Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    6
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Access interfejs

    Witam wszystkich forumowiczow.

    Mam taki wlasnie problem, jak do accessa zrobic interfejs ?

    O co mi chodzi dokladnie, zrobilem wszystkie tabelki formularze no prawie wszystko, z tym nie mam problemow.
    Jednak jak otwieram baze danych mam 5 tys tabelek i skad mam wiedziec na jaka klikac ( no niby wiem bo widze po nazwie ) ale nie na tym to chyba polega ?
    Chce miec cos takiego ze otwierajac baze oczywiscie moze mi sie otwierac access ale na jakims interfejsie z ktorego moge wpisywac komendy i szukac danych po bazie. Nie wiem czy dobrze objasnilem problem, jak nie to zbiore jeszcze raz mysli i dopisze.

    Bardzo dziekuje za jaka kolwiek pomoc

  2. #2
    Obserwator
    Dołączył
    April 07
    Postów
    336
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    To, co chcesz stworzyć nazywa się w Accesie: Formularze.

    Wchodzisz w "zakładkę" Formularze, klikasz nowy, jak masz szczęście, to otwiera się kreator, gdzie wybierasz rodzaj formularza i z jakiej tabeli/kwerendy ma pobierać dane. "OK" i wszystko tworzy się "samo".

    Oczywiście formularze potworzone z kreatora są... proste. Tak więc pewnie szybko zaczniesz tworzyć sam -- interfejs do projektowania jest graficzny, więc nie ma z tym dużo problemu.

    A żeby przy starcie bazy otwierał się pierwszy formularz, to wystarczy ustawić to w opcjach -- niestety nie mam teraz pod ręką Windows, więc nie przypomnę sobie gdzie dokładnie -- albo trzeba stworzyć nowe makro o nazwie "AutoExec", które jest uruchamiane automatycznie przy otwieraniu bazy...
    Metoda z makrem pozwala robić jakieś dodatkowe rzeczy (np. przeliczyć coś w bazie), nie tylko otwierać formularze.
    Żeby makro się nie uruchamiało, musi otworzyć bazę trzymając wciśnięty lewy shift.

    Jak zbierzesz myśli lub natkniesz się na kolejne problemy, to pisz śmiało... :]

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    6
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Access

    Witam .

    Bardzo chcialem przeprosic, ze dopiero teraz odpowiedzialem ale troche mnie nie bylo.
    Bardzo dziekuje ci DODERIC za odpowiedz, jestem juz coraz blizej, stworzenia wlasnej bazy, jednak mam jeszcze kilka watpliwosci i pytan, ktorych w mojej ksiazce jakos mi nie rozwiali.

    Moja baza danych bedzie spelniac funkcje spisu kontaktow.

    Pierwsza watpliwosc Robiac tabele na np 20 kolumn, takich jak : imie nazwisko nr telefonu dom , komorka , adres email , adres normalny itd
    czy lepiej jest ja rozbic na kilka innych , np z numerami tel osobno , no nie wiem czy bedzie mialo to jakis istotny wplyw ?
    Baza danych bedzie zawierala moze z 500 osob, wiec chyba nie bede musial az tak oszczedzac miejsca na wpisywane niepotrzebnych danych ?

    Jezeli chodzi o formularze i tabelki razem z maskami to tu nie ma problemow.

    Jednak mam delikatny problem z menu glownym,

    Ogolnie chodzi mi o zwykle menu, ktore wlacza sie po starcie accessa i tu juz wiem ze zrobione meniu wrzucam w autostart i jest ok, jednak jak zrobic to menu ?

    Zwykle menu i tam powiedzmy cztery przyciski formularz do wpisywania i formularz do odnajdywania danych , wiec jednak tylko dwa guziki.

    Narazie to wszystko, ewentualnie pytanie czy jak mam powiedzmy z 20 roznych form danych do wpisania, czy nie bedzie przeszkadzalo jak zrobie do tego tylko jeden formularz wpisowy ?

    Jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc.

