Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
  1. #1
    Obserwator
    Dołączył
    January 09
    Postów
    5
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    access formularz

    witam,

    mam problem z wprowadzaniem danych z pola kombi. Czy jest mozliwośc zeby z jednego pola kombi zostaly wprowadzona dwie dane? mianowicie chcę żeby wybierając pole kombi o dwóch kolumnach zostały wczytane obie ( w moim przypadku symbol i nazwa konta).
    Proszę o poradę bo już głowa peka od główkowania :idea:

  2. #2
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 08
    Postów
    103
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    To zależy co masz na myśli pisząc wczytane. Ogólnie rzecz biorąc możesz odczytać z combo boxa wartości wszystkich kolumn więc nie powinno być z tym problemów. Możesz zrobić to tak
    Kod:
    Me.cboTest.Column(NR_KOLUMNY)
    oczywiście numerujemy od zera.

    Jeśli chodziło Ci o coś innego to napisz.

  3. #3
    Obserwator
    Dołączył
    January 09
    Postów
    5
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    W moim przypadku wygląda to tak:

    Kod:
    Private Sub Nazwa_konta_WM_BeforeUpdate(Cancel As Integer)
    tkWN.Text = Me.KmbWN.Column(2)
    Nie działa:|

  4. #4
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 08
    Postów
    103
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Hmmm, nie działa oznacza błąd w VB czy tylko nic nie pokazuje?

    Jeśli błąd w VB to zamień kod na następujący:
    Kod:
    Me.tkWN = Me.KmbWN.Column(2)
    Powinno pomóc.

  5. #5
    Obserwator
    Dołączył
    January 09
    Postów
    5
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Problem w tym, że w jednym formularzu muszę wprowadzić dwa razy dane z dwóch różnych pół kombi odwołujących się do tej samej tabeli, i nawet jak wczytam w pierwszym w dwóch okienkach tekstowych jest ten sam wybór (z pierwszego pola kombi) wybór wartości w drugim kmb nie daje rezultatu

  6. #6
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 08
    Postów
    103
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Hmmm, trochę nie wiem co dokładnie chcesz zrobić. Mógłbyś napisać jasno co chciałbyś uzyskać? Na początku chciałeś wczytać dwie kolumny z pola kombi, a teraz piszesz o dwóch polach kombi. To ciągle nie jest żaden problem, żeby zrobić dwa pola kombi oparte na tym samym źródle danych, ale musisz trochę jaśniej napisać jaki efekt chcesz uzyskać.

  7. #7
    Obserwator
    Dołączył
    January 09
    Postów
    5
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    witam,
    mam formularz na którym są dwa pola kombi, odwolujące się do tej samej tabelki i tych samych kolum (wyglądają tak samo) chodzi o to że jednego używam jako "kontaMa" a drugiego jako "kontoWn". Pod każdym z nich znajduje się okienko tekstowe w którym ma wyświetlać się mój wybór(inny dla każdego kombi). Narazie wygląda to tak że wybierając pozycje z tych pol w obydwu ok.tekstowych wyświetla się pozycja wybrana w pierwszym polu kombi. Ponieważ nie jestem "specjalista" VBA nie wiem jaki zastosować kod żeby każde z okienek tekstowych wyświetlalo wybór z poszczegolnej listy. Proszę o pomoc.

  8. #8
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 08
    Postów
    103
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Ok, to ja zrobiłbym to tak:
    W zdażeniu Form_Current() umieściłbym kod
    Kod:
    Me.tkWN = Me.KmbWN.Column(2)
    Me.tkMA = Me.KmbMA.Column(2)
    a w zdarzeniu po aktualizacji (KmbWN_AfterUpdate())
    Kod:
    Me.tkWN = Me.KmbWN.Column(2)
    oraz w zdarzeniu po aktualizacji (KmbMA_AfterUpdate())
    Kod:
    Me.tkMA = Me.KmbMA.Column(2)
    Czyli podsumowując:
    - przy starcie formularza i zmianie rekordu ustawiasz wartości na takie jak w polu kombi
    - przy zmianie wartości pola kombi uaktualniasz pole tekstowe

    Tak się tylko zastanawiam, czy w Twoim przypadku na pewno potrzebujesz tego zdarzenia Form_Current(), bo jeśli dane z tabeli są związane z polem tekstowym to nie, a jeśli z polem kombi to tak.

    A tak w ogóle to czy na pewno potrzebujesz tych pól tekstowych?

  9. #9
    Obserwator
    Dołączył
    January 09
    Postów
    5
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Dziękuję za odpowieź

    potrzebuję te okienka dla jasności i przejrzystosci formularza, uzytkownikowi nic nie mowi numer, dlatego podpis jest konieczny.

    rozwiazalam to w inny sposob, tez dziala, mam nadzieje ze ie jest zawodny.
    w zdarzeniu pola kombi przy zmianie wpisalam:
    Kod:
    Me.tkWN.SetFocus
    a przy uzyskaniu fokusu w okienku tekstowym:
    Kod:
    Me.tkWN = Me.kmbWN.Column(2)
    analogicznie w drugim kombo i ok.tekstowym.
    Teraz pojawia sie problem z kwerenda, w ktorej muszę dwa razy użyc jednego pola tabelki, pojawia się pole o nazwie Expr1004.
    Kwerendy potrzebuję do utworzenia formularza poglądowego, w którym będą wszystkie dane łącznie z danymi wybranymi w poprzenim formularzu

  10. #10
    Zaawansowany uczestnik
    Dołączył
    July 08
    Postów
    103
    Siła Reputacji
    0


    Twoja ocena: Yes No

    Nazwy pól w kwerendach możesz dowolnie zmieniać więc to chyba nie jest problem. Jeśli masz problem z samym zapytaniem to wklej kod i napisz co jest nie tak.

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Podobne wątki

  1. formularz access
    By waldzio in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAX
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 15-04-08, 12:28
  2. [help]Formularz i logowanie
    By dudekns in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAX
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 12-04-08, 08:35
  3. Access - formularz-pytania
    By keyra in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAX
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 06-01-08, 16:45
  4. formularz w php
    By szewciu in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAX
    Odpowiedzi: 29
    Ostatni post / autor: 17-08-06, 23:40
  5. Formularz pocztowy
    By Greg0 in forum HTML, XHTML, CSS, JS, AJAX
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 07-07-06, 20:41

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Jak czytać DI?

Powered by  
ATMAN EcoSerwer