Pokaż wyniki od 51 do 60 z 61
-
23-12-08, 10:50 #51
- Siła Reputacji
- 0
Witam Cie ponownie
Zmienilem ruter na polecony mi na forum openlinksys wag200g
Wszystko fajnie chodzilo az tu nagle dnia dzisiejszego zaczelo mnie ciagle rozlaczac i laczyc ponownie, nie wiem czym to moze byc spowodowane moze jakimis zlymi ustawieniami?
Tplink przy takim rozlaczeniu padal i nie dalo sie z nim polaczyc trzeba gop bylo rebootowac przez wyjecie kabla z sieci. Przy rozlaczeniu na linksysie moge na niego wejsc i widnieje mi info
DLS Connection wyglada tak
DSL Status: Negotiating
DSL Modulation Mode: Not Trained
DSL Path Mode: Not Trained
Downstream Rate: 0 kbps
Upstream Rate: 0 kbps
Downstream Margin: 0 db
Upstream Margin: 0 db
Downstream Line Attenuation: 0 db
Upstream Line Attenuation: 0 db
Downstream Transmit Power: 0 db
Upstream Transmit Power: 0 db
PVC Connection
Encapsulation: RFC 2364 PPPoA
Multiplexing: VC
Qos: UBR
Pcr Rate: 0
Scr Rate: 0
Autodetect: Disable
VPI: 0
VCI: 35
Enable: Yes
PVC Status: Down
polaczenie w zakladce gateway wyglada natomiast tak
Firmware Version: 1.01.06
MAC Address: 00:1E:E5:9A:6F:25
Current Time: 2008-12-23 11:38:56
Internet Connection
Login Type RFC 2364 PPPoA
Interface: Down
IP Address: ---
Subnet Mask: ---
Default Gateway: ---
DNS1: ---
DNS2: ---
DNS3: ---
WINS:
Po czym sie polaczy interface bedzie up, przydzieli ip i dns, a po chwili rozlaczy, w tej chwili przez ten problem mam zonka z wyslaniem posta bo nie moge sobie trafic na moment kiedy nie rozlaczy
Mozesz cos poradzic?
-
23-12-08, 16:28 #52
- Siła Reputacji
- 0
-
23-12-08, 17:31 #53
- Siła Reputacji
- 0
hmm jeden z userow openlinksys ktory polecil mi wag200 okazal sie byc pracownikiem tpsa i akurat sprawdzil mi linie, twierdzi ze zyleta.
z supportu linksysa tez stwierdzili ze linia jest w porzadku, po swietach jednak bede tam dzwonil niech cos z tym zrobia.
oto dane ze statusu lacza z panelu linksysa
DSL Status: Connected
DSL Modulation Mode: MultiMode
DSL Path Mode: Interleaved
Downstream Rate: 2500 kbps
Upstream Rate: 326 kbps
Downstream Margin: 28 db
Upstream Margin: 34 db
Downstream Line Attenuation: 21 db
Upstream Line Attenuation: 4.5 db
Downstream Transmit Power: 11 db
Upstream Transmit Power: 20 db
-
23-12-08, 23:08 #54
- Siła Reputacji
- 0
-
27-12-08, 06:26 #55
- Siła Reputacji
- 0
Napisał naver
Napisał naver
Drugi log pokazuje, że linia śmiga. Jeżeli ludzie z TP sprawdzą Ci linię w momencie, gdy masz linię w stanie jak w drugim przypadku - zawsze otrzymasz odpowiedź - "linia jest sprawna, problem musi leżeć po Pana stronie". Wyczuj kiedyś moment, gdy masz zwis netu i gdy linia jest w stanie jak podczas pierwszego logu i wtedy dzwoń na błękitną linię.
-
27-12-08, 06:29 #56
- Siła Reputacji
- 0
a swoją drogą - inny pomysł mi wpadł do głowy - skoro już taki szmat czasu walczycie z routerami.
Naver - pozwól routerowi na administrację z zewnątrz i zabezpiecz ją hasłem i dogadaj się z Marshalem, może zdalnie Ci ustawienia porobi. Później po prostu zabierzesz możliwość zdalnej administracji i po kłopocie.
-
27-12-08, 09:44 #57
- Siła Reputacji
- 0
Siriah dzieki za odpowiedz w temacie,
jednak powiem Ci ze ciezko jest dostac a wlasciwie znalezc moment w ktorym ta linia bedzie rozlaczona, poniewaz WAG jest o tyle dobrym ruterem ze automatycznie odnawia polacenie, przez co przynajmniej juz nie latam jak glupi do sasiada resetowac ruteru, zatem zanim sie dodzwonie do jakiejs komptentnej osoby to chwile zejdzie i ruter sam nawiaze od nowa polaczenie
hmm moze z ta zdalna administracja to jakis pomysl jest, niestety nie mam zielonego pojecia jak to zrobic
-
27-12-08, 16:11 #58
- Siła Reputacji
- 0
Naver, ale w logach bedzie info kiedy zrywa i odnawia.
IMO Problem nie lezy w samej konfiguracji routera, a w slabej (lub zaklucanej) linii / starych kablach. Jezeli to linia napowietrzna, to parametry moga sie zmieniac przy zmianie pogody. Moze tez czesciej zrywac w tzw. szcycie, gdy jest zalogowanych sporo osob i siec sie przeciaza.
Probowales wezwac technika tepsy do domu ?
Po czesci moze to i wina chipa routera, poniewaz nie kazdy jak widzisz (patrz TP-Link) reaguje (zrywa) z taka sama czestotliwoscia. Te routery sa zbudowane na roznych chipach, ktore z roznym marginesem bledu odczytuja zmiany tlumienia czy odstepu sygnalu od szumu. Wczesniej pisales, ze na TP-Linku masz SNR Margin (dB): 30.2 oraz 31.0, a Attenuation (dB): 19.0 oraz 10.5. Pewnie na zwyklym modemie usb beda jeszcze inne.
Zreszta poczytaj na googlach o parametrach linii.
Na wlasna reke mozesz sprobowac z innym kablem telefonicznym oraz odlaczeniem splittera i telefonow podpietych do niego.
Co do zdalnej administracji - nalezy uaktywnic dostep HTTP od strony WAN.
W TP-Linku menu Management-Access Control, a w Linksysie Administration-Management-Gateway Access-Remote Access/.
-
27-12-08, 22:12 #59
- Siła Reputacji
- 0
zdalny znalazlem i widze ze mam wpisac ip, wiec w razie czegos mozemy sie na pw dogadac
jesli chodzi o logi to mialem upgrade firmwaru i dopiero teraz wlaczylem, bo po upgradzie sie wylaczyly
mimo wszystko jednak te logi jak na moje oko sa bardzo ubogie, w tym tplinku cos jeszcze pisalo a tu to prawie nic nie ma, chyba ze w zlym miejscu patrze
administration > reporting >Syslog IP Address: podane moje ip > Log: Enable
na dole widze view log, jak przed wgraniem nowego firmwaru patrzylem na te logi to chyba same z jakimis ip byly, moze cos dodatkowo trzeba wlaczyc?
-
28-12-08, 22:30 #60
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)