  4. #4
    Obserwator
    Dołączył
    April 07
    Postów
    336
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Cytat Napisał ovni Zobacz post
    Pierwsza watpliwosc Robiac tabele na np 20 kolumn, takich jak : imie nazwisko nr telefonu dom , komorka , adres email , adres normalny itd
    czy lepiej jest ja rozbic na kilka innych , np z numerami tel osobno , no nie wiem czy bedzie mialo to jakis istotny wplyw ?
    Baza danych bedzie zawierala moze z 500 osob, wiec chyba nie bede musial az tak oszczedzac miejsca na wpisywane niepotrzebnych danych ?
    "Oszczędność" miejsca możemy oszacować:
    20 kolumn * 12 znaków * 2 bajty/znak * 500 rekordów = 234 375 bajtów
    Dodając do tego ewentualne dane, które access sam sobie dopisuje do pliku, nadal na pewno nie przekroczysz nawet 1 MB -- więc nie ma co oszczędzać

    Generalnie są dwa powody, dla których dzieli się jedną tabelę na wiele, połączone relacją 1-1:
    1. Jeśli do danych podstawowych, np. imię, nazwisko, numer telefonu, itp. mogą mieć dostęp wszyscy użytkownicy, ale do danych szczegółowych, np. wynagrodzenie, numer konta, ... mają mieć dostęp tylko i wyłącznie wybrane osoby. Tworzy się wtedy dwie tabele: jedną z danymi ogólnymi, drugą z danymi tajnymi.
    2. Jeśli tabela ogólna może zawierać informacje o różnych obiektach, a dodatkowe tabele rozszerzają te informacje o rzeczy specyficzne dla danego typu obiektu, np.:
      • tabel główna: pojazdy (nazwa, ilość kół, typ), gdzie typ=<samochód, rower>
      • tabele dodatkowe:
        • samochody (ile drzwi, pojemność silnika, moc, pojemność bagażnika, ...)
        • rowery (ciężar, kolor ramy, czy ma bagażnik, czy ma światła, czy ma błotniki, góral/kolarzówka, ...)

    Tak więc raczej nie masz powodu, żeby rozbijać tabelę na kilka.


    Cytat Napisał ovni Zobacz post
    Jednak mam delikatny problem z menu glownym,
    Ogolnie chodzi mi o zwykle menu, ktore wlacza sie po starcie accessa i tu juz wiem ze zrobione meniu wrzucam w autostart i jest ok, jednak jak zrobic to menu ?
    O ile mnie pamięć nie myli, to w Accessie 2003 i wcześniejszych robiło się to tak:
    - klikasz prawym klawiszem w pasek narzędzi Accessa i wybierasz "Dostosuj",
    - tam dodajesz swoje własne menu, przeciągasz na nie narzędzia, jakie potrzebujesz -- w tym guziczki otwierające formularze
    - ustawiasz właściwości menu -- czy to ma być menu czy toolbar, czy ma pokazywać teksty czy też ikonki, itp.
    - zapisujesz pod własną nazwą i ustawiasz w Autostarcie.
    Piszę z pamięci -- dopiero wieczorem będę miał dostęp do Windowsa i Accessa, więc w razie wątpliwości mogę coś wyjaśnić.

    Cytat Napisał ovni Zobacz post
    Narazie to wszystko, ewentualnie pytanie czy jak mam powiedzmy z 20 roznych form danych do wpisania, czy nie bedzie przeszkadzalo jak zrobie do tego tylko jeden formularz wpisowy ?
    Jeśli jeden formularz jest w stanie obsłużyć wszystkie 20 formatów/zestawów danych, to nie będzie to przeszkadzało. Nawet są plusy takiego rozwiązania:
    - użytkownicy mają jeden, spójny interfejs aplikacji,
    - ty, jako developer, masz mniej pracy, bo tylko jeden formularz do utrzymania i zmiany (zależy jeszcze trochę od rodzaju zmiany).

  5. #5
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    6
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Dzieki Doderic za pomoc.

    Juz mam mniej problemow , jednak caly czas nie moge dac sobie rady z tym menu .

    Cytat Napisał doderic Zobacz post
    O ile mnie pami nie myli, to w Accessie 2003 i wczeniejszych robio si to tak:
    - klikasz prawym klawiszem w pasek narzdzi Accessa i wybierasz "Dostosuj",
    - tam dodajesz swoje wasne menu, przecigasz na nie narzdzia, jakie potrzebujesz -- w tym guziczki otwierajce formularze
    - ustawiasz waciwoci menu -- czy to ma by menu czy toolbar, czy ma pokazywa teksty czy te ikonki, itp.
    - zapisujesz pod wasn nazw i ustawiasz w Autostarcie.
    Pisz z pamici -- dopiero wieczorem bd mia dostp do Windowsa i Accessa, wic w razie wtpliwoci mog co wyjani.
    Jakos po tym mam opcje dostosuj, ok ale potem moge tylko dodawac do menu na pasku, a ja chcialem zrobic osobne menu , ktore po odpaleniu bazy wyskakiwalo by ( taki interfejs startowy bazy ) Niby taka prosta rzecz a jak daje popalic, a w ksiazce ' access 2002/xp cwiczenia praktyczne' jak na zlosc tego nie ma.

