wic wyluzuj z tym tonem, pomijajc fakt e konstrukcja caego zdania jest nie logiczna.
-
15-07-08, 20:22 #4
- Siła Reputacji
- 0
Tak, wiem... troche "nie wstanie" byłem. A jeżeli to: chyba nie muszę mówić, że powinnien być za rozsądną cenę odebrałeś jako rozkaz, to przykro mi ale nie taki był mój zamiar. Mnie samemu trudno jest wyczuć ton osoby, która komunikuje się ze mną poprzez forum.
Dokładnie chodziło mi o jakość obrazu... jak już mówiłem/pisałem wtedy byłem w kiepskim stanie. Mogło to sprawić pewne problemy w zrozumieniu przekazu za co przepraszam. I dzięki za propozycje.
-
15-07-08, 22:15 #5
-
16-07-08, 02:37 #6
- Siła Reputacji
- 0
Cóż, dużo zależy od oczekiwań i do ilu monitor
Porządny monitor kupisz do 1200 zł
Trzeba spojrzeć na trzy rzeczy, pierwsza - Oczekujesz wielkiego monitora ze słabszym obrazem czy małeg/średniego z lepszym?
Jeśli ta pierwsza opcja to polecam http://www.komputronik.pl/Monitory_L...,id,36161,s,1/ ten. Do 1000 zł, dostaniesz bardzo przyzwoity monitor, mam go sam i jestem bardzo zadowolony. Jedyne co, to trzeba niestety na matryce patrzeć, bo różnej jakości są, ale w sklepie dadzą Ci sprawdzić.
Jak już pisałem wyżej, jestem zadowolony, obsługuje hd-ready, ma dwa wtyki - dvi oraz zwykly analog, żadnych bad pixeli itp. Jedyne co, to trochę mi żal ciśnie, bo za 100 zł drożej dziś, miałbym full-hd z głośniczkami (których mi brakowało gdy kupiłem konsole) ale z drugiej strony, ja go kupiłem pół roku temu :P No i najważniejsze, wszystko gra, żadnych problemów z nim.
Ten monitor jednak już trochę stary jest, jak już pisałem za 100-150 zł więcej na allegro widziałem monitory Full-HD z głośnikami, tej samej wielkości, czyli coś nie do pogardzenia
Obydwa jednak mają matryce TN, jest to średniej jakości matryca, mająca tylko 16 mln kolorów. Aż tak mi to nie przeszkadza, ale przyznam, że czasami razi w oczy. Do 1000 zł możesz kupić monitor z matrycą MVA albo pokrewną, z tym że będzie dużo mniejszy i nie będzie to panorama. Napisz coś więcej, jakie masz oczekiwania i ile możesz zapłacić, to pomyślimy
-
16-07-08, 11:46 #7
- Siła Reputacji
- 0
-
16-07-08, 13:21 #8
- Siła Reputacji
- 0
Mały błąd z pośpiechu zrobiłem, gdyż 226 BW ma rozdzielczość 720p a nie full-hd
W każdym razie, ja bym brał to co najlepsze, gdyż to, że nie potrzebujesz dziś, nie znaczy, że nie będziesz potrzebował jutro. Ja zakupy typu monitor robię raczej wtedy kiedy poprzedni się zepsuje
W każdym razie, znalazłem trzy monitory, które do Twoich wymagań będą najsensowniejsze
Samsung 226BW - Sam go używam, jestem zadowolony. 2 ms, wysoka rozdzielczość. Jedyny minus to brak głośników i piwotu, przez co musisz mieć oczy na poziomie monitora
Samsung T220 - Następca 226BW http://www.ceneo.pl/;0151428135-10.htm bardzo podobny, lecz ładniejszy i z tego co piszą, trochę lepszy (nie wiele, ale... no i nie ma chyba jaj z matrycami, że Samsung wkłada różnych firm, ale to poczytaj w necie na ten temat.)
No i Getaway http://www.allegro.pl/item393590251_...llhd_gw24.html
Wygląda sensownie, trochę duży MS, ale na filmach na pewno tego nie zobaczysz, a full-hd mogłoby Ci się kiedyś przydać, jakbyś np.: zdecydował się na takowy odtwarzacz, czy też właśnie jak ja, na konsole. No i ma gwarancje door to door, co jest wielkim ułatwieniem w razie awarii
-
16-07-08, 18:59 #9
-
17-07-08, 12:13 #10
- Siła Reputacji
- 0
Pierwsza, podstawowa sprawa: chcesz panoramę czy monitor o "zwykłych" proporcjach? Pytanie banalne, ale nie zawsze oczywiste. Teraz prawie wszędzie są panoramy, ale zwykłe też można dostać. Jeśli panorama to nie polecam niczego poniżej 22" z tego prostego powodu, że panorama 19" ma mniejszą matrycę (niższa suma pikseli przy maksymalnej rozdzielczości) niż zwykła 17" - jest po prostu tycia.
Drugie pytanie: do czego będzie Ci ten LCDek służył? Jeśli nie jest to zastosowanie gdzie kluczową rolę odgrywa dokładność odwzorowania barw (nie chodzi tu bynajmniej o filmy, gry czy internet) to w zupełności wystarczy Ci panel z matrycą typu TN. Prawdopodobnie nie będziesz potrzebował też złącz DVI, HDMI i innych bardziej egzotycznych. Jak będą to dobrze, ale ich brak nie powinien być powodem do płaczu
Jeśli idzie o kontrasty, czasy reakcji, kąty widzenia i podobne to często nie ma wielkich różnic w tych parametrach biorąc panele różnych producentów. Zatem najlepiej byłoby "własnoręcznie" zobaczyć jak dany panel sprawuje się w akcji.
I to chyba tyle do mnie
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)