Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
-
21-07-08, 12:32 #1
- Siła Reputacji
- 0
Mój komputer -> Dysk (otwieranie za pomocą :|)
Witam!
Otóż mam taki problem. Mam antywirusa Kaspersky, ochrona stała. Postanowiłem przeskanować sobie cały komputer, bowiem co chwila wyskakiwał mi to keylogger, to trojan (nigdy tak nie miałem, swoją drogą Kaspersky jest zbyt czuły). Antywirus znalazł parę robactw i usunął je. Teraz chcąc wejść na jakikolwiek dysk, wyskakuje mi okienko "Otwieranie za pomocą" ... no cóż, dysku Paintem otwierał nie będę. Teraz jestem zmuszony odwiedzać dyski przy pomocy Eksploratora Windows, dzięki liście folderów po lewej stronie.
Antywirus zapewne usunął jakiś plik odpowiedzialny za tę czynność.
Jest ktoś w stanie pomóc, czy pozostało mi tylko przeinstalowanie systemu?
-
21-07-08, 18:36 #2
- Siła Reputacji
- 0
To nie Kasper, a trojek jakis smieci zostawil pewnie.
Upewnij sie, ze nie masz w folderach plikow autorun.inf (moga byc ukryte).
Zawsze tez mozesz zaznaczyc (w tym okienku 'otwieranie...' ktorej aplikacji windows ma uzywac domyslnie).
Uaktualnij bazy Kaspra, a najlepiej sprawdz system z plytki cd i przelec combofixem dla pewnosci.
-
23-07-08, 07:21 #3
- Siła Reputacji
- 0
Teraz chcąc wejść na jakikolwiek dysk, wyskakuje mi okienko "Otwieranie za pomocą" ...
http://download.bleepingcomputer.com/sUBs/ComboFix.exe
Na czas pobierania (zanim klikniesz w link)Combofix, jak również działania musisz wyłączyć Kasperskiego. Inaczej wyłapie w locie, zawarty w nim moduł Gmer`a -catchme- i go zabije, a to najcenniejsze w tym programie i póżniej nie ma juz sensu uruchamiać Combofix. (ma budowę i sposób działania wirusa i tak go traktują dobre AV)
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)