    Jak bedziesz mial moze chwilke to skrobnij cos bo mi sie pomysly wyczerpaly.
    Jeszcze raz dziekuje za kazda pomoc

    Reszta wiadomosci jakze przydatna , dzieki bardzo.

  6. #6
    Obserwator
    Dołączył
    April 07
    Postów
    336
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Zrobienie własnego menu:
    1. klikasz prawym klawiszem myszy na pasku menu i wybierasz z podręcznego menu opcję Dostosuj,
    2. w nowo otwartym okienku przechodzisz na zakładkę "Paski narzędzi",
    3. klikasz przycisk [Nowy...], podajesz nazwę, [OK]
    4. klikasz przycisk [Właściwości], zmieniasz typ na "Pasek menu", [OK] -- zauważ też inne typy, które są dostępne, może zechcesz je kiedyś wykorzystać,
    5. przełącz się na zakładkę "Polecenia" -- możesz teraz dodać cokolwiek zechcesz do swojego własnego menu,
    6. jak skończysz, to klikasz [Zamknij]
    7. teraz menu: Narzędzia / Uruchomienie, i zmieniasz w okienku "Pasek menu" z (domyślny) na swój własny, i [OK].


    No chyba, że nie chcesz menu u góry, tylko chcesz zrobić pierwszy ekran aplikacji z ładnymi, dużymi, kolorowymi guzikami -- coś trochę w stylu iPhone -- w takim wypadku zamiast robić menu, musisz zrobić ładny formularz i go podać w okienku "Uruchamianie" jako startowy ("Wyświetl formularz/stronę").

    Have fun... 8)

  7. #7
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    6
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Dziekuje szanowny Dodericu za tak szybka odpowiedz.
    Jednak chyba sie nie zrozumielismy

    Zamieszcze w zalaczniku o co mi chodzi, moze zle sie wyrazam wiec przepraszam.

    Utworzylem baze z szablonu i tam jest to menu.

    Nie wiem jak do niego dojsc, czy to jest zwykly formularz, czy jak ?

    Z powazaniem

    Hmm chyba juz cos mi swita ze robie to na pdstawie zwyklego formularza
    Załączone Obrazki Załączone Obrazki

  8. #8
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    6
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Witam.

    Chyba juz wiem jak zrobic takie menu - jednak nie moge przysposobic pod przycisk konkretnego formularza , prosze o pomoc jak pod dany przycisk wstawic dany formularz ?

    Dziekuje za kazda pomoc

  9. #9
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    5
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Witam!
    potrzebuję pilnie(a jakżeby inaczej;p) zrobić właśnie takie automatyczne uruchamianie się jednego z formularzy przy otwieraniu bazy danych... w accessie 2003 nie mialam z tym problemu, ale 2007 to jakies jedno wielkie zamieszanie! Niby miał być prostszy, ale ja tego nie ogarniam;p ktoś potrafi łopatologicznie wyłożyć co pokolei klikać? Bo inaczej tu ze mną widzę nie da rady...:los:

  10. #10
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    5
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    No dobra, odpowiedzi się nie doczekałam, więc..zamieszczam ją sama.. Może kiedyś zaglądnie tu podobny łoś jak ja i mu się przyda do zrobienia takiego autowykonywania;p

    ->"Przycisk pakietu Office" (czyli to ładne kółko w lewym górnym rogu)
    ->Opcje programu Access
    ->Bieżąca baza danych
    ->Wyświetl formularz...

    aż żal coś ściska, takie to proste;p

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Access na SQL
    By lunatic in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAX
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 08-06-08, 09:26
  2. Skrypt/Aplikacja/Interfejs powiązany z baza danych .. problem.
    By morsdicti in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAX
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 21-04-08, 08:37
  3. formularz access
    By waldzio in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAX
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 15-04-08, 12:28
  4. Logowanie - Access
    By lavro in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAX
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 11-02-08, 00:49
  5. Interfejs FireWire dysku zewnętrznego 2,5
    By alex38 in forum HARDWARE
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 04-12-06, 21:22

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer