Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    5
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    IP - wew. czy zew? połączenie przez router.

    Witam. Mam problem z ip. Otóż posiadam internet w elposie. Stałe, zewnętrzne ip. internet zostaje dzielony przez router linskys wrt54gl i to chyba on zabiera ip zewnętrzne, ponieważ drugi komputer (podłączony kablem) też nie posiada ip zewnętrznego. Ja jestem połączony bezprzewodowo i nie wiem jak mam przydzielić zewnętrzne ip (jeśli się w ogóle da ;( ) Na stronie takiej jak np. mojeip.org czy jakiekolwiek inne strony tego typu, wyświetlają mi ip: 85.193.xxx.xx (x ze względu na prywatność) - Stałe, nie zmienia się. Jednak w poleceniu ipconfig w cmd wyświetla mi w ogóle coś innego. Scr:


    (robiąc [IMG]adres obrazka[/IMG] Pokazuje się właśnie to więc nic nie mogę poradzić, zmieniłem tylko hosta i podałem nowy link.



    Nikt nie może się zalogować na mój serwer więc mam wewnętrzne ip. To w takim razie na stronach pokazuje moje ip jako zewnętrzne?
    Z góry dzięki i
    pozdrawiam.

    __________

  2. #2


    Twoja ocena: Yes No

    Twoje połączenie najprawdopodobniej wygląda tak:

    internet
    ->router
    ->komputer1
    ->komputer2
    jeśli chcesz na swoim komputer X postawić jakiś serwer to będziesz musiał w ruterze ustawić przekierowanie portów, przez co jak ktoś przez internet coś zażąda od twojego zewnętrznego IP (czyli rutera) to od razu zostanie to żądanie przekazane do tego komputera na który przekierujesz dane porty.

    dajmy na to masz w sieci adres 123.23.23.89 (stały, zewnętrzny). A twoje 2 komputery są połączone w sieć lokalną z ruterem i mają w niej adresy 192.1.0.100 i 192.1.0.101.

    Aby np serwer gry który używa portów 5000-5100 działał na pierwszym komputerze i dało się do niego podłączyć z zewnątrz musisz przekierować na ruterze (w ustawieniach jego (patrz instrukcja)) zakres portów 5000-5100 prosto do twojego komputera(192.1.0.100), przez co w sytuacji gdy ktoś będzie się łączył z zewnątrz ruter skieruje jego zapytania prosto na twój komputer.

    W razie czego pytaj bo mam w domu identyczną konfiguracje w tej chwili (inny producent routera) więc coś tam juz się musiałem dowiedzieć

  3. #3
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 07
    Postów
    940
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Menu Applications & Gaming Port Range Forward lub Port Triggering, ewentualnie wpisujesz caly serwer do strefy DMZ.

  4. #4
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    5
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Czyli tak na mój rozum mam przekierować porty tak, że internet zamiast iśc pierwszo do routera (który zabiera zew ip) idzie do mnnie?
    Ja mam podłączenie drogą radiową i właśnie na tym komputerze chcę postawić serwer. Drugi komputer jest podłączony kablem. To ma coś do rzeczy?

    Mam jeszcze małe pytanie. SCR:


    O to chodzi?
    1 - czy to mam zmienić na enable?
    2 - jak próbowałem je zmienić na enable to pojawił mi się komunikat (2)

    Status routera:


    Co mam zrobić?

  5. #5


    Twoja ocena: Yes No

    Nie, remote management to ze moglbys z interntetu (spoza twojej sieci). A w komunikacie ostrzega ze masz dalej domyślne haslo (tzn gdzieś w okolicy security etc. musisz zmienić ustawienia rutera, w tej chwili ktokolwiek sie wlaczy do sieci moze zmienić ustawienia znając domyslne hasło).

    Masz poprzerzucać zakladki w menu rutera szukając słów port forwarding. Jeśli masz to naprawdę przejrzyj instrukcje routera

  6. #6
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    5
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    A co mi ma dać w ogóle przekierowanie portów? Bo żeby się zalogować do gry to trzeba w programie "ip changer" wpisać kogoś ip i port (praktycznie zawsze jest 7171) czyli po przekierowaniu portów (już to zrobiłem na 7171) jakie ip mam wpisywać w plik z konfiguracją serwera jako moje ip i jakie wpisywac w tego changera, żeby się zalogować??

  7. #7
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 07
    Postów
    940
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Czy jak tlumaczysz komus gdzie mieszkasz, to mowisz mu, ze "w malym pokoju na pietrze", czy raczej podajesz nazwe ulicy i numer domu ?
    Pomysl przez chwile...

    edit:
    nawet nie potrafisz dac poprawnego linka z obrazkiem

  8. #8
    Obserwator
    Dołączył
    July 08
    Postów
    5
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    "Dla początkujących Miejsce jest dla tych osób, które nie czują się jeszcze pewnie w Internecie i chciałyby o coś zapytać bardziej doświadczonych użytkowników. Tutaj nikt Cię nie wysmieje, nie nazwie lamerem. Zawsze znajdzie się osoba, która odpowie na Twoje nawet najbardziej dziwne pytania dotyczące Internetu!"

    Podobno to jest dla początkujących?? Po za tym, tym postem mi nie pomogłeś. Mogłeś napisać czego nie rozumiesz, wyjaśnił bym to bardziej szczegółowo.

    @edit.
    Nie da się wrzucić obrazka na forum używając[img][/img]. Wrzuciłem obrazki tylko na obrazkowo.pl - lepszy host obrazków. Teraz powinno działać

  9. #9


    Twoja ocena: Yes No

    Przekierowanie daje wlasnie to ze gdy z internetu przychodza pakiety na [twoj zewnetrzny adres IP] to router je przekazuje do twojego "serwera" (o ile sa na wlasciwych portach).

  10. #10
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    August 07
    Postów
    940
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Nie mialem zamiaru Ciebie wysmiewac, a jedynie zmotywowac do zastanowienia.
    Musisz podac zewnetrzne IP, a sprawdzisz je wpisujac w google haslo "moje ip" i klikajac pierwszy lepszy odnosnik.
    A tak mniej wiecej ma byc w routerze:
    http://img142.imageshack.us/img142/6968/linksyspq3.jpg

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 14-06-08, 13:25
  2. Połączenie FTP
    By simon111 in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 13-06-08, 10:48
  3. router ADSL jako router do kablówki?
    By witja69 in forum Sieci LAN, WiFi
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 01-05-08, 11:00
  4. neostrada przez router + laptop
    By raku1982 in forum Sieci LAN, WiFi
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 11-03-07, 21:17
  5. Łączenie z internetem
    By kijek14 in forum Dostęp do internetu
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 25-08-06, 10:06

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer