Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
-
25-01-09, 16:20 #1
- Siła Reputacji
- 0
Błędy na dysku, wymazywanie danych, potrzebna pomoc!
Witam
Posiadam dysk Samsung SP2514N (250GB ATA).
Ostatnio pracowałem sobie na kompie, dysk mielił, mielił... aż tu nagle brutalnie wyłączyli mi prąd. Po 40 minutach włączyli ponownie, uruchomiłem komputer, ale niestety system już nie wstał:
Naprawiłem to przy pomocy instalki windowsa i komendy chkdsk /r , wszystko niby śmiga, windows się uruchomił, itp., ale... kiedy przeskanowałem powierzchnię dysku programem HUTIL, pojawił się bład:
Po skończeniu skanowania, wyskoczyło info... "Errors was detected in this test. It's recomended to do Erase HDD." czy jakoś tak.
Później pod windowsem, zapodałem jeszcze test z HD Tune i wyszło to samo:
S.M.A.R.T. z HD Tune podaje wszystkie wartości jako OK, ale sprawdzałem jeszcze przy pomocy SpeedFan i wyszło coś takiego:
Zamierzam skorzystać z tej opcji w HUTIL - ERASE HDD, skoro tak mi napisało narzędzie diagnostyczne Samsunga.
W związku z tym, mam pytanie do tych, którzy to już robili, albo wiedzą, jak to zrobić, aby nic nie popsuć:
Co tam trzeba poustawiać??
Target LBA / Size - te dane były chyba w "Drive information" w HUTIL, więc jeśli dobrze myślę, że muszę je po prostu przepisać, jeśli chcę skasować wszystkie dane z dysku.
ERASE MBR - kiedy to uruchomić?? Na samym początku? czy dopiero po kasowaniu??
LOW LEVEL FORMAT - ? czym to się różni od wciśnięcia opcji "PROCESS" ??
Z góry dzięki za pomoc!!
-
27-01-09, 01:32 #2
- Siła Reputacji
- 0
Jak na razie, to tu widać jednego bada. To nie jest podstawa do zerowania dysku. Takie coś można zamapować i tyle. Trzeba jednak zobaczyć, jak wygląda czas odczytu sektorów całego dysku. Zrób sobie skan MHDD i sprawdź wyniki. Będzie ok. - tylko ten jeden bad sektor, to zamapujesz go.
Do tego służy funkcja REMAP. Trzeba ją włączyć (w oknie z linią komend MHDD> >> F4 i pojawi się okno z opcjami >> zmieniasz remap na ON (zmiana spacją) >> ponownie F4 i program ruszy. To powinno zamapować bad sektor.
http://www.forum.di.com.pl/showpost....47&postcount=2
-
27-01-09, 05:51 #3
- Siła Reputacji
- 0
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)